Nyomtatás
2018. szeptember 07., péntek 15:30

Szent Annát ábrázoló képet festett egy fogvatartott a katolikus iskolának

Tanévnyitó ünnepség a nyírtelki Szent Anna Katolikus Általános Iskolában

„A gyermek világra nyitott lény. A simogatásra simogatással, a jókedvre jókedvvel, tevékenységre tevékenységgel felel.” (Mérei Ferenc)

A nyírtelki Szent Anna Katolikus Általános Iskola tanévnyitó ünnepségét tartotta 2018. szeptember harmadikán, amelyen Bosák Nándor nyugalmazott püspök, Kiss Tibor iskolalelkész, Szekeres József Nyírtelek polgármestere, Pappné Baranyi Edina főhadnagy, a történelmi egyházak képviselői, hitoktatóik, valamint a város intézményvezetői és civil szervezetek képviselői, az iskola dolgozói és diákjai.

Kiss Tibor plébános köszöntötte az egybegyűlteket, majd Fazekas Bianka 6.b osztályos tanuló olvasott fel a Szentírásból egy részletet.

Bosák Nándor püspök atya beszédében elmondta, egy év elteltével a mi iskolánk nem külsőségekben és nem a tanárok és diákok összetételében változott meg, hanem szívünkben és a lelkünkben gazdagodtunk, és igazodtunk a Jézus Krisztus által mutatott úthoz. Kitért arra is, hogy nem a tantárgyak a meghatározóak és vonzóak a diákok számára az iskolás éveik alatt, hanem a tanárok személyisége, azoké, akik hittel és lelkesedéssel tudják a tudást közvetíteni a tanulók felé.
Ezután a gyerekek szavalata következett. Egy igazán megható jelenetnek lettünk részesei, mert egy testvérpár, Bessenyei Zsolt és Ádám mondtak verset egymás szemébe nézve, mély átéléssel és nagy szeretettel. Ezt követően Jászai Jázmin 1. o. tanuló tolmácsolta a költő gondolatait az iskoláról, majd az ötödikes diákjaink az elsős tanulóknak adtak át apró ajándékokat.
Az iskolavezetés részéről Szilágyiné Beregszászi Erzsébet igazgatóhelyettes asszony tartott ünnepi beszédet és tájékoztatót adott az elkövetkezendő tanév fontos tudnivalóiról.
Hangsúlyozta: „Akkor működik jól egy iskola, ha a szülők ott állnak a gyermekeik mellett minden nap és segítik a munkánkat, és akkor, ha sikerül meggyőzni a szülőket és diákokat arról, hogy az egyetlen út a felemelkedéshez, céljaink eléréséhez a tanulás.”
Az intézményvezető helyettes azt is megerősítette, hogy a gyermekközpontú iskola egyénre szabott oktatást nyújt: a kiemelt figyelmet igénylő tanulók felismerését — legyen szó sajátos nevelésigényű, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő tanulóról, vagy éppen a tehetségekről.

Ezek után Szekeres József Nyírtelek Polgármestere szólt a jelenlévőkhöz, és a szülők számára nagy jelentőséggel bíró bejelentést tett: ingyenes étkeztetést biztosít az iskola minden tanulója részére. A gyerekhez intézett szavai vidám hangvételűek voltak, és végezetül „boldog új évet kívánt” mindenkinek az új tanévre.

Különleges alkalom volt az ünnepségünk, mert nem mindennapi ajándékot kaptunk . A Szentháromság szobor alatt, mélyzöld anyagba beburkolva egy kép rejtőzött. Kíváncsi szempárok követték Pappné Baranyi Edina főhadnagy kezeit, mikor a festményt leleplezte, Nagy Gábor igazgatóhelyettes segítségével. Iskolánk védőszentjét és névadóját ismerhettük fel, melyet egy fogvatartott festett nekünk jóvátételi szolgálata során.

Bosák Nándor püspök atya megszentelte a képet, majd az első osztályosok nyakkendőit, és mindenkinek hittel és örömmel teljes új tanévet kívánt.
Ünnepélyes tanévnyitónkat közös imádság és a Himnusz eléneklése zárta.

Zagyva Klára tanár
egyházmegyei média-képzős hallgató

 • Galéria:
  • P1019507-1
  • P1019509-1
  • P1019511-1
  • P1019544-1
  • P1019581-1
  • P1019583-1
  • P1019597-1
  • P1019600-1