Új kápolnát szenteltek fel a Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnáziumban
2018. december 11-én jelentős történt intézményünk életében, hiszen új kápolnával gazdagodott iskolá...
Együtt halad az úton a plébánia és az egyházmegyei fenntartású középiskola
Több alkalommal is érintettük már oldalunkon az ifjúságpasztoráció azon kérdését, amely külön-külön ...
Ismét Gyimesfelsőlokon járt a „Debreceni Mikulás”
A Sziklára Épített Ház Alapítvány képviselői minden évben Szent Miklós napjára ösztöndíjakkal és ajá...
Megjelent az Öröm-Hír karácsonyi száma
A tartalomból:
„Ébredj ember mély álmodból!” — Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspö...
Új kápolnát szenteltek fel a Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnáziumban
Új kápolnát szenteltek fel a Báthory István Katolikus...
Együtt halad az úton a plébánia és az egyházmegyei fenntartású középiskola
Együtt halad az úton a plébánia és az...
Ismét Gyimesfelsőlokon járt a „Debreceni Mikulás”
Ismét Gyimesfelsőlokon járt a „Debreceni Mikulás”
Megjelent az Öröm-Hír karácsonyi száma
Megjelent az Öröm-Hír karácsonyi száma
2018. március 05., hétfő 10:13

Új óvodával bővül a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye közintézményeinek sora

„Hagyjátok – mondta –, hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek, ne akadályozzátok őket, hisz ilyeneké az Isten országa” (Mk 10,14).

Új óvodai intézmény alapkőletételi ünnepségét tartotta 2018. március 2-án a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő mátészalkai Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola. Az ünnepségen — az iskolavezetés mellett — többek között részt vettek Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, dr. Hanusi Péter Mátészalka polgármestere, Molnár Katalin EKIF főigazgató, Heidelsperger István plébános, iskolalelkész, Zsigmond László Ybl-díjas tervező, Harsányi Endre projektmenedzser, az építő cég képviselői, a város önkormányzatának testületi tagjai, Mátészalka németországi testvérvárosának delegációja, szülők, tanárok, diákok és az új óvodások.

 

Az ünnepség elején az iskola énekkara az előadásával bensőséges, szeretetteljes hangulatot teremtett. Ezt követte Dienes Béla igazgató köszöntő beszéde, amelyben az intézményvezető hangsúlyozta, egy családban a legnagyobb ünnep, legizgalmasabb várakozás egy gyermek születése. Hasonló készülődés előzte meg az új intézmény, az óvoda születését. Az igazgató köszönetet mondott az erkölcsi és anyagi támogatásért a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyének, Kovács Sándor országgyűlési képviselőnek, aki a Terület és Településfejlesztési Operatív Programba benyújtott pályázat sikeres elbírálását segítette. Az elnyert támogatás összege: 300 millió Ft.

Dienes Béla végül Brunszvik Terézt, az első óvoda megalapítóját idézte. Ő volt az, aki felismerte és hirdette: „A korai nevelés a legfontosabb! Az, amit az ember ebben az életkorban felfog, kihat egész életére.” Az óvodaalapító így fogalmazta meg az óvodák feladatát: „…rászoktatják a gyermekeket, hogy egymásnak szívességeket tegyenek, hogy megosszák mással azt, amivel bírnak, … belássák, ha hibáztak, bocsánatot kérjenek, s hogy megbocsássanak társaiknak, ha azok őket megbántották. …….a kisdedóvó legfontosabb alapelve, hogy jutalmazzon, nem pedig hogy büntessen.” Ilyen szellemben működő katolikus óvodába hívja és várja Dienes Béla igazgató és munkatársai Mátészalka és környéke apróságait 2018 szeptemberétől.

 

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a gyermekek megáldásáról szóló evangélium felolvasása után (Mk 13-16) az Isten szeretetének élményéről beszélt, amely a mennyek országából érkező éneket előadó gyermekek mosolyából is sugárzott. „Valóban Ilyeneké az Isten országa” — mondta a püspök atya, majd XVI. Benedek pápa gondolatára utalt, aki a jelen kor fiataljainak krízisjelenségeiben a nevelés válságát látta. Benedek pápa üzenetében meghívta a szülőket, pedagógusokat, tanárokat, papokat hogy segítsenek a gyermekeknek, fiataloknak eligazodni a bizonytalan világban. E gondolatában a pápa a szülőknek szólva kifejtette, legyenek hiteles tanúi a szeretetnek, hiszen a szülők egymás iránti szeretete a legtöbb, ami adható a gyermekeknek, amely közegben egészséges módon tud felnőni a gyermek, Isten ajándéka. A megyéspüspök folytatva e gondolatot hozzátette, a felülről érkező kegyelem, segítség, áldás és az ember részéről alulról jövő szeretet találkozása az az isteni remekmű, amikor megszületik valaki, a megismételhetetlen, végtelen érékű személy. Ezt a feladatot elvállalva, együttműködve a szülőkkel Isten szándékát valósítjuk meg az iskolában, óvodában. Amikor óvodát építünk nem épületet, hanem jövőt, Isten országát építjük. Azzal a szeretettel szeressünk, amellyel Jézus átölette a gyermekeket és megáldotta őket, hogy maguk is áldás lehessenek a világ számára — fejezte be gondolatait a főpásztor.

 

A beszédek sorát Hanusi Péter polgármester zárta. Egy rövid mesét idézett, amelyben Isten a születő gyermeket szeretete folytatásaként az édesanya gondjaira bízza. „Milyen nehéz is a szíve az édesanyának, és mekkora bizalom, szeretet kell ahhoz, hogy amikor elérkezik az idő, napközben a nevelők gondjaira bízva, ott tudja hagyni az óvodában a gyermekét,” — fogalmazott a polgármester, majd azt kívánta. a leendő óvoda falai között minden kisgyermek Isten áldásától tükröződve tudjon mosolyogni.

 

Végül Zsigmond László Ybl-díjas építész bemutatta a készülő új óvoda terveit, amely tetőtér beépítéses, 3 foglalkoztatót, tornaszobát, galériát, fedett tornácot, teraszt, irodákat, kiszolgáló helyiségeket foglal magába.

 

Az ünnepség második részében az alapkő elhelyezése előtt a jövőnek szóló üzeneteket időkapszulába helyezték el. Tárkányiné Budai Éva az épülő óvoda vezetője az alapító óvodapedagógusok képviseletében nevelési módszerük legfontosabb mozzanatait, és Fássy Luca 6 éves leendő óvodás rajzát; Dienes Béla igazgató az iskola és az óvoda közös alapító okiratának másolatát, az iskola tanulóinak és dolgozóinak névsorát; Heidelsperger István plébános az aznapi szentírási szakasz egy részletét, amely így hangzik: Sose olvastátok az Írásban: A kő, amelyet az építők elvetettek, szegletkővé lett. Az Úr tette azzá, s ez csodálatos a szemünkben. Ezért mondom nektek, hogy elveszik tőletek az Isten országát, s olyan nép kapja meg, amely megtermi gyümölcsét” (Mt 21,42-43), majd az iskola tanulói széchenyis nyakkendőket, az iskola logójával ellátott tollat és kulcstartót, rajzokat, egy üzenetet is elhelyeztek, amelyben az utókor megtudhatja, hogy 2018-ban 200 Ft-ért egy ceruzát, 1000 Ft-ból 5 db Túró Rudit lehetett vásárolni. Továbbá a kapszulába került a Kelet-Magyarország napilap aznapi száma és az épülő óvoda helyéről, környezetéről, iskolaépületünkről készült fotók.

Az ünnepség moderátora volt Kapturné Bíró Beáta igazgatóhelyettes, közreműködtek az iskola tanárai és diákjai.

 

Sajtóiroda

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • DSC_0255
  • DSC_0287
  • DSC_0299
  • DSC_0305
  • DSC_0320
  • DSC_0358
  • DSC_0367
  • DSC_0368
  • DSC_0414
  • DSC_0424
  • DSC_0438
  • DSC_0483
  • DSC_0546
  • DSC_0550
  • DSC_0585
  • cover
  • voda 1-1
  • voda_2-1
  • voda_3-1
  • voda_4-1

NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« December 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31