Augusztus 15-én Mária mennybevételét ünnepeljük
A Katolikus Egyház augusztus 15-én, szerdán Szűz Mária halálát és mennybevételét, vagyis Nagyboldoga...
„Magyar szentjeink nyomában” - Napközis tábor Ajakon
Az Ajaki Római Katolikus Plébánia az egyházközségünk legfiatalabb tagjai részére július 31– augusztu...
Szent István Camino online zarándokút
Az út során az Istennel és önmagával való találkozás élményét fogja kapni. Lehetősége lesz élet...
Nagyboldogasszony templom búcsúja Ajakon
„A szeplőtelen Szűz, aki megőriztetett az eredendő bűn minden szeplőjétől, földi életének végeztével...
Augusztus 15-én Mária mennybevételét ünnepeljük
Augusztus 15-én Mária mennybevételét ünnepeljük
„Magyar szentjeink nyomában” - Napközis tábor Ajakon
„Magyar szentjeink nyomában” - Napközis tábor Ajakon
Szent István Camino online zarándokút
Szent István Camino online zarándokút
Nagyboldogasszony templom búcsúja Ajakon
Nagyboldogasszony templom búcsúja Ajakon
2018. május 15., kedd 09:53

Örömünk oka

Fatimai engesztelő imaestet tartottak Mátészalkán

Közel ötszáz zarándok vett részt a Szűzanya első fatimai jelenésének napján, május 13-án rendezett engesztelő imaesten Mátészalkán, a Ráczkerti Szűz Mária Szeplőtlen Szíve-templomban. A hagyomány szerint májustól októberig minden hónap 13. napján érkeznek a környező településekről hívek, hogy közel 4 órán keresztül a Szűzanyához imádkozzanak.

Az engesztelő imaest első részét Heidelsperger István mátészalkai plébános vezeti, amely a lorettói litániával kezdődik, majd a hívek más litániákat, népi imádságokat mondanak, Mária-énekeket énekelnek, és ennek utolsó mozzanata a paraklisz (görögkatolikus könyörgő ájtatosság az Istenszülő Szűz Máriához). Ezt követően a rózsafüzért imádkozzák a jelen lévő papok vezetésével. Az imaalkalom koronája pedig a szentmise, amely éjszakába nyúló gyertyafényes, énekes körmenettel zárul.

Ez a hagyomány 23 éves Mátészalkán. A Fatimai Mária kegyszobor — vándor­szobor — másolatát 1947-ben készítették el, amely az­óta többször is körbejárta a vi­lágot, útját csodák, megtérések kísérték. A volt szocialista országokba azonban 1994-ben jutott el először: tavasszal Szlováki­ában fogadhatták a hívek szá­zezrei, majd még abban az évben hazánkba is eljutott. A „Család-éve” tiszteletére megtartott Fatimai gyermekzarándoklaton Magyarországról 120 ifjú vett részt, ők hozták el dr. Seregély Ist­ván egri érsek kíséretében a Malév különgépével. A vándorszobrot június 11-i meg­érkezésétől október 13-ig sok magyar településre elvitték, köz­tük Mátészalka városába is.

A vándorszobor fogadása után egy Fatimai Szűzanya-szobrot helyeztek el a város Ráczkerti-templomában, majd az akkori plébános, a néhai Miklós Dezső megszervezte és rendszeressé tette az engesztelő imaesteket. Azóta is ezeken az alkalmakon több száz hívő ember fohásza tölti meg a templomot és emeli fel a szíveket Mátészalkán.

Az engesztelő imaestek első alkalmán a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke is részt vesz. Palánki Ferenc megyéspüspök a rózsafüzér imádkozásba is bekapcsolódott, majd szentmisét mutatott be a jelen lévő papokkal.

A főpásztor a szentmise homíliájában a keresztény örömről beszélt. Tudunk e örülni igazán? — tette fel a kérdést a püspök, majd kifejtette, a keresztény öröm nem olyan, mint az evilági örömök, nem zárja ki a szenvedés keresztjét, vagy éppen a fájdalmat, szomorúságot. Mégis azért öröm, mert az életében jelen van Isten, aki az öröm forrása, ezért mondhatjuk, hogy a keresztény öröm a szívből fakadó erővel legyőzött szomorúság.

A megyéspüspök ezután hangsúlyozta, Jézus Krisztus szenvedett a kereszten, de ettől még tudott ajándékozni, szeretettel fordulni édesanyjához és a szeretet tanítványhoz, rajtuk keresztül pedig minden emberhez. Ő azért jött el a világba, hogy mindannyian szeretett tanítványok és Mária örökbe fogadott gyermekei lehessünk. A lorettói litániáról egy hónapon keresztül is lehetne elmélkedéseket tartani, amiben szerepel az „Örömünk oka” elnevezés is.

A homília további részében Palánki püspök bővebben kifejtette, hogyan is tekintsünk a Szűzanyára. Mária, az örömük oka, hiszen rajta keresztül kaptuk Jézus Krisztust, a Megváltót, Isten fiát. Ő igaz szívvel befogadta Isten igéjét. Cselekedeteivel, gesztusaival példát ad nekünk, hogyan tudjuk befogadni a Szentlélek által Isten igéjét és rajtunk keresztül, hogyan jelenhet meg Isten szeretete a földön. Nekünk is mintegy világra kell hoznunk Isten szeretetét.

„Örömünk oka az is, hogy: „nem vagyunk árvák, van édesanyánk”, aki gondoskodik rólunk, örömre hív a fájdalom, nehézség, gyász ellenére is, hiszen Mária a kereszt mellett állva vállalta az isteni szeretet végakaratát, örökbefogadott minden embert.” — folytatta a püspök atya gondolatait, majd hozzátette, Mária anyai szeretetével segíti a zarándok egyházat. Amikor az apostolok a megígért Szentlelket várták, Mária is velük imádkozott, így lett az imádkozó egyház példaképe, együtt imádkozva velünk is, erősítve bennünk a szeretetet, elköteleződést.

„Mária közbenjár, segít, hogy el ne feledkezzünk az igazi örömről, amely nem más, mint a megváltottságunk. A Mennyei Atya haza vár bennünket, ahol Jézus Krisztus helyet készít nekünk. Mert bármilyen fájdalmas is a szeretteink elvesztése, a halál számunkra az a kapu, amelyen keresztül haza érkezünk. Nem mindegy hogyan élünk, mert ha a szeretet határozza meg napjainkat, már itt a földön átélhetjük a mennyei öröm valóságát és az életünk egy nagy mennybemenetel lesz” — fejezte be gondolatait Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

Kovács Ágnes

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye


NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« Augusztus 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31