FAVÉT – Fiatalok A Világ Életéért címmel találkozót rendeznek Nyíregyházán
„TISZTA” címmel tizenötödik alkalommal rendezik meg a FAVÉT találkozót 2018. november 17-én, Nyíregy...
Külső és belső sivatagok, avagy vissza kell-e térni a kőkorszaki életmódhoz, hogy megmentsük a földet - Svetit-hetet tartanak Debrecenben
„Gondolkodástokban megújulva alakuljatok át” (Róm 12,2)
„Közösségben a teremtett világért” címm...
Ismerd meg a Szentírást! - I. Hangosolvasási egyházmegyei versenyt rendeztek Nyírteleken
"Utaidat, Uram, ismertesd meg velem, ösvényeidre taníts meg engem! " (Zsolt 25,4)
A nyírtelki ...
Kísérés, nyitottság, megkülönböztetés - Fiatalokkal találkozott Debrecenben Palánki Ferenc megyéspüspök
Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági...
FAVÉT – Fiatalok A Világ Életéért címmel találkozót rendeznek Nyíregyházán
FAVÉT – Fiatalok A Világ Életéért címmel találkozót...
Külső és belső sivatagok, avagy vissza kell-e térni a kőkorszaki életmódhoz, hogy megmentsük a földet - Svetit-hetet tartanak Debrecenben
Külső és belső sivatagok, avagy vissza kell-e térni...
Ismerd meg a Szentírást! - I. Hangosolvasási egyházmegyei versenyt rendeztek Nyírteleken
Ismerd meg a Szentírást! - I. Hangosolvasási...
Kísérés, nyitottság, megkülönböztetés - Fiatalokkal találkozott Debrecenben Palánki Ferenc megyéspüspök
Kísérés, nyitottság, megkülönböztetés - Fiatalokkal találkozott Debrecenben Palánki...
2018. január 03., szerda 14:35

Tárkányi Díj átadás, könyv és új honlap

Elkezdődött az egyeki plébánia jubileumi éve

 

Január első napján, délután 16 órakor sok katolikus testvért szólított meg, és hívott össze a szeretet, a többszörös ünnepre. Az Egyeki Szent József plébánia közösségi termében ismét telt házat talált a gyorsan közeledő este.

A következőket ünnepeltük:

-          Az új naptári év köszöntése szeretetközösségben

-          Tárkányi díjátadó VI. alkalma,

-          Szűz Anya, Mária Istenanyasága,

-          Jubileumi 2018. év megnyitása,

-          Könyv és új honlap bemutatója,

-          Szent József vándorszobrának kapunyitása.

Házigazdánk Papp László atya az, akinek szívében a Tárkányi díj megalapítására vonatkozó építő javaslat megszületett. A hitét példamutató módon élő testvéreknek évente odaítéli- a képviselőtestület javaslatára- e nemes díjat. Segítve ezzel a példaképállítást, szentségi életét a többiek számára követhető módon élő testvérek elismerésével a mintaadást.

Ez a hatodik éve, hogy a díj átadására összegyűlhettünk, és együtt köszönthettük kitüntetett testvéreinket.

Újszentmargita kitüntetettje Jávorszki Mihályné Szőke Margit

„Férjével együtt mindig segítette az egyházat munkával és adományozással egyaránt. Körülbelül 40 éve választották be a képviselőtestület tagjai közé és hosszú éveken keresztül aktív, tevékeny tagja volt az egyházközségnek. Segített a plébánia körüli karbantartásban, egyházi szolgálatokban, közösségi összejövetelek szervezésében. Alapító tagja volt a helyi működésű „Szeretetláng” imacsoportnak.”

Tiszacsege kitüntetettje Panyi József Nyírcsaholyi plébános

„A kereszt az ő életében igazi tény. Nem csak követte és hordozta, de állította is a kereszteket. Tiszacsegén is az ő keze munkája nyomán áll a feszület egy udvarban, hirdetve, hogy Krisztus az, akire mindenkinek fel kell néznie, ő a mennyei orvos, a hozzáfordulók segítsége.”

Egyek kitüntetettje a 2018. évben Széki Károlyné Vincze Mária

„A Rózsafüzér Társulatnak 1998 januárjától tagja, annak precíz, lelkiismeretes gondozója. 2005-ben átveszi annak vezetését, melynek névadóját is ő szervezi meg: Kis Szent Teréz Rózsafüzér társulat néven szolgálnak. Példaértékűen teszi dolgát, az imádságos hátteret szolgáltatják egyházközségünk minden szükségére és hálaadásként is a társulat tagjai.”

Posztumusz kitüntetett lett Radics Mátyás István

„Élete során megtapasztalta a család minden tagja Isten szerető jóságát, még a halálveszély idején is, a szenvedésben. A hálájának, szeretetének, jeleként kőkeresztet szeretett volna állítani. Ezt a vágyát halála után bár, de az ő emlékére, szeretettel teljesítette felesége, és egyetlen fia, Radics Dávid ferences szerzetes-pap.”

A kitüntetettek bensőséges ünnep keretében vehették át a díjat annak alapítójától. A fenti részletek a kitüntetettek életrajzából vett részletek. A laudációkat az Egyeki Szent János Katolikus Általános Iskola 6.a és 2.a osztályos tanulói ismertették.

Név szerint: Fehér Anna Sára, Homonnai Éva, Nagy Cintia, Novák Anna, Tóth Kármen, Vitéz Zsófi. Tóthné Szincsák Erika tanító készített a személyes életutak bemutatásához, a kitüntetettek fényképeiből bemutatót. A Szűzanyát a „Szent Anya Üdvözlégy!” kezdetű énekkel köszöntötte a fent felsorolt tanulók alkalmi kórusa. Az ünnepséget már hatodik éve, Farkas Réka, A Debreceni Egyetem hallgatója vezette a tőle megszokott profizmussal. Réka volt az, aki a naptári évet és a jubileumi 2018. évet szintén köszöntötte szépen hangzó énekével. Tárkányi - Zsasskovszky dallamára énekelte el a „Székely újévi köszöntő”-t.

A jubileumi év alkalmából sor került a „Lelkeket keressetek” című, könyv ünnepi bemutatójára. A kiadvány a plébánia gondozásában került kiadásra. Papp László atya szorgalmas kutatásának, buzgóságának a gyümölcse. Előszavában, méltatásában írta Palánki Ferenc püspök atya: „…az értékes leírásban megelevenednek a kövek, élővé teszik ezt a templomot”. Ettől nagyobb elismerés nem is kell nekünk Egyekieknek, hiszen mindennél jobban munkálkodunk plébánosunkkal azon, hogy a templomunk, közösségünk, hitéletünk élő és mind élőbb legyen. A könyv bemutatását Urbán Márta történész végezte, az Egri Érseki Levéltár munkatársa, aki részese volt maga is a kutatásnak, illetve segítette azt. Nagy elismeréssel beszélt Laci atya rendíthetetlen kutató munkájáról és a precízségéről. Kiemelte a könyv értékeit, elmondta személyes élményeit. Hozzáértéssel, érdeklődésünket megfelelő módon felkeltve ajánlotta szeretettel a kiadványt.

Képviselőnk, Dr. Fekete Péter Pál arról szólt, hogy milyen büszke az egyeki katolikus testvéreire, akik közül az általa megszólítottak mind szeretettel és lokálpatriótaként is támogatták a könyv kiadásának költségeit.

Ezen az estén mutatta be plébános úr a Szent József Plébánia új honlapját, melyet Papp Ágoston webfejlesztő készített. Az új weboldal letisztult stílusával, egyszerűségével és áttekinthetőségével segíteni kívánja azokat, akik érdeklődnek plébániánk iránt. A bemutató után, a szeretetvendégség közben sor kerülhetett a kiadványok megvásárlására, személyes ajánlásra a szerzőtől. www.egyekiplebania.hu

A képviselő testület döntése alapján a könyvet 2000 forintos áron kínáljuk minden érdeklődőnek. Megrendelhető a plébánia e-mail címén a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. A befolyt ellenértékből a 2018. jubileumi év rendezvényeit szeretnénk finanszírozni.

A következő nyitány a Szent József vándorszobor befogadásának szertartása volt.

A plébánia közössége elimádkozta a vándorszobrot kísérő emlékkönyv imáit, ezzel indítva 52 héten át tartó vándorútjára. Első héten befogadó családja a plébánia közössége. A Szent család őre elkezdte áldásos látogatását.

Igazi évnyitó ünnepség, kapuk megnyitója volt a mai nap. Isten adja, hogy ilyen áldásos és gyümölcsöző legyen a folytatás.

Farkas Éva tanító, képviselő testületi tag

Fotó: Papp Ágoston 

 • Galéria:
  • IMG_4586-1
  • IMG_4591-1
  • IMG_4598-1
  • IMG_4613-1
  • IMG_4624-1
  • IMG_4638-1
  • IMG_4645-1
  • IMG_4648-1
  • IMG_4653-1
  • IMG_4659-1
  • IMG_4661-1
  • IMG_4667-1
  • IMG_4668-1
  • IMG_4687-1
  • IMG_4693-1
  • IMG_4708-1
  • IMG_4726-1
  • IMG_4730-1
  • IMG_4747-1
  • IMG_4757-1
  • uj_honlap

NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« November 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30