A Máltai Szeretetszolgálat „mustármagja” Debrecenben – Fodor András atya visszaemlékezése a kezdetekre
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Debrecenben és az Észak-alföldi régióban idén ünnepli 30...
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 évvel ezelőtt tűzben született Budapesten és Debrecenben is – Debrecenben is ünnepeltek az évfordulón
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület idén ünnepli 30. születésnapját. Mivel Debrecen városába...
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási Osztályának adventi koszorúján
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási Osztályának adventi koszorúján
9-én, ...
A titok tanúi - Nyomozás Krisztus ereklyéi ügyében – Könyvbemutató a debreceni Szent László Plébánián
Grzegorz Górny-Janusz Rosikoń: A titok tanúi – Nyomozás Krisztus ereklyéinek ügyében című könyvének ...
A Máltai Szeretetszolgálat „mustármagja” Debrecenben – Fodor András atya visszaemlékezése a kezdetekre
A Máltai Szeretetszolgálat „mustármagja” Debrecenben – Fodor András...
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 évvel ezelőtt tűzben született Budapesten és Debrecenben is – Debrecenben is ünnepeltek az évfordulón
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 évvel ezelőtt tűzben...
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási Osztályának adventi koszorúján
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási...
A titok tanúi - Nyomozás Krisztus ereklyéi ügyében – Könyvbemutató a debreceni Szent László Plébánián
A titok tanúi - Nyomozás Krisztus ereklyéi ügyében...
2018. június 06., szerda 11:19

„Aranygyűrű” elismerést kapott a nyírbátori katolikus gimnázium igazgatója

Rácz Tiborné, a Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium intézményvezetője kiemelkedő szakmai munkája, közéleti és hitéleti tevékenysége alapján „Aranygyűrű” elismerésben részesült 2018. június 1-jén, a nyírbátori pedagógusnapi ünnepségen. Az intézményvezető asszony szakmai munkáját és emberi helytállását Molnár Katalin, az EKIF főigazgatója méltatta:

„A jó tanár követendő és hiteles példát jelent, valódi értéket teremt.

A jó tanár egy olyan új világot nyit meg emberségben és tudásban, amelyet a diák soha el nem felejt.

Akinek szerencséje van, az élete, tanulmányai során legalább egyszer találkozik egy olyan pedagógussal, egy olyan intézményvezetővel, aki valamit megmozdít benne, aki olyat mutat tudásával, személyes példaadással, hivatástudatával, amely az egész életét meghatározza.

A példa: szakmai alázatból, a nehezebben teljesítőkhöz való feltétel nélküli odafordulásból, a csillogó tehetségeket inspiráló biztatásból, a gyermekek szülei felé értő meghallgatásból, és a folytonosan újjászületni képes, innovatív személy képességéből áll.

A valódi érték, amit egy gesztussal, egy szóval, vagy odavetett tréfás félmondattal csak azok a tanárok tudnak átadni, akik nemcsak mesterei a saját szakterületüknek, de abban is érdekeltek, hogy növendékeik szabad, gondolkodó lénnyé váljanak.

Aki ezt a pályát választja, egy életre elkötelezi magát. Nem csak pedagógus, nem csak intézményvezető, hanem példakép is, akinek kifejezésmódja, viselkedése, véleménye és tanítása évtizedek múltán is vissza-visszatér a gondolatok, az emlékek síkján.

Rácz Tiborné 1989. augusztus. 15. óta a Nyírbátori Báthory István Gimnázium pedagógusa. Magyar nyelv és irodalom – könyvtárostanári diplomával került az intézménybe, majd 19 évig könyvtáros tanárként tevékenykedett. Könyvtárosi tevékenysége során 5 évig szaktanácsadó volt a Megyei Pedagógiai Intézet felkérésére. Az 5-8. évfolyam számára szerzett „Könyvtárhasználati tudnivalók általános iskolásoknak” című könyvét a minisztérium tankönyvvé minősítette.

Folyamatos ön- és továbbképzés alapján végezte munkáját az elmúlt közel 3 évtizedben:

Informatikus könyvtáros tanári diplomát szerzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, majd elsőként jelentkezett a mozgóképkultúra és médiaismeret tanári képzésre, a Debreceni Egyetemre. A Nyíregyházi Egyetemen okleveles magyartanárrá vált. Közoktatási vezetői pedagógus szakvizsgával rendelkezik. Tanfelügyeleti és pedagógus-minősítési szakértői feladatokra felkészítő képzés után ezen a területen is tevékenykedik.

Az intézmény életének minden területén bekapcsolódott a munkába; ötleteire, építő jellegű javaslataira és tetteire folyamatosan számítani lehetett és lehet ma is.

Az elmúlt évtizedek során a tantestület egyik legaktívabb tagja:

- 8 évig osztályfőnök és szaktanár volt nyolcévfolyamos gimnáziumi osztályban

- fakultáción sikeresen készítette diákjait emelt szintű érettségire magyar nyelv és irodalomból

- nemzetközi, országos, regionális szavalóversenyeken rendszeresen dobogós helyezéseket értek el tanítványai

- A Bod Péter könyvtárhasználati versenyen országos I. és II. helyen végeztek a versenyzői

- kezdetektől fogva érettségi jegyzői feladatokat látott el

- iskolai rendezvényeket, ünnepségeket szervezett, koordinált

- 5 tanéven keresztül a diákönkormányzat munkáját segítette

- gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokat is ellátott 4 éven át

- az osztályfőnöki munkaközösséget vezette

- igazgatóhelyettesként is tevékenykedett.

2013-ban az intézmény a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásába került. Intézményvezető asszony főszerepet vállalt a fenntartóváltással kapcsolatos feladatok elvégzésében, az alapdokumentumok elkészítésében. 2013-ban 5 évre magasabb vezetői megbízást kapott Főtisztelendő Bosák Nándor püspök úrtól. Ma a Báthori István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium intézményvezetője. Nevéhez fűződik az általános iskola elindítása, a gimnáziumban a humán tagozat bevezetése. Nagy szerepet vállalt és vállal az iskolai hitélet alakításában, formálásában.

Szakmai munkája mellett az intézményben folyó folyamatos, és jelentőségteljes beruházásokat is nyomon követi, segíti. Jó kapcsolatot ápol az egyházmegyei köznevelési intézmények vezetőivel, segíti az újonnan csatlakozott intézmények szakmai vagy tanügyigazgatási munkáját; jó kapcsolatot ápol az iskola lelki vezetőjével, pedagógus kollégáival, munkatársaival, diákokkal, szülőkkel egyaránt.

Nagy feladatra vállalkoznak azok, akik a gyermekeket, a fiatalokat tudásra, szívbéli jóságra tanítják, miközben saját tudásukat és jóságukat osztják meg velük, és a mindennapokban példaként állnak meg előttük. Rácz Tiborné intézményvezető követendő példát ad önzetlen emberségből, másokra figyelésből, őszinteségből, becsületességből, a hivatás iránti alázatból. Élete példájával is tanít: szorgalmával, kötelességteljesítésével, igényességével, céltudatosságával. Hivatását, hitvallását gyakorolja, Istentől megáldott küldetést teljesít.

Palánki Ferenc megyéspüspök úr megbízásából, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, mint fenntartó nevében köszönetet mondok intézményvezetői munkájáért, s tisztelettel bejelentem, hogy újabb 5 évre magasabb vezetői megbízást kap intézményvezető asszony. A „magvetés” jól indult, s a nevelt és tanított gyermekek, a „gyümölcs” is gazdag termést hozott! Köszönet mindezekért!”

Szívből gratulálunk intézményvezető asszonynak!

Molnár Katalin

EKIF főigazgató

  • Galéria:
    • 01
    • 02
    • 03
    • 04

Free Joomla templates by L.THEME