Egy óra szentségimádás, amely minden nemzetet összeköt 2019. 11. 23. Krisztus Király ünnepének előestéjén
"Amikor Jézus Krisztus feltámadása után búcsúzott tanítványaitól, elküldte őket az egész világra, ho...
Második alkalommal tartottak tehetségkutató versenyt a nyírtelki általános iskolában
II. "Ismerd meg a Szentírást!" tehetségkutató versenyt tartottak Nyírteleken, a Szent Anna Katolikus...
„Hálát adok, hogy az Úrnak eszköze lehettem ” – Bemutatták Berszán Lajos atya portrékötetét
Könyvbemutatóra és kerekasztal-beszélgetésre hívták az érdeklődőket 2019. november 5-én a debreceni ...
Egy óra szentségimádás, amely minden nemzetet összeköt 2019. 11. 23. Krisztus Király ünnepének előestéjén
Egy óra szentségimádás, amely minden nemzetet összeköt 2019....
Az ételosztás kezdetére a nap is kisütött, a szeretet hatása a természetben is megnyilvánult – Több száz önkéntes mond igent a hat hónapig tartó krízisidőben, Debrecenben
Az ételosztás kezdetére a nap is kisütött, a...
Második alkalommal tartottak tehetségkutató versenyt a nyírtelki általános iskolában
Második alkalommal tartottak tehetségkutató versenyt a nyírtelki általános...
„Hálát adok, hogy az Úrnak eszköze lehettem ” –   Bemutatták Berszán Lajos atya portrékötetét
„Hálát adok, hogy az Úrnak eszköze lehettem ”...
2018. március 27., kedd 15:46

Isteni fegyverforgatásra hívta a híveket a spirituális atya Debrecenben

Szabó József, az Egri Papnevelő Intézet spirituálisa a 2018. március 25-27-ig a debreceni Szent Anna-székesegyházban tartott nagyböjti prédikációsorozatában isteni fegyverforgatásra hívja a híveket. Három estén keresztül a szellemi-lelki harcról beszél, megvilágítva a kereszt misztériumát, a motivációját, amely nem más, mint a szeretet. Mert „Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért” (Jn 15,13). Jézus ezt nemcsak elmondta, hanem tanúságot is tett róla, amikor az Atya és az emberek iránti szeretetből vállalta a kereszthalált.

 

Szabó József atya hangsúlyozta, a kereszt nemcsak egy kivégzőeszköz, hanem lelki fegyver, amiről még a gonosz sem tudott. Jézus a kereszttel győzedelmeskedett, hiszen szenvedése a szeretetből fakadt, gyümölcse pedig a győzelem lett a halál, a gonoszság hatalma fölött, megnyitva számunkra a mennyországot. Amely harc motivációja tehát a szeretet, ott egyértelmű a győzelem.

Ezután a spirituális atya elmondta, sokan úgy tekintenek a szenvedésre, mint Isten büntetésére és kérdőre vonják az Urat, miért nem szabadít meg a szenvedéstől. A kereszthordozás igazi célja a szabadság útja, amely elvezet bennünket egy sokkal nagyobb, az Istenben való örömre, ami még a szenvedésekben is jelen van. Jézus azt mondja: „Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek. Nem úgy adom nektek, ahogy a világ adja” (Jn 14,27), hogy „teljes legyen az örömötök” (Jn 15,11). Jézus Krisztus békességet, evangéliumi örömöt, kereszthordozást, szenvedést ad, de Tőle tanuljuk meg, hogyan tudjuk jól hordozni a keresztet, hogyan kell a lelki fegyverekkel harcolni.

Tegyünk különbséget Isten és a gonosz fegyvertára között

Majd József atya Jézus azon tanítására utalt, amely arra hívja fel a figyelmünket, hogy ne szálljunk szembe a gonosszal, mert annak is vannak fegyverei. Amiikor a gonosz bennünket kísért, arra késztet, hogy az ő fegyverével harcoljunk. Tehát a lelki harcokban, az első és legfontosabb a megkülönböztetés. Nézzük meg Isten és a gonosz fegyvertárát, és vegyük tudomásul a különbséget. Jézus a kereszttel győzött, a gonosz egyik legnagyobb fegyvere pedig a meg nem bocsátás. Ezzel szemben a megbocsátás egy lelki szellemi fegyver. Ha nem bocsátok meg a gonosz fegyverével élek.

Jézus szeretetből vállalt kereszttel győzött. Amikor Jézus meghal a kereszten a gonosz akkor döbben rá, hogy nem Jézus, hanem ő pusztult el. Nem ismerte fel a szeretet fegyverét, a keresztet, és gyakorlatilag legyőzött lett.

Záró gondolataiban Szabó József atya Szent Pál hét lelki fegyverét sorolta fel, amellyel győzelmet arathatunk. A harcok szellemi síkon, Isten világában történnek, ahol egyértelműen az imával győzhetünk. Jézus tehát szellemi harcra hív bennünket, arra, hogy az Isten kegyelmével harcoljunk, mert Ő az, akit segítségül hívunk, aki harcol a gonosz minden ármánykodása ellen.

Lelki fegyvereink:

 

„Végül: erősödjetek meg az Úrban, az ő mindenható erejéből. Öltsétek föl az Isten fegyverzetét, hogy az ördög cselvetéseinek ellenállhassatok. Nem annyira a vér és a test ellen kell küzdenünk, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok, ennek a sötét világnak kormányzói és az égi magasságoknak gonosz szellemei ellen. Ezért öltsétek fel az Isten fegyverzetét, hogy a gonosz napon ellenállhassatok, és mindent legyőzve megtarthassátok állásaitokat. Így készüljetek föl: csatoljátok derekatokra az igazság övét, öltsétek magatokra a megigazulás páncélját, sarunak meg a készséget viseljétek a békesség evangéliumának hirdetésére. Mindehhez fogjátok a hit pajzsát, ezzel elháríthatjátok a gonosz minden tüzes nyilát. Tegyétek fel az üdvösség sisakját, és ragadjátok meg a Lélek kardját, vagyis az Isten szavát. Minden alkalommal imádkozzatok a Lélekben könyörögve és imákat mondva. Legyetek éberek, és imádkozzatok kitartóan az összes szentért és énértem is, hogy megkapjam a beszéd ajándékát, hogy amikor megszólalok, bátran hirdessem az evangélium titkát. Ennek a bilincsekben is hírnöke vagyok, hadd hirdessem hát bátran, ahogy kötelességem” Ef 6,10-20).

Ezen lelki fegyverekről folytatja további elmélkedéseit a következő napokban Szabó József atya, az Egri Papnevelő Intézet spirituálisa.

 

Kovács Ágnes

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Free Joomla templates by L.THEME