Jubiláló papokért mutatott be hálaadó szentmisét Palánki Ferenc megyéspüspök
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében a májusi papi rekollekció a papszentelések időszakának kezdete...
Baktalórántházán is köszöntötték a Szűzanyát
„Máriát dicsérni, hívek jöjjetek, mert ő fogja kérni fiát értetek..”
A baktalórántházi hívek, é...
Tánc és énekművész palánták mutatták be tehetségüket Mátészalkán
Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda tanulói művészeti gálaműsorra...
Csodákat várnak a debreceni Szent László domonkos plébánián - Tokodi László OP szerzetes atyával beszélgetünk
Szent Domonkost ábrázoló képet helyeznek el a debreceni Szent László domonkos templomban, amit május...
Jubiláló papokért mutatott be hálaadó szentmisét Palánki Ferenc megyéspüspök
Jubiláló papokért mutatott be hálaadó szentmisét Palánki Ferenc...
Baktalórántházán is köszöntötték a Szűzanyát
Baktalórántházán is köszöntötték a Szűzanyát
Tánc és énekművész palánták mutatták be tehetségüket Mátészalkán
Tánc és énekművész palánták mutatták be tehetségüket Mátészalkán...
Csodákat várnak a debreceni Szent László domonkos plébánián - Tokodi László OP szerzetes atyával beszélgetünk
Csodákat várnak a debreceni Szent László domonkos plébánián...
2018. június 08., péntek 12:08

A kereszt igazodási pont

Keresztényként biztonságot jelent számomra, hogy minden reggel a házunktól néhány méterre álló templom kupoláját díszítő keresztre esik a tekintetem. Lelkem ilyenkor megnyugszik, látom a torony tetején eget és földet összekötő keresztet. Egyszerűen szép, ha a Nap sugarai megcsillannak az aranyozott felületen, vagy különleges alkalmakkor szivárvány feszül fölötte. Még ködbe burkolózva, vagy az sűrű esőben is kivehető a körvonala.

A feljövő vagy lebukó Nap más-más színezetet ad neki. Földre vetett árnyéka időnként körberajzolható és ilyenkor a föld porában érinthető. Még ha az éjszaka sötétségbe burkolja, a körvonala így is jól sejthető.

Távolabbról nézve biztos tájékozódási pont a messzeséget kémlelőknek, a biztonságot keresőknek a hazatérőknek. A múltban és ma is az utazóknak, a vándoroknak a távolba tekintő szemeknek igazodási hely a templomtorony.

A kereszt lüktető valóság, biztonság

A kereszt nem csak szimbólum számomra, hanem lüktető valóság, biztonság, amely tartást ad a lelkemnek. Mikor belépek Isten házába, elsőként a keresztre szegeződik tekintetem, s emlékeztet az értem hozott áldozatra. Arra késztet, hogy alázattal térdet és fejet hajtsak előtte. Szívesen imádkozom, elmélkedem egyedül csendben a kereszt előtt. Rövidebb, hosszabb pillanatok ezek, amikor a szent helyen meg tudom nyitni a lelkemet.

Az évek során már számos magyarázatot hallottam és olvastam a keresztről. A hozzám legközelebb álló megfogalmazás szerint a kereszt függőlegese az Isten és ember viszonyát, kapcsolatát jelenti. Lelkiismeretemmel szabályozható hol rövidebb, hol hosszabb öröm és fájdalom skáláján mozgatható kötelék.

A kereszt vízszintes része az Isten, Jézus ölelését szimbolizálja. Ő mindég képes szeretni. Rajtam múlik, hogy engedem-e, akarom-e, szeretném-e ezt a biztonságot adó ölelést.

A vízszintes és a függőleges metszéspontjában van a Lélek, és annak a szabadsága. A kereszt rugalmas anyaga mindent megenged, lelkem halmazállapotának változása határozza meg a szabadságom.

Fontos számomra az élet értelmét adó megfogalmazás: Isten és ember, szeretet, ölelés, lélek és szabadság, rajtam múlik, hogyan teremtem meg ebben az Istenhez kapcsolódó, ölelő szeretetben a saját lelkem egyensúlyát.

Volt, hogy fájdalmat hozott, de ma már nem adnám oda semmiért

Megtiszteltetés számomra, ha valaki megajándékoz egy-egy különleges kereszttel. Féltve őrzöm ezeket az ajándékokat.

Ezeket a kereszteket Isten adta tehetséggel megáldott emberek készítették. Van tűzben edzett fém keresztem, halmazállapot változások során nyerte el a végleges formáját, izzó elcsöppenő vörösből hideg tapintású fémmé kovácsolták. Van cseppfolyós formálható üvegből áttetsző, fényt törő leheletfinomságú csoda is. Gondos kezek készítette keresztemet valaki fából, a forgácsokat milliméter pontossággal kimetszve, alkotta. Úgy hántotta le a felesleget, bontotta ki a faragó, hogy rátalált a Megváltóra. Vagy öltések, tűszúrások sokaságával, színes fonalakkal varrták az anyagra a vízszintes és függőleges metszéspontot. Néhol már feslik a hímzés, de még gyönyörű. Az agyagból készült kemencében égetett keresztemet messziről Erdélyből hozták. Óvom és védem, meg ne pattanjon rajta a gyönyörű kézzel festett díszítés.

Van olyan, amely nagyon sok örömöt hozott az életembe, de olyan is akad, ami szenvedést és fájdalmat. Ezeket is elfogadtam, bár nem akartam, viszont ma már magaménak vallom, és nem adnám oda semmiért.

Istennel együtt alakítjuk

Különleges adomány, hogy Isten és Én együtt alakítjuk a keresztemet. Nap mint nap gyúrjuk, formáljuk, izzítjuk, égetjük, véssük, megmetsszük, virágba borítjuk, díszítjük és gyógyítjuk. Míg élek, van rajta alakítani való.

A keresztem hol cipelem, hol vonszolom és hálás vagyok érte, ha könnyebb a teher. Aztán pehelykönnyűvé válik és akkor tollpihe könnyedséggel emelem magasba. Majd újra érzem a súlyát.

Van olyan keresztem is, amely gyökeresen megváltoztatta az életem, olyan, amely egy közösséghez jelent elköteleződést. Kezembe tették, szembesítettek a változással, Krisztussal. Sokszor veszem még a kezembe a maroknyi feszületet. Kissé már elszíneződött, de a korpusz mélyen a keresztbe van vésve.

Szeretetünk jele, hogy a keresztet nem elvesszük gyermekinktől, hanem továbbadjuk nekik

Különleges alkalom volt, amikor gyermekeim szobájába, ágyuk fölé helyeztem az első kis keresztet. Első jelét adva, hogy a férjemmel együtt továbbadjuk Istenbe vetett hitünket. Nagyobbak lettek és olyan iskolákban tanultak, ahol egyértelmű volt a kereszt a falon.

Szembe jönnek velem a keresztek az útkereszteződésekben, a körmeneteken, a temetőkben, a zarándokutakon. Van, amelynek felhívó jellege van, vagy belesimul a környezetébe és évszázadok alatt még nem enyészett el. Van olyan is amely egyszerűséget sugall, vagy elvont művészi álmot valósít meg.

Olvasok a keresztről a költészetben, a szépirodalomban, hallom a zene hangján keresztül, látom a képzőművészeten belül, a festészetben a képek sokaságán fedezem fel, majd köbe vésve, bronzba öntve és változatos kifejező eszközökkel megvalósítva. Öltöztetik aranyba vagy lecsupaszítják, színdarabot építenek köré. Örök téma marad.

Mit jelent a kereszt egy kisgyereknek számára?

Különleges lehetőség adatott számomra, hogy hívatásomból adódóan gyermekrajzokat elemezve tanulmányozhattam az egyházi óvodába járó gyerekek vallási témájú rajzait és azt, hogy alkotásaikon hogyan jelenik meg a kereszt.

A keresztek Krisztus szenvedésének és keresztjének vállalását szimbolizálják. A szent tér behatárolásán túl az emlékezés parancsát hordozzák, amely emlékezés mindenkoron a megerősödést szolgálja. Az út menti keresztek rendeltetésük igazi hordozóivá akkor válnak, amikor felszentelik őket, kivonják őket a profán térből és az Istennel való kapcsolatteremtés sajátos tárgyaivá, helyeivé, alkalmaivá avatják őket. A kereszt már óvodáskortól a hithez tartozó fontos szimbólumként reprezentálódik. Az alábbi rajzokon a keresztábrázolás a rajzi tér nagyon hangsúlyos eleme. Krisztus szenvedéstörténete egy óvodás, vagy kisiskolás számára nehezebb érzésminőségeket hordoz. Egy kisebb gyermek a maga mélységében és teljességében még nem érti, csupán sejti Krisztus áldozatának értékét és jelentőségét. A kereszthalálhoz tartozó szorongás rajzi elaborációs jelzéseként a sötét kereszttel szembeállítódik a teremtett világ szépsége (színes alakok, virág, pillangó), így előbbi a gyermek által teremtett rajzi környezetben mintegy „megszelídül.”

Valamennyi életkorban erős vallási szimbólum a templom és a kereszt, az óvodások számára pedig az angyalok is. A rajzok tanulsága szerint a közösségi, különösen a családi imádság hiteles élménye, már a legfiatalabb gyermekek számára is erőforrás, a szülők jó példája pedig közvetíti a hiteles spiritualitást.

Gyermeki szemmel és lélekkel ilyennek látják a keresztet a kisgyerekek.

Én felnőttként megtapasztaltam a kereszt igazságát az életemben, ezért nézek fel a keresztre a maga szépségéért és tudatosítom magamban Ferenc pápa szavait: A kereszt nem egy csapatjelvény, hanem Isten jele, aki szeretetből bűnné lett.

Zsirosné Seres Judit

 • Galéria:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« Május 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31