2017. december 26., kedd 16:45

Hagyományőrző népi betlehemezés Egyeken

A betlehemezés a karácsonyi ünnepkör egyik legnépszerűbb misztériumjátéka. Ez a több szereplős, dramatikus játék a karácsonyi játékok legrégibbike: a 11. századtól kezdve van róla adat, akkoriban templomokban adták elő.
Általá¬ban felnőtt férfiak, legények játszották, akik a játékot kellő komolysággal, litur-gikus szolgálat igényével adták elő. Hazánkban a középkorból magyar betlehemezés nem maradt fenn. Az első magyar szövegek a 17. századból erednek, s iskolai előadásokra készültek. Az élő szereplőkkel bemutatott játéknak erdélyi, alföldi, dunántúli és felföldi változatait különbözteti meg a szakkutatás. A betlehemezés több játékrészből tevődhet össze, amelyek az egyes változatokban együtt, de önálló játékként is szerepelhetnek.
A betlehemi jelenet főszereplői a pásztorok, akiknek az angyal hírül adta a Megváltó születését, akik elmentek az újszülött Jézushoz, s neki ajándékot vittek. E játékváltozat egyik főszereplője az idős, süket öregpásztor. A vele való tréfás, félreértéseken alapuló párbeszéd a játék gerince. Sok helyütt a pásztorok jelenete önálló játékká alakult, pásztorjátékká vált. A játék sajátos színfoltja a csörgős botjukkal taktust verő pásztorok körtánca és a fehérbe öltözött angyalok kórus éneklése.
A betlehemezők házilag készített, jászol vagy templom alakú betlehemet hordoznak magukkal, amelyben a Szent Család látható, valamint angyalok, állatfigurák. Nagysága változó, előfordul egy méter magas vagy ennél nagyobb betlehem is. Hét éve Egyeken is hagyományőrző szándékkal az egyházközség férfi tagjai népi betlehemes játékkal készülnek karácsonyra. Advent elején kezdik a próbát a plébánián, alkalmat teremtve az estébe nyúló nyugodt beszélgetésre egy pohár forralt bor vagy finom pálinka mellett. Az éjféli szentmise előtt pedig a templomban adják elő kicsik és nagyok örömére. Egyre többen fedezik fel a népi paraszti kultúra kincseit, amelyeket nem hagyhatunk veszendőbe menni. Egyeken ilyen formában is szeretnénk elődeink értékeit elevenen tartani és átadni az utánunk jövőknek.
Adjon az Isten békét, boldogságot, egy nagyon régen várt szebb világot! Mindenkinek áldott karácsonyt kívánunk!

PlebaniaTeam
Fotó: Nagy Attila


Szent Anna Székesegyház programsorozatai:

Idősek akadémiája

Mediációs alkalmak

Katolikus Karitász adományvonal

Naptár

« Április 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Linkajánló

kurir logo Radio Vaticana logo bonum 
 kat radio  SzentIstvanradio  ujember
mkpk logo 0   vatican  oromhir
cursillo hal kolping
templom logó
LOGO PORTAL2
kepmas
szentkut
 oseinkhite banner180x300 Máriapócsi búcsúk 2016 2 0  szbap
DMK logo 1  nyhmuv kp

Napi evangélium

Napi Evangélium RSS
  • 2018. április 22. – Húsvét 4. vasárnapja (Jn 10,11-18)
    Abban az időben Jézus így szólt: „Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért. A béres azonban, aki nem pásztor, akinek a juhok nem a sajátjai, otthagyja a juhokat, és elfut, amikor látja, hogy jön a farkas. A farkas aztán elragadja és...

Magyar Kurír friss hírei

Katolikus Hírportál

Facebook oldalunk

Youtube csatornánk