2018. január 03., szerda 12:25

Újítsuk meg családjainkat!

„A család, az élet és a szeretet bensőséges közössége” – olvashatjuk a II. Vatikáni Zsinat Gaudium et spes, (Öröm és reménység) kezdetű lelkipásztori konstitúciójában.  Szent család vasárnapja alkalmat ad arra, hogy átgondoljuk a családunkkal és a szeretteinkkel való kapcsolatainkat, megújítsuk azokat, hogy a legkisebb egyházi közösség valóban bensőséges szeretetközösség legyen” — kezdte homíliáját Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök 2017. december 31-én, a debreceni Szent Anna-székesegyházban bemutatott év végi hálaadó szentmisén.

„Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük”(Mt 18,19-20). Jézus megígérte, hogy ott lesz minden családban, így a megújuláskor arra irányul a figyelmünk, aki képes megújítani mindannyiunk életét. Életünk, családjaink megújulása biblikus, egyházias és szentségi megújulást jelent.

A biblikus megújulás a Szentírást állítja életünk középpontjába. Szent Pál tanítása szerint a házasság „nagy titok” (Ef 5,32), erre, az Istentől szándékolt igazi közösségre épül a család. A bűnös ember sérült természetéből következően mindig voltak problémák a kapcsolataiban, családjában.  Ezért is fogalmazódott meg a Tízparancsolat, amely útmutatást ad a helyes életre, többek között a szülők iránti tiszteletadásra is felszólít. Az Újszövetségben is számtalan utalást, iránymutatást találunk, ami segítségünkre van. Szent Pál a következőket hangsúlyozza: „Asszonyok! Engedelmeskedjetek férjeteknek, amint az Úrban illik. Férfiak! Szeressétek feleségeteket, s ne legyetek indulatosak velük szemben” (Kol 3,21). A szeretet alatt mindig az életünk odaadását kell érteni, mint ahogyan Krisztus is odaadta értünk az életét.

A gyermekek szófogadása is figyelmeztet a Szentírás. A magyar nyelv gazdagsága páratlan értékeket rejt magában, e kifejezés szépen ráirányul a lényegre, amelyben benne van Isten igéjének, szavának a fogadása. A család biblikus megújulása tehát nem más, mint fogadni a megtestesült Igét. Olvassuk közösen a Szentírást, figyeljünk az üzeneteire, és adjuk át annak ismeretét a gyermekeinknek.  

Az egyházias megújulás az Egyház közösségéhez való viszonyulást jelenti. Építjük e ezt a közösséget? Erre vonatkozóan szintén kapunk életszabályokat a Szentírásból. Kinek szól az üzenete? Szent Pál szerint mindannyian Isten választottjai vagyunk. „Mint Istennek szent és kedves választottai, öltsétek magatokra az irgalmasságot, a jóságot, a szelídséget és a türelmet. … Legfőképpen pedig szeressétek egymást, mert ez a tökéletesség köteléke” (Kol 3,12). Az év utolsó estéjén érdemes átgondolni, gyakoroljuk e ezeket a keresztény cselekedeteket egymással. Tudunk e megbocsátani, a másiknak életet adni. A szülők életet adnak és életüket odaadják gyermekeikért. De nem elég a értük élni, együtt kell velük lenni, időt adni, válaszolni kérdéseikre, megtanítani nekik az irgalmasságot, szelídséget, jóságot. Mintát kell adnunk nekik. A házasságban egymásért is életet kell adni. Az ember éljen azzal, akit szeret, és az elköteleződése után is szeresse azt, akivel él, ne hozza magát újra döntéshelyzetbe. Bíró László püspök szerint: „amikor hallgatnak az érzelmek, akkor kell, hogy beszéljen a hűség”. A család egyházias megújulása tehát ott kezdődik, amikor megtanuljuk az életszabályokat és életre is váltjuk azokat. „Viseljétek el egymást!” (Ef 4,4), az eredeti görög szövegben: „szenvedjétek el egymást”. A mellettünk élők keresztet raknak a vállunkra, és ezt szeretettel el kell elszenvednünk. Mert a kereszt nemcsak a szenvedés jele, hanem az üdvösség jele is. Jézus Krisztus arra hívott meg bennünket, hogy nap, mint nap vegyük fel a keresztünket. Ez azt jelenti, hogy a családtagok nap, mint nap viseljék el egymást, vegyék fel a másikat és hordozzák egymás terheit, keresztjeit. Ehhez erőt pedig a szentségekből veszünk.

Hitünk szerint Jézus Krisztus szentségi rangra emelte a házasságot, amely minden nap ugyanolyan erővel hat, mint a megkötés napján.  Azok, akik évtizedek óta megtapasztalják Isten jelenlétét a házasságukban, tanúságot tudnak tenni arról, hogy a  szentség természetfölötti erőt ad. Szent Pió szerint a jó házasságot Isten kegyelme nélkül nem lehet megvalósítani. Isten tehát erőt akar adni a szentségekben.

Év végén összegezzük az elmúlt évben kapott kegyelmeket, élményeket, örömeket, szomorúságot, gyászt és ezeket átgondolva tegyük fel önmagunknak a kérdést, közelebb kerültünk e Istenhez, egymáshoz, mert mint ahogy Beer Miklós püspök mondja: „a tavalyi hitemmel az idén már semmire sem megyek”. Újesztendő kezdetén legyen bennünk készség, szándék a megújulásra, nyitottság az isteni kegyelem előtt, hogy valóban biblikus, egyházias és szentségi legyen a családunk, emberi kapcsolatunk, egész életünk, és akkor valóban boldog lesz az újesztendő is” — fejezte be homíliáját Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.  

Kovács Ágnes

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Naptár

« Január 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Linkajánló

kurir logo Radio Vaticana logo bonum 
 kat radio  SzentIstvanradio  ujember
mkpk logo 0   vatican  oromhir
cursillo hal kolping
templom logó
kepmas
szentkut
 oseinkhite banner180x300 Máriapócsi búcsúk 2016 2 0  szbap
DMK logo 1  nyhmuv kp

Napi evangélium

Napi Evangélium RSS
  • 2018. január 20. – Szombat (Mk 3,20-21)
    Jézus az apostolok kiválasztása után tanítványaival együtt hazatért (Kafarnaumba, Péter házába). Ott azonnal nagy tömeg verődött össze, úgyhogy még evésre sem volt idejük. Amikor rokonai ezt meghallották, elindultak, hogy erőnek erejével magukkal vigyék,...

Magyar Kurír friss hírei

Katolikus Hírportál

Facebook oldalunk

Youtube csatornánk