Egészen szép vagy Mária – Énekekkel köszöntötték a Szűzanyát Debrecenben
Máriát dicsérő népénekek hangzottak el a rózsafüzér hónapjában, 2018. október 20-án, Debrecenben a S...
Az imádság olyan, mint a levegővétel, vagy a szívverés - Lelkigyakorlaton vettek részt a kisvárdai katolikus köznevelési intézmény dolgozói
„Lelked igazi otthona a Csend. Rejtelmek szentélye, melyben készen vár az üzenet.”(Simon András)
Mindannyian küldöttek vagyunk - Október 21-e a világmisszió napja
"Menjetek, tegyetek tanítványommá minden népet!" – mondta Jézus a tanítványainak. E felhívást követi...
„Azért van könnyű dolgunk, mert óriások vállán állunk” - Radics Dávid OFM tartott előadást Egyeken
Egyekről Egyekre című jubileumi előadás sorozatunk október 17-ei vendégeként Radics Dávid ferences a...
Egészen szép vagy Mária – Énekekkel köszöntötték a Szűzanyát Debrecenben
Egészen szép vagy Mária – Énekekkel köszöntötték a...
Az imádság olyan, mint a levegővétel, vagy a szívverés - Lelkigyakorlaton vettek részt a kisvárdai katolikus köznevelési intézmény dolgozói
Az imádság olyan, mint a levegővétel, vagy a...
Mindannyian küldöttek vagyunk - Október 21-e a világmisszió napja
Mindannyian küldöttek vagyunk - Október 21-e a világmisszió...
„Azért van könnyű dolgunk, mert óriások vállán állunk” - Radics Dávid OFM tartott előadást Egyeken
„Azért van könnyű dolgunk, mert óriások vállán állunk”...
2018. május 07., hétfő 13:02

„A mi feladatunk az, hogy megismerjük Isten akaratát.”

Szent Janka, az anyai szeretet vértanúja

Anyának lenni az egyik legnehezebb, mégis legszebb hivatás. Ma már hetilapok, női magazinok, online baba-mama rovatok tucatjai világosítanak fel arról, hogyan kell jó anyának lenni, megfelelni a mindennapok kihívásainak, hogyan készüljünk gyermekünk érkezésére. Molla Beretta Szent Janka nő volt, feleség, édesanya. Mindenekelőtt mégis ember, s az Isteni szeretet forró lángjait hordozta lelkében. Az édesanyák ünnepnapján példaképként áll előttünk. Cikkünkben rá emlékezünk.

Molla Beretta Szent Janka 1922. október 4-én, Assisi Szent Ferenc ünnepnapján született egy festői szépségű észak-olaszországi városban, Magentában. Szülei ferences harmadrendiek voltak, gyermekeiket születésüktől vallásos szellemben nevelték. Szent Janka egész ifjúságát mélységesen meghatározta az Istennel való kapcsolata. Mialatt Milánóban és Paviában végezte egyetemi tanulmányait, minden nap részt vett a szentmiséken, s rendszeresen imádkozta a rózsafüzért is. 1949-ben orvosi diplomát szerzett.

Molla Beretta Szent Janka egyszerű nő volt. Olyan nő, aki rád mosolyog, ha szembejön veled az utcán, akinek szemeiben az élet csodálatát, a szeretet fényét fürkészed, s akit nem felejtesz el könnyen. Voltak álmai, vágyai, megoldandó problémái, mint bárki másnak. Szeretett és szerették. 1955-ben kötött példaértékű házasságot Pietro Mollával, aki haláláig jóban-rosszban mellette volt. Feleség volt, aki a maga egyszerűségében élte meg az élet minden pillanatát és ajándékként fogadta a legapróbb örömöket is. Kirándulásokat szervezett, szerepet vállalt az Actio Catholica Mozgalomban, csodálattal fedezte fel a természet kincseit, rajongott a színházért, a művészetért, a zenéért, magáért az életért. Gyermekeit Isten ajándékaként fogadta, szívének teljes szeretetével szerette őket. Negyedik terhességének második hónapjában azonban daganatot találtak nála. Jankának döntenie kellett: eltávolítják méhét a magzattal együtt, vagy vállalja, hogy meghagyják a magzat életét, s csak a daganatot távolítják el. Ez utóbbi volt a kockázatosabb, Janka mégis az élet védelme mellett döntött. Tisztában volt a lehetséges következményekkel, tudta, hogy mindkettejük élete veszélyben van. Pietrot arra kérte, gyermekük életét tartsa szem előtt. Legfájdalmasabb, legküzdelmesebb napjain sem fordult el Istentől. Bensőséges imával szólt Hozzá, elfogadva akaratát.

1962. április 20-án szállították kórházba, ahol császármetszést hajtottak végre rajta. Egészséges kislánynak adott életet, a szülést követő néhány órában azonban Janka állapota egyre romlott. Magas láz gyötörte, állandó hányingere miatt csak ajkaival érinthette az Oltáriszentséget. Kérésére hazaszállították Ponte Nuovó-ba, ahol április 28-án, a hajnali órákban adta vissza lelkét az Úrnak.

Szent Janka hite, áldozata és szeretete sokak szívét megérintette. Szent II. János Pál pápa 1994-ben avatta boldoggá, mint az élet tanúját, akinek tanúságtétele valódi himnusz az élet mellett. A Szentatya 2004-ben emelete a szentek közé, a szertartáson részt vett Szent Janka férje és gyermekei is.

Döntésének súlyát igazán csak azok érezhetik át, akik maguk is édesanyák. Akik átélték a születés csodáját, akik tudják, mint jelent világra hozni, apró kezeket fogni és vezetni egy életen át. Látni, ahogy növekednek, ahogy rálépnek arra az útra, amelyet Isten szánt nekik, velük sírni és nevetni, hallani szívük minden dobbanását és új erőre kapni általa minden egyes nap. Azok a nők, akiknek lelkében ott lobog az Isteni Szeretet lángja, s akiket az anyaság mindennapi hősökké emel.

Legyen előttünk Szent Janka példája, adjon erőt és bátorságot nekünk az ő hite és feltétel nélküli, odaadó szeretete. Kérjük közbenjárását minden édesanyáért! Imádkozzunk ezen a napon az anyákért, nagymamákért és ne felejtsünk el hálát adni értük Istennek az év többi napján sem.

Gergely Klaudia


NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« Október 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31