„A magyarság szívbe menekül…” - Megemlékezést tartottak az összetartozás napján Kisvárdán
Ha azt mondom Ghymes és Szarka Tamás – akkor idehaza Kisvárdán mindenkinek a 2016. évi karácsonyi na...
Kilencedik alkalommal tartottak családi napot Pócspetriben
Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen,
hirtelen h...
Megújult a Magyar Kurír
Örömmel köszöntjük újjászületett honlapunkon, amely a Boldogságos Szűz Mária, az Egyház Anyja ünnepé...
Pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása
Pünkösd ünnepe húsvét után a legrégibb ünnepünk, amelyet idén június 9-én ünneplünk. Az Ószövetségbe...
„A magyarság szívbe menekül…” - Megemlékezést tartottak az összetartozás napján Kisvárdán
„A magyarság szívbe menekül…” - Megemlékezést tartottak az...
Kilencedik alkalommal tartottak családi napot Pócspetriben
Kilencedik alkalommal tartottak családi napot Pócspetriben
Megújult a Magyar Kurír
Megújult a Magyar Kurír
Pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása
Pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása
2018. április 20., péntek 09:55

Énekes imádságok Egyeken

Balogh Péter Piusz premontrei kormányzó perjel könnyed, énekesen méltóságteljes előadásába kapcsolódhattunk be az Egyekről Egyekre programsorozat keretében április 18-án.

Piusz atya bemutatta nekünk, és éreztette velünk a zsolozsma mivoltát, különleges varázsát, bevezetett minket a zsolozsma életébe: Isten dicsőítésére szolgál, általa hálát adhatunk, és megfogalmazódhatnak kéréseink benne. Mindenki számára könnyen megtanulható, szép csengésű énekes imádságok. Felhívta a figyelmünket, hogy a szentmise akkor is érvényes egy hívő számára, ha csendben hallgatja azt végig, de zsolozsma nincs imádkozó ember és imádkozó közösség nélkül. Idézte az Általános Rendelkezések az Imaórák Liturgiájáról vonatkozó részeit: „Nem helyes tehát csak a zsolozsma díszének tekinteni az éneket, mint ami kívülről hozzádásként járul az imádsághoz; az ének ugyanis az imádkozó és Istent dicsérő lélek mélységeiből tőr elő, és az ének tárja fel igazán a keresztény istentisztelet közösségi jellegét. Dicséretet érdemel tehát minden keresztény közösség, ha a zsolozsmának énekes formáját minél gyakrabban választja.” A dallam követésével, a közös hang tartásával jobban figyelemmel lehetünk egymásra, és így Istenre is. A nívósabb imádság Isten akarata, s ennek megvalósítása a mi feladatunk.

Ízelítőt kaptunk a zsolozsmát alkotó liturgikus ének-tételek történetéből. A legősibb zsolozsmahimnuszok Szent Ambrus IV. századi írásai, melyeket ősi, órómai dallamokkal szólaltathatunk meg. Az egyház által művelt és nagy becsben tartott énekek összekötnek bennünket a magyar egyház kezdeti századaival: egyes tételeket már Szent László királyunk is énekelhette. A zsolozsma egyik műfaja a válaszos, felelős ének, a responzórium. Biztonságos élményt nyújt, más szövegek megszólaltatása ugyanazon dallamom. A zsolozsma egyik műfaja az antifóna, mely gregorián dallamokkal keretezi a zsoltárokat, s különlegessége, hogy csak a nyugati egyházban van jelen. Ezért ecclesiasticumként tekinthetünk rájuk. Kívánatos a plébániákon, hogy a plébános legalább egyszer egy héten együtt imádkozza a szent zsolozsmát a hívekkel. Az egyeki hívek, a saját plébániájukon nyolc éve használt zsolozsma repertoárjukat fűzték egy csokorba, az Egyeki Énekes Népzsolozsma című gyűjteményben, melyeket ebben a formában is továbbadhatunk az utókornak. Ennek a készülő könyvnek a szerkesztését Balogh Piusz atya végzi.

Méltó zárásként az előadáson résztvevő közönség, imádkozva éneklő közösséggé vált: Piusz atyával, Bökő Péter atyával és Laci atyával együtt énekelhette az Isteni Irgalmasság vesperását, mert Isten irgalmasságáról a zsoltárokban is szó van. A dallamos imák kutatása feladatunk, a megtaláltak megőrzésre szánt értékek legyenek, énekeljük, és tanítsuk, s váljék természetessé a gyakorlatban. Ez az, ami nem megy magától, amire nem elég rácsodálkozni, hanem el kell kezdeni, s be kell kapcsolódni a távolról nehéznek tűnő, de közelről könnyen művelhető éneklő magasztalásba- ekképp buzdít mindenkit Piusz atya, mert csodálatos élmény az is, hogy a zsolozsmákat énekelve évezredes távlatok nyílnak meg az emberek számára.

Pappné Fekete Mónika képviselő testületi tag

Fotó: Papp Ágoston

Az Egyeki Emléktár Műhely a Hátránykompenzáció és Közösség fejlesztés Egyeken című és EFOP-1.3.7-17-2017-00296 azonosító számú projekt keretében valósul meg.

 • Galéria:
  • IMG_7660-1
  • IMG_7663-1
  • IMG_7682-1
  • IMG_7686-1
  • IMG_7690-1
  • IMG_7699-1
  • IMG_7711-1
  • IMG_7713-1
  • IMG_7726-1
  • IMG_7729-1
  • IMG_7732-1
  • IMG_7737-1
  • IMG_7750-1
  • IMG_7751-1
  • IMG_7755-1
  • IMG_7758-1
  • IMG_7761-1
  • IMG_7763-1

NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« Június 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30