Bemutatták az „Életre szóló Szeretet” programot a III. Életvédő Konferencián Pócspetriben
Bemutatták az „Életre szóló Szeretet” programot a III....
„Egészségfejlesztés és az életvédelem kapcsolata a fiatalok körében” – Dr. Fodor Ákos belgyógyász-szakorvos előadása az Életek az életért – III. Életvédő Konferencián Pócspetriben
„Egészségfejlesztés és az életvédelem kapcsolata a fiatalok körében”...
„Visszatérés Emmauszból Jeruzsálembe. Közös felelősségünk a felnövekvő nemzedékért” – Szenes István atya előadása az Életek az életért – III. Életvédő Konferencián Pócspetriben
„Visszatérés Emmauszból Jeruzsálembe. Közös felelősségünk a felnövekvő nemzedékért”...
„A fiatalok nemcsak a jövőben akarnak élni, meg akarják élni a jelent is.” Bosák Nándor püspök atya az élethivatásról beszélt az Életek az életért – III. Életvédő Konferencián Pócspetriben
„A fiatalok nemcsak a jövőben akarnak élni, meg...
2018. március 23., péntek 09:45

Egyedülálló kezdeményezés Debrecenben

Debrecenben évek óta hagyomány, hogy a virágvasárnapot közösen ünnepli Debrecen városa, a történelmi egyházak hívei, és elöljárói. Az ünnephez kapcsolódó barkaszentelésről, keresztútjárásról, a virágvasárnapi zenés áhítatról, az ezt kiegészítő "DOMINICA PALMARUM" programról és az egyedülálló városi és egyházi összefogásról tartottak sajtótájékoztatót 2018. március 22-én, a Régi Városházán. A sajtótájékoztató részt vettek Papp László, Debrecen polgármestere, Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Kocsis Fülöp a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség evangélikus igazgató lelkésze, Bereczki Lajos, a Baptista Teológiai Akadémia rektor-helyettese, Sipos Barnabás, a Debreceni Szent Háromság Magyar Ortodox Egyházközség parochusa és Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Papp László Debrecen polgármestere örömmel emlékezett vissza a tavalyi hagyományteremtő szándékkal elindult ökumenikus virágvasárnapi események közös megünneplésére. Házigazdaként elmondta, Debrecen számára az egyházak jelenléte kiemelten os karaktere a városnak, ez megtestesül az együtt ünneplésben is tanúságot téve az egység mellett. Szeretné, ha ez az összefogás olyan eseménnyé válna, amely hozzátartozik a húsvéti ünnepkörhöz, és arra biztatja a Debrecenieket, a környező települések lakóit, hogy csatlakozzanak a kiemelkedő virágvasárnapi programhoz.

Fekete Károly református püspök gondolataiban elmondta az a szabadlelkűség, amivel Jézus Krisztus elindult a szenvedés útjára a megváltásért os nyitány számunkra is. Ennek megélése rávezet bennünket a feltámadás ünnepére. Jézus örömujjongás kíséretében vonul be az egyház életbe. Hozsanna, arámul hosianna segélykiáltást, jézushívást jelent. 2018. évében is hívjuk Őt, amely azt az alaphangot adja meg, hogy Jézusnak kell bevonulni nem pedig nekünk felvonulni. Milyen nehéz ma a jézusi gondolatoknak bevonulni az élet azon tereire, ahol a hétköznapjainkat éljük. Jó lenen, ha ott is megtörténne, ami virágvasárnap történik, a békességadás, a szabadítás, tisztulás, olyan helyreállítás, amikor meg kell hátrálnia a gonosznak és előtérbe kell kerülnie a jézusinak.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a virágvasárnap lényegi mozzanatáról beszélt, amikor Jézus bevonul a szent városba, elindul a szenvedés útján. Ezen a vasárnapon mi is Jézus szenvedésére, passiójára emlékezünk, így ez a nap a római katolikus liturgia szerint szenvedésvasárnap is. Ahogy Jézus bevonult a szent városba mi is bevonulunk Jézus életébe a szent ünnepen azáltal, hogy végiggondoljuk Jézus szenvedésének, a szeretetének állomásait. A megyéspüspök hozzátette, külön öröm számára, hogy a megváltás, a szeretet történetét a történelmi egyházak együtt élhetik át. Amikor barkaszentelés után bemegyünk a templomba, a szent helyre, kifejezzük, hogy a hétköznapok szintjétől elemelkedünk az isteni szférába. Erre alkalmat ad a városi keresztút, hiszen a belváros utcáit is bevonjuk ebbe a megszentelt közegbe, azáltal, hogy az evangélium, Jézus szenvedéstörténete ott is elhangzik.

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, metropolita a sajtótájékoztatón elmondta, felekezetük liturgiájában nincs keresztút, viszont a bizánci egyház ünneplésébe mélyen beletartozik. Olyan menetet járnak be, amit Jézus végig élt egészen a keresztre feszítésig és a kereszthalálig. Az egyházi ünnepléskor megjelenítik nemcsak Jézus 2000 évvel ezelőtti szenvedéstörténetét, hanem egy ma is élő, történő, folyamatosan jelen való eseményt. Ilyen a virágvasárnap, nagypéntek és húsvét ünnepe. Ezek felidézésekor szereplőivé válnak ennek az eseménynek.

Asztalos Richárd evangélikus lelkész elmondta, náluk sem bevett hagyomány a keresztútjárás, de szükségesnek tartják azt, hogy csatlakozzanak a hagyomány- és kapcsolatteremtésbe. Ezen alkalom jó lehetőség arra, hogy kapcsolatok épüljenek a felekezetek között is, akik a keresztény egységet nemcsak az ökumenikus imahéten, hanem a keresztény ünnepek közös megélése során is erősítik.

Bereczki Lajos baptista lelkész örömét fejezte ki a kezdeményezésért, majd gondolataiban hozzátette, az első keresztények első nagy ünnepe a húsvét volt. Ebben a menetben is átélhetjük, és újra odaszánhatjuk magunkat annak követésére és szolgálatára, hogy Jézus Krisztus keresztje összeköti a különböző felekezetek híveit, papjait, hiszen testvérek vagyunk az Ő szeretetében.

Sipos Barnabás ortodox paróchus elmondta, annak ellenére, hogy az ő vallási hagyományuk szerint egy héttel később ünneplik a virágvasárnapot illetve a húsvétvasárnapot, az egységet ők sem szeretnék megbontani, osztozni akarnak abban az örömben, ami az embereket ezen az ünnepen eltölti. Majd utalt a jeruzsálemi ortodox egyház keresztény egyházak közötti kiváltságos szerepére, hiszen ők a húsvétot és más keresztény ünnepet a történések színhelyén ünnepelhetik meg. Az ortodox húsvét, szent fény ünnepének előestéjén, nagyszombaton, a Szent Sír templomában a jeruzsálemi pátriárka imádságára a mécsesek lángja a Szent Sírban felgyullad és ez a láng nem éget. E csodás esemény minden nagyszombaton lejátszódik Jeruzsálemben, amit ugyanazzal a hittel szemlélheti a keresztény ember, mint az szent eukarisztiát.

Végül Bódor Edit ügyvezető a virágvasárnapi programot mutatta be:

A program vasárnap délután 16 órától a Csapó utcai sétálóövezetben kezdődik Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita barkaszentelési liturgiája, köszöntőt mond Fekete Károly református püspök, Asztalos Richárd evangélikus igazgató lelkész és Papp László, Debrecen polgármestere, majd Jézus diadalmas jeruzsálemi bevonulását idézi meg az ünnepi menet. Bibliai keresztútjárás indul a Kossuth tértől: Kossuth tér (Főnix-szökőkút) – Csonkatemplom – Kormányhivatal – Szent Anna Székesegyház és Főplébánia – Csokonai Színház – Városháza – Kossuth tér (Főnix-szökőkút) útvonalon.

Az keresztút stációit az alábbi egyházközségek fogadják örökbe: Debreceni Görögkatolikus Parókia, Debrecen Kistemplomi–Ispotályi Református Egyházközség, Debreceni Evangélikus Egyházközség, Szent Anna Főplébánia, Debreceni Baptista Gyülekezet, Debreceni Szent Háromság Magyar Ortodox Egyházközség. Ahogy az előző hat évben tette, a magyar Református Szeretetszolgálat idén is virágmagokkal ajándékozza meg a jelenlévőket.

Az állomáshelyeken az elmélkedéseket Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész olvassa fel.

18 órától a Nagytemplomban a Debrecen Helyőrségi Zenekar zenés áhítata kezdődik Dominica Palmarum címmel. Köszöntőt mond Fekete Károly református püspök, igét hirdet Sajtos Szilárd tábori lelkész, őrnagy, vezényel Pál István őrnagy, közreműködik az Ady Leánykar és a Nyíregyházi Egyetem kamarakórusa.

Kovács Ágnes

Sajtóiroda - Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 7M7A0138-1
  • 7M7A0149-1
  • 7M7A0163-1
  • 7M7A0166-1
  • 7M7A0187-1
  • 7M7A0189-1
  • 7M7A0201-1
  • 7M7A0209-1
  • 7M7A0215-1
  • 7M7A0217-1
  • 7M7A0235-1
  • 7M7A0236-1
  • 7M7A0237-1
  • cover

Free Joomla templates by L.THEME