A Szent József szobor novemberi útja Egyeken
"Nem kívánok ragyogást, pénzt, dicsőséget.
Csak egy tűzhelyet kívánok.
Hívó lámpafényt, me...
Pál, Krisztus apostola film az Apolló Moziban
A debreceni adventi filmes délután következő alkalmán dec. 15-én, szombaton, 16.00 órától Pál, Krisz...
Adventi meditációt tartottak taizé-i énekekkel a debreceni Kölcsey Központban
Útjaink című adventi sorozatában taizé-i imaórát tartottak december 10-én, Debrecenben, a Kölcsey Kö...
A nyíregyházi Adventi Kupán püspök atyák is fociztak
13 alkalommal léptek pályára az „Adventi Kupa” labdarúgó csapatai, amely bajnokságot ezúttal a Nyíre...
A Szent József szobor novemberi útja Egyeken
A Szent József szobor novemberi útja Egyeken
Pál, Krisztus apostola film az Apolló Moziban
Pál, Krisztus apostola film az Apolló Moziban
Adventi meditációt tartottak taizé-i énekekkel a debreceni Kölcsey Központban
Adventi meditációt tartottak taizé-i énekekkel a debreceni Kölcsey...
A nyíregyházi Adventi Kupán püspök atyák is fociztak
A nyíregyházi Adventi Kupán püspök atyák is fociztak...
2018. június 13., szerda 08:57

„Aki keresztet vet, az örök életet arat.”

Kisvárdára érkezett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keresztje

„Az ereklyetartók olyanok, mint egy-egy szem.

Mintha a szentek néznének ránk és azt kérdeznék:

a te életednek mi a gyümölcse?”

 

2018. június 11-én délelőtt 11 órától a kisvárdai római katolikus templomban Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök ünnepi szentmise keretében köszöntötte a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda tanulói és pedagógusai részvételével a missziós keresztet.

Püspök atya ünnepi beszédében elmondta, hogy 2017. november 20-án, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai római tartózkodása során Ferenc pápa megáldotta a missziós kerezstet.

„Mondhatjuk, hogy amikor ide érkezett a kereszt, akkor a Szentatya áldását is hozta. A kereszt 2000 év óta áldást hordoz,az Isten szeretetének a jele. Jézus Krisztus keresztje Isten mérhetetlen szeretetét közvetíti számunkra. Megölhették, megölhettük a bűneinkkel, de egy dolgot nem tudtunk elérni, hogy Ő ne szeressen bennünket. Ő végtelenül szeret és mindent odaad értünk. Jézus nem szenvedni szeretne, a kereszténység nem a szenvedés, a zsugorodás vallása, a kereszténység a megújulás, az élet, az öröm, a boldogság, a növekedés vallása” — fogalmazott a megyéspüspök, majd tudatosította bennünk, hogy a kereszténység a szeretet növekedésének a vallása. Tudnunk kell, hogy mindent közösségben kell megélnünk, de mindenkinek saját felelőssége, hogy vállalja -e, elfogadja -e a kegyelmet, a keresztjét, és nap mint nap követi – e Jézust.

Majd így folytatta beszédét: „Szent Ágoston gondolata, hogy az az Isten, aki téged megteremtett, létre, életre hívott a megkérdezésed nélkül, az az Isten nem fog téged üdvözíteni a megkérdezésed nélkül. Meg fog kérdezni, és meg fogja kérdezni, hogy akarsz e ember lenni, jó ember lenni? Mert az embernek akkor emberhez méltó az élete, ha Istenhez is méltó. Az ember az egyetlen olyan létező, aki felül is tudja múlni önmagát, és Isteni életben tud részesedni.”

Ezután a szentté válásra hívta fel figyelmünket: „Néha azt gondoljuk, hogy a szentek azok, akik arra születtek, hogy szentek legyenek. Úgy vélhetjük, hogy könnyű volt az életük, hiszen őket Isten kiválasztotta, nekik minden sikerült. Ügyesek voltak, tudtak böjtölni, éjszakánként imádkozni, de mi, egyszerű halandó emberek, nem tudjuk őket követni. Ez nem így van hiszen a szenteknek is bűnük, áteredő bűn és személyes bűn, mégis szentek lehettek, mert a keresztre tekintettek, és az a szeretetre hívta őket.

Püspök atya röviden elmesélte a diákoknak és pedagógusoknak Ozsvári Csaba ötvösművész életének utolsó mozzanatát, aki nagyon fiatalon halt meg. Amikor feleségével felajánlották életüket a Szűzanya szolgálatára, abban a pillanatban, amikor kimondta a művész a felajánló imádságot, rosszul lett és meghalt. Temetését örömünnepként, mennyei születésnapként élték meg és már szó van arról, hogy elindítják a boldoggá avatását. Hősies fokon gyakorolta az erényeket, teljesen odaadta magát Isten szolgálatára.

„A művész megalkotta ezt a gyönyörű keresztet”, folytatta beszédét püspök atya: „középen ott van a szent kereszt ereklye, valamint 18 Magyarország területén született szentnek az ereklyéje. Ezek az ereklyék mutatják, hogy minden szent - nem csak azok, akiknek az ereklyéje itt van – a megváltottság a gyümölcse. A szent emberek a megváltottak, akik megélték a megváltottságukat.”

Püspök atya felhívta a figyelmünket, hogy nem mondhatjuk azt, hogy én még fiatal vagyok, és még ráérek gyümölcsöt teremni. Hiszen keresztény vagyok, és nekünk már most kell a szeretetnek a gyümölcseit megteremni. Küldötteknek kell lennünk, apostolkodnunk kell.

Befejező gondolatként azt kérte mindannyiunktól: „Amikor majd ide jöttök a kereszthez, kérjétek Jézust, hogy adja meg nektek is azt a kegyelmet, hogy az életetek gyümölcsöző legyen, a szeretetnek a gyümölcsét tudja teremni már a mai napon. Amikor kilépsz a templomból és ahogyan viszonyulsz az osztálytársaidhoz, tanáraidhoz, az embertársaidhoz, családtagjaidhoz, ahogyan szót fogadsz, és fölveszed nap mint nap a keresztedet: a Te életed is gyümölcsöző lesz.

Végezetül ezzel a „szójátékkal” zárta ünnepi beszédét egyházmegyénk püspöke: „Aki keresztet vet, az örök életet arat.”

Borus Lászlóné

egyházmegyei média-képzős hallgató

Fotó: Pálinkás Tamás - tanuló

 • Galéria:
  • KERO0387-1
  • KERO0392-1
  • KERO0394-1
  • KERO0396-1
  • KERO0408(1)-1
  • KERO0411-1
  • KERO0413-1
  • KERO0414-1
  • KERO0429-1
  • KERO0433-1
  • KERO0436-1
  • KERO0441-1
  • KERO0458-1
  • KERO0462-1
  • KERO0464-1
  • KERO0466-1
  • KERO0468-1
  • KERO0471-1
  • KERO0487-1
  • KERO0492-1
  • cover

NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« December 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31