A Máltai Szeretetszolgálat „mustármagja” Debrecenben – Fodor András atya visszaemlékezése a kezdetekre
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Debrecenben és az Észak-alföldi régióban idén ünnepli 30...
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 évvel ezelőtt tűzben született Budapesten és Debrecenben is – Debrecenben is ünnepeltek az évfordulón
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület idén ünnepli 30. születésnapját. Mivel Debrecen városába...
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási Osztályának adventi koszorúján
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási Osztályának adventi koszorúján
9-én, ...
A titok tanúi - Nyomozás Krisztus ereklyéi ügyében – Könyvbemutató a debreceni Szent László Plébánián
Grzegorz Górny-Janusz Rosikoń: A titok tanúi – Nyomozás Krisztus ereklyéinek ügyében című könyvének ...
A Máltai Szeretetszolgálat „mustármagja” Debrecenben – Fodor András atya visszaemlékezése a kezdetekre
A Máltai Szeretetszolgálat „mustármagja” Debrecenben – Fodor András...
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 évvel ezelőtt tűzben született Budapesten és Debrecenben is – Debrecenben is ünnepeltek az évfordulón
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 évvel ezelőtt tűzben...
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási Osztályának adventi koszorúján
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási...
A titok tanúi - Nyomozás Krisztus ereklyéi ügyében – Könyvbemutató a debreceni Szent László Plébánián
A titok tanúi - Nyomozás Krisztus ereklyéi ügyében...
2018. május 28., hétfő 09:27

Szeretem az Egyházam - Ünnepel a 25 éves egyházmegye

Kerékpártúrával indult a 25 éves Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét ünneplő programsorozat Debrecenben.

„Szeretem az Egyházam” című mottóval dr. Krakomperger Zoltán plébános vezetésével 2018. május 26-ánnapsütéses időben a debreceni Szent Anna-székesegyháztól 25 km-es kerékpártúra indult a Dombos-tanyán található Árpád-kori templomromhoz. A fizikai teljesítmény után a pihenés alatt Zoltán atya rövid előadást tartott, amely főként a keresztény templomépítészetről szólt.

Zoltán atya a zsidó és keresztény templomépítészeti hasonlóságokról, az Ószövetség idején épült első templomról — ehhez szorosan kapcsolódva — a zsidó nép történetéről beszélt, majd eljutva egészen a debreceni Szent Anna-székesegyház épületéig bemutatta a keresztény templom építészeti sajátosságait.

Mint mondta, már a bejárati ajtóhoz vezető lépcsősornak is a funkcióján túl szimbolikus jelentése van, mintegy arra irányítva a figyelmet, hogy a templomba igyekezve hagyjuk magunk mögött azt, ahonnan jöttünk, mellőzzük a világi dolgokat, és váljunk szabaddá az Istennel való találkozásra. Belépve a templomba, annak első építészeti egységében a szélfogóban találjuk magunkat, ennek „cinterem” elnevezése a reformációt követően terjedt el. Ez azt jelölte, hogy azok a megkereszteltek, akik az ókori egyház idején nyilvános vezeklést vállaltak, innen követték figyelemmel a szentmisét, mert azon csak a nagycsütörtöki feloldozásuk után vehettek részt.

 

A templomhajó elnevezés a teremtés könyvében található Noé bárkájáról szóló beszámolóra vezethető vissza, miszerint a hajó a megmenekülés eszköze lett a vízözön idején. Ezt a 3. 4. századi egyházatyák arra használtak fel, hogy a keresztény Egyházat az üdvösségre vezető hajónak nevezzék el, hiszen az Egyház ugyanazt teszi, mint a hajó: átviszi az utazót az egyik oldalról a másikra, az Egyház pedig az evilágból az örökkévalóságba. Így a templom eme építészeti egysége, a templomhajó az egész Egyházra emlékeztet bennünket.

Ezután a plébános szentélyt (a szentély:az Isten jelenvalóságára utaló kifejezés) mutatta be, ahová a templomhajón keresztül jutunk el. Ez az Istennel való találkozás helye, a templom legszentebb része. Itt található az Oltáriszentség őrzésére szolgáló tabernákulum.

Itt említette meg Zoltán atya a sekrestye helyiséget, amely a szentélyből nyílik, mint kiszolgáló helyiség, itt tartják a liturgikus cselekvésekhez szükséges szent edényeket, könyveket, ruhákat.

 

A templom további részeként a plébános részletesen is beszélt a karzatról, toronyról, amely utóbbi rendeltetése abban áll, hogy jól láthatóvá tegye a templomot, mint a Szentírásban is megtalálható hegyre épült várost, amelyet nem lehet elrejteni. Krisztushívők közösségének sajátossága, hogy jel-ként vannak jelen a világban. A keresztények az evangélium befogadásának köszönhetően megváltozott életüket ne rejtsék el, hanem tegyék azt mások számára is láthatóvá, úgy, mint ahogy láthatóvá válik a templom a torony által.

A toronyban harangok laknak, e kifejezés pedig onnan ered, hogy hitbeli elődeink a harangokat élő eleven valóságnak tartották, miszerint harangok az élőket hívják, a halottakat pedig megsiratják. Zoltán atya azt is hozzátette, hogy a harangok nem pusztán kulturális értéket képviselnek, hanem megszólaltatásuk olyan, mint Isten evangéliuma hirdetésének harangja.

A túrán részt vevő hívők az elhangzott információk elsajátításáról vetélkedőn adtak számot.

 

Debrecen-Dombostanya mellett: a tágas ősgyepen lenyűgöző templommaradvány rejtőzik. A túrázók a Sámsoni útból leágazó aszfaltúton, vagy vonattal közelíthetik meg a Debrecenhez tartozó településrészt. A leírások szerint Dombos a középkorban is lakott volt, s az eredeti falu neve (Parlag) a XV-XVI. századi Szabolcs vármegye egyik legvagyonosabb családjának tulajdonítható.

Az első, okleveles említése 1323-ból származik. Elnéptelenedését a tatárok és a törökök hadjáratai okozták. A kezdetekkor (az 1200-as években) még román stílusú volt a temploma. Ezt a XIV. század elején építették át gótikussá, és harangtoronnyal is ellátták. A kegyúri templom hajójában kriptát is kialakítottak, amelynek maradványait 1908-ban és 1985-ben tárták fel, 1993 óta pedig - a Rácz Zoltán tervezte – organikus emlékmű is tartozik hozzá. Az Árpád-kori templomrom látványa messziről is hívogatja a túrázókat, vagy az elcsendesedni vágyókat.

 

Debrecen egykori tágas határában sok — a török hódoltság során elpusztult — középkori falu templomának ma csak a helyét, maradványát láthatjuk (Elep, Balmaz, Ohat, Zám, Macs, Monostor, Soma, Haláp), amely akár a kerékpározást kedvelőknek is kiváló úti cél lehet.

 

Kovács Ágnes

Öröm-Hír Sajtóiroda

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 7M7A0158-1
  • 7M7A0160-1
  • 7M7A0166-1
  • 7M7A0172-1
  • 7M7A0174-1
  • 7M7A0178-1
  • 7M7A0179-1
  • 7M7A0180-1
  • 7M7A0183-1
  • 7M7A0185-1
  • 7M7A0190-1
  • 7M7A0196-1
  • 7M7A0198-1
  • 7M7A0202-1
  • 7M7A0205-1
  • 7M7A0207-1
  • 7M7A0210-1
  • 7M7A0212-1
  • 7M7A0217-1
  • 7M7A0218-1
  • 7M7A0223-1
  • 7M7A0224-1
  • 7M7A0227-1
  • cover

Free Joomla templates by L.THEME