Intézményvezetői és gazdaságvezetői tanácskozást tartottak a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalában
A Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye 10 köznevelési és 3 szociális intézményének intézményvezetői és g...
A legjobb dolog, ami veled történhet, hogy betölt a Szentlélek - Szentlélek szemináriumra várják a jelentkezőket a debreceni Szent László-templomban
 Mit ígér a Szentlélek? CSODÁKAT, több örömöt, hitet, erőt, békét, szeretetet, testi és lelki g...
Különleges értékkel gyarapodott az egyházmegye Könyvtára
A Mátyás emlékév alkalmából megjelent Flavius Blondus (1392-1463) „Az újraálmodott Róma – Roma Insta...
Intézményvezetői és gazdaságvezetői tanácskozást tartottak a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalában
Intézményvezetői és gazdaságvezetői tanácskozást tartottak a Debrecen-Nyíregyházi...
A legjobb dolog, ami veled történhet, hogy betölt a Szentlélek - Szentlélek szemináriumra várják a jelentkezőket a debreceni Szent László-templomban
A legjobb dolog, ami veled történhet, hogy betölt...
„Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” - Ökumenikus imahéten imádkoznak a krisztushívők egységéért 2019. január 20-27-ig
„Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” -...
Különleges értékkel gyarapodott az egyházmegye Könyvtára
Különleges értékkel gyarapodott az egyházmegye Könyvtára
2018. máj. 08., kedd 09:22

Regionális verseny a nyírbátori gimnáziumban, a Báthoryban

2018. április 6-án nyolc év után ismét a Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium adott otthont a Nyolcosztályos Gimnáziumok Regionális Versenyének.
A házigazda szerep mindig is nagy feladatot ró az adott intézményre, s ez talán hatványozottan igaz volt most iskolánkra, hiszen felújítási munkálatok, valamint a tornacsarnok építése mellett egy közel 500 fős régiós verseny követelményeinek, nagy múltjának kellett eleget tenni.
A régióból hagyományosan 8 intézmény vett részt a versenyen: Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium, Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium, Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola és a Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium.
A tanulók 5-12. évfolyamig különböző tantárgyakból, különböző kategóriákban adhattak számot tudásukról, s mérhették össze felkészültségüket. Így a következő tárgyakból versenyezhettek: helyesírás, szövegértés, versmondás, prózamondás, szép magyar beszéd, bibliaismereti vetélkedő, műveltségi vetélkedő, történelem, rajz, német nyelv, angol nyelv, matematika, fizika, biológia, természetismeret, földrajz, informatika, kémia, népdaléneklés.
Iskolánk valamennyi dolgozója nagy izgalommal és lelkesedéssel várta a verseny napját.
Az iskolák képviselőinek péntek reggeli megérkezését követően a Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye Katolikus Iskolák Főhatóságának főigazgatója, Molnár Katalin köszöntötte a pedagógusokat és a diákokat.

„25 éve – a magyarországi oktatásügy átalakításának viharaiban is -, az itt megjelent intézmények vezetői, tanárai úgy döntöttek, hogy évről évre továbbéltetik a nyolcosztályos gimnáziumok területi versenyét... Nem a tudásban van a boldogság, hanem a tudás megszerzésében. – Szókratész úgy vélte, hogy valaki minél több tudással rendelkezik, annál ésszerűbben tud tevékenykedni az élete során, és annál több lehetősége lesz boldognak lenni... Civilizációnk fejlődése olyan embereken múlik, mint pl. Szókratész, aki kellően éles elméjű ahhoz, hogy a feltett kérdésre megkeresse a választ, kellően szenvedélyes ahhoz, hogy nyomába eredjen, bárhol is bujkál; és elegendően bátor ahhoz, hogy megossza azt, amit talált, és ragaszkodjon igazához...A felelősségünk a tehetséggondozás területén hatalmas, Magyarország igazi nagyhatalom, irigyelt nemzet vagyunk! Ehhez az alkotómunkához kívánok a felkészítő pedagógusoknak további hitet és kitartást, a szervezőknek, a zsűri tagjainak, és nem utolsósorban a versenyzőknek további sikert.”

Beszédében kiemelt hangsúlyt fordított Főigazgató Asszony a nyolcosztályos gimnáziumi osztályok tehetséggondozási lehetőségére és ebből a szempontból a verseny fontosságára, valamint kedvességével, megnyugtató személyiségével buzdította eredményes versenyre a diákokat.

A megnyitó keretében Küzmös Zsaklin, 11. D osztályos tanuló verssel tisztelgett iskolánk védőszentje, Szent István előtt, majd az énekkar néhány tanulója, Angelné Kozma Krisztina tanárnő vezényletével, énekszóval is színesítette a reggelt.
Ezt követően a diákok egyéni és csapatversenyeken vettek részt a nevezésnek megfelelően. A legtöbben egyéni, írásbeli feladatlapok kitöltésével versenyeztek az iskolában. A bibliaismereti vetélkedő csapatversenye a Római Katolikus Plébánián zajlott, a műveltségi vetélkedőnek a Báthory Várkastély adott otthont, a szép magyar beszéd egyéni versenye a Városi Könyvtárban került megrendezésre, míg a népdaléneklés és a versmondás helyszíne a Tinódi Lantos Sebestyén Alapfokú Művészeti Iskola és Alkotóház volt.
Egyetlen kategória értékelésére, zsűrizésére még a verseny megkezdése előtt került sor, mégpedig a rajzpályázatok elbírálására. A beérkezett pályamunkákat Krivánik József tanár úr, iskolánk egykori művész- tanára zsűrizte.
Az írásbeli feladatlapok kitöltése után német és angol nyelvből még szóbeli megmérettetés is várt a diákokra. Mindeközben a javítótanárok csoportjai kezdtek tantárgyanként lázas munkába, hogy az eredményeket minél hamarabb közölni lehessen.

Míg a javítás zajlott, a diákok és tanáraik a Kakukk Étteremben fogyaszthatták el az ebédet, illetve színes programokkal készült az iskola, hogy várakozási időt kellemesen tudják eltölteni a gyerekek. Így kézműves foglalkozáson, teaházban, filmvetítésen, városnézésen és orgonahangversenyen vehettek részt az érdeklődők.
Majd elérkezett a várva várt pillanat, az eredményhirdetés. Óriási ovációval, szűnni nem akaró tapssal örültek az intézmények a megérdemelt sikerüknek. A jutalomkönyvek átadását követően Rácz Tiborné, intézményvezető asszony eleget téve a házigazda szerepének átadta a soron következő intézménynek a vándorbotot, melyet idén a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium kapott meg, hiszen 2019-ben ők rendezik a regionális versenyt.
Ahogyan a diákoknak saját eredményeik kihirdetése a legizgalmasabb, úgy az intézmény vezetőknek pedig az, hogy meghallják, az adott évben a 8 iskola közül, ki volt a legeredményesebb. Ebben az évben a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium intézményvezető asszonya vehette át a legeredményesebb intézménynek járó kupát. Emellett iskolánk maradandó emlékkel is készült a nyertes intézménynek, ugyanis egy szép, gravírozott üvegdíszt is magukkal vihettek a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium képviselői, mely innentől kezdve jelképezni fogja, hogy 2018-ban a Báthoryban a legeredményesebbek voltak.
Mindezek után egy eredményes nap zárását tudhattuk magunk mögött, melyet az elismerő, kedves szavak bizonyítottak számunkra, mely nagy erőt ad mindannyiunk a további munkához. Az is örömmel töltött el minket, hogy nemcsak a szervezésben sikerült megfelelnünk az elvárásoknak, hanem diákjaink eredményei is kimagasló volt, hiszen a 2. legjobb iskolaként végeztünk eredményeinket tekintve a tanulmányi versenyen.

Csonka Éva magyar-történelem szakos tanár

 • Galéria:
  • image 040
  • image 047
  • image 054
  • image 056
  • image 058
  • image 064
  • image 099
  • image 135
  • image 139
  • image 147
  • image 237
  • image 294

NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« Január 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31