2018. május 08., kedd 14:42

Sanctus-Stephanus Kárpát-medencei versmondó verseny

"A mélységből kiáltok Hozzád...". A Mária Rádió az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye együttműködésével államalapító Szent István királyunk emlékének tiszteletére versmondó versenyt hirdetett magyarországi és határon túli magyar középiskolás diákok számára.
A Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium tanulói közül két fő kapott esélyt arra, hogy szavalatával megcsillogtathassa tehetségét. A helyi fordulót követően, a 10. A osztály humán csoportjának tanulója, Balogh Márk, és a 10. B osztályos Csordás Ivett jutott el az országos döntőre, amelyre 2018. április 14-én került sor Budapesten, a Szent Margit Gimnáziumban. A verseny fővédnöke: Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom- budapesti érsek. A zsűri elnöke: Tóth Auguszta, a Nemzeti Színház művésze, Jászai Mari - díjas színművész volt.
A nagy lehetőséget, az országos döntőt alapos, lelkiismeretes munka előzte meg. Felkészítő tanáraik, Vona Éva, színész, drámapedagógus, Tanyik Józsefné és Karczub Csilla, magyar nyelv és irodalom szaktanárok elkötelezetten csiszolgatták tanítványaik próbálkozásait. Csodálatos érzés volt látni, ahogyan a kezdeti bizonytalanságok után hogyan érik meg diákjaink szívében a választott költemény, hogyan válik személyessé, igazzá, sajáttá minden kimondott szó. Izgatottan álltak ki a nagy előadóterem színpadára, ahol a félelem magabiztossággá, az izgalom szenvedéllyé vált, és iskolánk mindkét tanulójának előadása elsöprő sikert aratott mind a zsűri, mind pedig a nézőközönség körében.
A versenyen első helyezést ért el Balogh Márk (10. A) , akinek jutalma, hogy 2018. augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a Szent István Bazilika előtti téren
elmondhatja díjnyertes versét. Csordás Ivett (10.B) szintén meggyőző előadásáért különdíjban részesült az I. korcsoportban (9-10. évfolyam).
Sok-sok élménnyel, tapasztalattal és örömmel hagyták el a gyerekek a verseny színhelyét, megerősítve azt az elhatározásukat, hogy mindenképpen tovább szeretnék járni ezt az utat.

Karczub Csilla
magyar nyelv és irodalom szakos tanár

Linkajánló

kurir logo Radio Vaticana logo bonum 
 kat radio  SzentIstvanradio  ujember
mkpk logo 0   vatican  oromhir
cursillo hal kolping
templom logó
LOGO PORTAL2
kepmas
szentkut
 oseinkhite banner180x300 Máriapócsi búcsúk 2016 2 0  szbap
DMK logo 1  nyhmuv kp

Napi evangélium

Napi Evangélium RSS
  • 2018. május 24. – Csütörtök (Mk 9,41-50)
    Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: Bizony mondom nektek: Ha valaki csak egy pohár vizet is ad nektek inni azért, mert Krisztuséi vagytok, megkapja érte jutalmát. Ha viszont valaki csak egyet is bűnre csábít a kicsinyek közül, akik hisznek...

Magyar Kurír friss hírei

Katolikus Hírportál

Facebook oldalunk

Youtube csatornánk