Katolikus Orvosok és Segítő Foglalkozásúak Kamilliánus Közössége találkozóján vettek részt az egyházmegyénk beteglátogató munkatársai
A Katolikus Orvosok és Segítő Foglalkozásúak Kamilliánus Közössége meghívására ünnepi szentmisén, ma...
Menj és evangelizálj! – Ugandai származású misszionárius tartott lelkigyakorlatot Füzérradványon
Az ugandai származású Pater John Baptist Bashobora november második hétvégéjén tartott lelkigyakorla...
Katolikus Orvosok és Segítő Foglalkozásúak Kamilliánus Közössége találkozóján vettek részt az egyházmegyénk beteglátogató munkatársai
Katolikus Orvosok és Segítő Foglalkozásúak Kamilliánus Közössége találkozóján...
„Értünk lett élet ez a bor és a kenyér, Őáltala, Ővele, Őbenne Tied vagyunk…”– Nagysikerű találkozót tartottak Fábry Kornél atyával a nyíregyházi gimnáziumban
„Értünk lett élet ez a bor és a...
Isten nem ócskaságokat bízott ránk, hanem az Ő szeme fényét, a szegényeket – Böjte Csaba atya tartott lelkigyakorlatot az egyházmegye karitász önkénteseinek Máriapócson
Isten nem ócskaságokat bízott ránk, hanem az Ő...
Menj és evangelizálj! – Ugandai származású misszionárius tartott lelkigyakorlatot Füzérradványon
Menj és evangelizálj! – Ugandai származású misszionárius tartott...
2018. szeptember 21., péntek 13:39

Nagylelkű öröm kell ahhoz, hogy a jót, amit hordozunk, mások is megértsék - Bosák Nándor nyugalmazott püspök tartott előadást Egyeken

Az egyeki Szent József plébánia jubileumi előadás-sorozatának szeptemberi vendége (2018. szeptember 19.) Bosák Nándor nyugalmazott püspök atya volt, aki az „Egyekről Egyekre” címet viselő előadás apropóján idézte fel egyházközségünkkel kapcsolatos emlékeit.

Bosák Nándor püspök gondolatait az egri szemináriumban eltöltött idők felidézésével kezdte. Kispapként ott találkozott a Szentírás Tárkányi Béla egykori egyeki plébános fordításával, amelyet a plébános Bartakovics Béla egri érsek megbízásából készített. Ezt a fordítást használták az egri szemináriumban és Egyek település neve Tárkányi Béla nevével összekapcsolódva került a püspök atya látóterébe.
A másik emlék, amely teológiai tanulmányaihoz köthető, azok a papnövendékek, akik egyekről származtak. Az egri szemináriumban, abban az időben Egyeket „paptermő községnek” tartották, hiszen a kis faluból többeket a papi hívatás felé vezetett a Szentlélek. Ficsór István, Mag Mátyás, Szegedi Kálmán, Domán Ferenc, Radics Dávid, Berkes László, mindannyian Egyek szülöttei és az Egri Hittudományi Főiskola teológiát hallgató növendékei voltak. Radics Dávidot a püspök atya tanítványaként is megismerhette.

Papszentelés után Bosák Nándor többek között Mezőkövesden káplánként végezte szolgálatát, ezért Egyek plébánosait is nyomon tudta követni. Így emlékezett vissza egykori teológiai tanárára Révész Bélára, akit a kommunista rendszer meghurcolt, börtönbe zárt, majd egyeki plébános lett, ahol buzgó lelkipásztorként végezte munkáját, dacára a fennálló politikai rendszernek és elnyomásnak.
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megalakulása után, mint vezető tekinthetett Egyekre. Az új egyházmegye kialakítását az indokolta, hogy a kisebb katolikus közösségek közelebb kerüljenek egymáshoz és a püspökséghez, illetve az egyházmegyei vezetés könnyebben átlássa, és ez által jobban tudja segíteni az egyházközségeket. Mivel korábban az egri káptalanhoz tartozott ez a terület, az itt élők gondolatában nehezen tudatosult, hogy új egyházmegye alakult és ezt több egri káptalannak címzett levél is bizonyította.
Érdekesség, hogy négyzetméterre nem sokkal kisebb a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, mint az Egri Főegyházmegye, vallási megoszlás tekintetében viszont nagy az eltérés. Míg nálunk hozzávetőlegesen 200 ezer a római katolikus hívők száma, addig Egri egyházmegyében 700 ezer körüli a hívek száma. Többségben vannak ezen a területen a protestáns testvérek és ebben a helyzetben kell nekünk, püspököknek, papoknak tevékenykednünk.

A volt megyéspüspök ezután az egyházmegye központjáról, Debrecenről beszélt, amely nagyobb részben református település. Mégis ide került az katolikus központként itt kell a keresztény szeretetről tanúságot tenni. Majd a katolikus megújulás 300. évfordulójára emlékezett, amikor Fekete Károly református püspök azt mondta, hogy bár nehezen engedték meg a templomépítést a katolikusoknak, de azt látja, hogy buzgó a katolikus közösség hatására a református közösségek is buzgóbbá váltak. A meggyökeresedett múlt az új változást nehezen viseli. Nagylelkű öröm kell ahhoz, hogy a jót, amit hordozunk, mások is megértsék.


Bosák Nándor püspök atya záró gondolatként elmondta, püspökként gyakran elmélkedik a régmúlt időkön és mindig arra az összegzésre jut, hogy az élete különböző állomásain a pozitív események és a kevésbé pozitívak is Isten akaratából és kegyelmével történtek, Isten elgondolása és szándéka mutatkozott meg bennük. Amikor a papi hivatás mellett döntött, akkor arról is döntött, hogy eszköze lesz a Megváltónak és ebben a szellemben igyekezett végezni legjobb tudása szerint a hivatását.
Az előadás után közös szeretetvendégséggel, kötetlen beszélgetéssel zárult az este.


Hegyiné Molnár Katalin tanító/képviselő testületi tag
Fotó: Papp Ágoston

 • Galéria:
  • IMG_7838-1
  • IMG_7840-1
  • IMG_7855-1
  • IMG_7864-1
  • IMG_7865-1
  • IMG_7867-1
  • IMG_7870-1
  • IMG_7870
  • IMG_7873-1
  • IMG_7875-1
  • IMG_7883-1
  • IMG_7885-1
  • IMG_7889-1
  • IMG_7892-1

Free Joomla templates by L.THEME