2018. március 05., hétfő 14:23

Böjte Csaba atya nagyböjti üzenete Kisvárdán is elhangzott

„Jézus tudta mi lakik az emberek szívében, de vajon én tudom–e, mi lakik bennem? Mindnyájunkat megkereszteltek, Isten választott temploma, szentélye lettünk. Nagyböjtben os, hogy elcsöndesedjünk, magunkba forduljunk, elgondolkodjunk azon, hogy bennünk milyen vágy, gondolat, ösztön él, amelyek vezetik a cselekedeteinket? Mi lakik a szívünkben?” — utalt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes bevezető gondolataiban a vasárnapi evangéliumi szakaszra (vö. Jn 2,13-25) nagyböjt 3. vasárnapján, 2018. március 4-én a kisvárdai római katolikus templomban.

A ferences szerzetes bevezető gondolataiban azt hangsúlyozta, hogy ha igazán szembe nézünk önmagunkkal, rájövünk, hogy nekünk is nagytakarítást kell végezni a szívünkben, hogy a bűnös vágyakat, a beteges gondolatokat, ösztönöket, félelmeket, szemetet megszüntessük. Ezt az újjászületést segíti a keresztútjárás nagyböjt péntekjein, és ezért ül a plébános a gyóntatószékben. A mai világban a testünket mindenféle tisztító, méregtelenítő kúráknak vetjük alá, de a lelkünket is meg kell tisztítani. Nem elég a templomot kitakarítani, a templom attól lesz tiszta, ha felhangzik benne Isten szava. A lelkünk is akkor lesz tiszta, ha Jézus Krisztus megszólal bennünk. Töltse be Ő az én testem templomát, akarata és az álma fakadjon fel a szívemben.

Ezután Csaba atya a közösség létosságát emelte ki: „Jézus építi a közösséget. Ha hagyjuk, hogy Isten éljen bennünk, akkor körülöttünk közösség fog épülni. Jézus bennünket is hív, mint ahogy meghívta Fülöpöt, Zakeust és a többi tanítványt. Merjük kinyújtani testvéreink felé a kezünket. Bízzunk abban, hogy a szép szó, szeretet és a jóság meghozza a maga gyümölcsét. Az összes gazdagságom abból fakad, hogy merek befogadni.” A ferences szerzetes azt is kiejtette, hogy a magyar nemzet problémáira gyermekáldást ajánlaná, amely szerinte mindenre gyógyír lehetne: „Olyan, mint az orvosság: használat előtt felrázandó – lehetőleg evés előtt. Megfogom a derekát és feldobom, háromszor-négyszer, ki meddig bírja. A gyermek elkezd kacagni, átöleli a nyakamat és ad egy nagy puszit, amire szinte minden betegség és gond elszáll. És ami a legjobb: nincs mellékhatása. Én mindenkinek ajánlom, mert gyógyít.”

Befejező gondolataiban Csaba atya azt hangsúlyozta, a „Miatyánk” imában azért imádkozunk, hogy „jöjjön el a te országod...”, amit úgy is fordíthatnánk: „Jöjjön el az a nap, amikor a szívünkbe Urunk Jézus Krisztus uralkodik.”

A szentmise végén Linzenbold József esperes, plébános atya megköszönte Csaba testvér nagyböjti gondolatait, Szeifried Zoltán „Csaba testvér egy árvával” c. (toll-karton) alkotásával. Az ajándékot Szeifried Zoltán festő-grafikus, személyesen adta át vendégünknek.

Borus Lászlóné

médiaképzős hallgató

Örömhír Szerkesztőség


Szent Anna Székesegyház programsorozatai:

Idősek akadémiája

Mediációs alkalmak

Naptár

« Június 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Linkajánló

kurir logo Radio Vaticana logo bonum 
 kat radio  SzentIstvanradio  ujember
mkpk logo 0   vatican  oromhir
cursillo hal kolping
templom logó
LOGO PORTAL2
kepmas
szentkut
 oseinkhite banner180x300 Máriapócsi búcsúk 2016 2 0  szbap
DMK logo 1  nyhmuv kp

Napi evangélium

Napi Evangélium RSS
  • 2018. június 21. – Csütörtök (Mt 6,7-15)
    Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: „Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok! Azt hiszik ugyanis, hogy akkor nyernek meghallgatást, ha sokat beszélnek. Ne utánozzátok őket! Hiszen mennyei Atyátok tudja, mire van...

Magyar Kurír friss hírei

Katolikus Hírportál

Facebook oldalunk

Youtube csatornánk