2018. április 09., hétfő 11:57

Kitették a lelküket - Bérmálási szentmisén helyezték el az ereklyéket az egyeki templomba

Az Egyeki Szent József egyházközség életére a jubileumi évben és az ezt megelőző felkészülő időszakban különösen igaz, hogy „kitették a lelküket” — amelyet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök 2018. április 8-án, Isteni Irgalmasság vasárnapján bemutatott ünnepi szentmise homíliájában mondott a 12 bérmálkozónak. Az egyházközség számtalan gazdag programmal, előadássorozattal készült a templom felszentelésének 250. évfordulójára, amelynek központi eseménye, mintegy koronája a Lengyelországból hozott Szent II. János Pál pápa és Szent Fausztina ereklye elhelyezése volt.

 

Komoly tanulás előzte meg a bérmálkozók hónapokon át tartó felkészülését, heti rendszerességgel találkoztak a plébánián, tanúságot tettek, a kezeseikkel együtt megismerkedtek a verbita szerzetesekkel, akik színesebbé, egyedibbé tették a készületet. Ezalatt az idő alatt pedig a hívek rendszeresen imádkoztak értük. A bérmálkozók nevében Bencsik Zoltán világi elnök köszöntötte Palánki Ferenc püspök atyát, majd az „örökifjú” Erzsike néni megható üdvözlése következett, aki elmondása szerint nagy utat, majd hetven évet tett meg, míg eljutott ehhez a szentséghez. A bérmálkozás szentségéhez járulókat „meginterjúvolta” püspök atya: „ígérik-e, hogy jó keresztények lesznek?” Párás szemekkel, őszintén, határozottan hangzottak az igenek a kereszténységben nagykorúságra jutottaktól.

A megyéspüspök atya a szentmise homíliájában kiemelte, húsvétkor, amikor Jézus megjelent az apostoloknak, rájuk lehelt és azt mondta: „Vegyétek a Szentlelket!” Jézus a Lelkét adta át nekünk, a benne hívőknek. A bérmálkozók is „kitették a lelküket”, hogy befogadják a szeretetet és felnőtt hitükkel megerősítsék első istengyermeki fogadalmukat.

A főpásztor örömét is kifejezte a liturgia rendje és tisztaságáért, a hívek együttimádkozásáért és együttmozgásáért. Nekünk, híveknek is háromszoros volt az örömünk. A jubileumi évre megajándékozta egyházközségünket Ferenc pápa áldásával.

A szentmise és a bérmálás szentségének kiszolgáltatása alatt, végig az oltáron helyezkedett el a két relikvia, amelyeket végleges elhelyezésük előtt a debreceni Szent László Domonkos templomban őriztek. Gorski Jacek plébános személyesen hozta el azokat a nagy napra, majd ünnepélyesen az Egyeki Szent József templom irgalmasság oltárában helyeztek el. Az oltárt Papp Róbert helyi asztalos és munkásai készítették. A jeles eseményre a hívek Szent Fausztina kilenced végzésével készültek, valamint megtanulták az irgalmasság rózsafüzérének Kovács Szilárd által megzenésített gregorián hangzású változatát. „Aki énekel, kétszeresen imádkozik” — hangzik a Szent Ágostonnak tulajdonított gondolat. Az egyeki hívek harmóniában tudnak együtt énekelni és a zene nyelvén dicsérni Istent. A közös éneklés pedig élmény, amely formálja a közösséget.

Isten adja, hogy ami nehéz és nem akar menni még Jézussal sem, az Jézusnak mindig menjen velünk. Főpásztorunk receptje szerint, ne legyünk szeretetlenek, vagyis istentelenek soha, hiszen Jézus maga a szeretet. Segítsetek szentjeink, hogy erre mindig méltók legyünk s ne legyünk hitetlenek, hanem hívők!

Farkas Éva tanító, egyházközségi képviselő

Fotó: Papp Ágoston, Nyeste Tamás


Szent Anna Székesegyház programsorozatai:

Idősek akadémiája

Mediációs alkalmak

Katolikus Karitász adományvonal

Naptár

« Április 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Linkajánló

kurir logo Radio Vaticana logo bonum 
 kat radio  SzentIstvanradio  ujember
mkpk logo 0   vatican  oromhir
cursillo hal kolping
templom logó
LOGO PORTAL2
kepmas
szentkut
 oseinkhite banner180x300 Máriapócsi búcsúk 2016 2 0  szbap
DMK logo 1  nyhmuv kp

Napi evangélium

Napi Evangélium RSS
  • 2018. április 22. – Húsvét 4. vasárnapja (Jn 10,11-18)
    Abban az időben Jézus így szólt: „Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért. A béres azonban, aki nem pásztor, akinek a juhok nem a sajátjai, otthagyja a juhokat, és elfut, amikor látja, hogy jön a farkas. A farkas aztán elragadja és...

Magyar Kurír friss hírei

Katolikus Hírportál

Facebook oldalunk

Youtube csatornánk