A debreceni Szent Anna-székesegyház elé is kihelyezték az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust hírdető molinót
Finisben vannak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületi feladatai. Már csak néhány...
Farsangi mulatságot tartottak a Seregély István Papi Szociális Otthonban
Télbúcsúztató, tavaszváró farsangi mulatságot rendeztünk a Seregély István Papi Szociális Otthonban....
Papnövendékek látogatták meg egykori szeminarista társukat a rakamazi plébánián
Biztosan sokan emlékeznek még arra a felajánlásra, amelyet a 2019-ben pappá szentelt Sziklai Dávid, ...
Dicsőítsük együtt az Urat! – Az egy évvel ezelőtt rendezett Szentlélek szeminárium résztvevői találkoznak Debrecenben, a Szent László-templomban
Közel egy évvel ezelőtt 2019. április14-én kezdődött a Szentlélek szeminárium a debreceni Szent Lász...
A debreceni Szent Anna-székesegyház elé is kihelyezték az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust hírdető molinót
A debreceni Szent Anna-székesegyház elé is kihelyezték az...
Farsangi mulatságot tartottak a Seregély István Papi Szociális Otthonban
Farsangi mulatságot tartottak a Seregély István Papi Szociális...
Papnövendékek látogatták meg egykori szeminarista társukat a rakamazi plébánián
Papnövendékek látogatták meg egykori szeminarista társukat a rakamazi...
Dicsőítsük együtt az Urat! – Az egy évvel ezelőtt rendezett Szentlélek szeminárium résztvevői találkoznak Debrecenben, a Szent László-templomban
Dicsőítsük együtt az Urat! – Az egy évvel...
2018. október 02., kedd 10:43

A mi identitásunk az, hogy Krisztushoz tartozunk - Veni sancte szentmisét tartottak egyetemisták részére

A debreceni egyetem katolikus hallgatóinak és nyitott szívű, az útjukat kereső fiatal egyetemistáknak mutatott be Veni Sancte szentmisét Törő András püspöki titkár, egyetemi lelkész a debreceni Szent László-templomban szeptember 30-án.

A szentmisén részt vettek leendő egyetemisták, fiatalok, akik álmaik megvalósításának küszöbén, az új tanévet a Szentlélek által megerősödve, és lélekben gazdagon szeretnék elkezdeni, és azok is, akik már régebb óta tanítványok .
Bevezetőjében Tokodi László domonkos szerzetes kérte a híveket, hogy a régi sokat forgatott és olvasott Szentírást, amelynek lapjai már szétestek, cseréljék újra, és forgassák minden nap, hogy jövőre ismét meg tudja áldani azokat.

Törő András atya - aki római katolikus részről az egyetemi lelkészség irányítását az idei évtől látja el - homíliájában elmondta: „a Szentírás vasárnapján, ünnepli e közösség az idei tanévkezdést. A lelkészség nem behatárolható, úgy, mint egy plébániához tartozó hitközösség, hanem olyan debreceni egyetemista fiatalokból álló közösség, amelyet szeretne csoportosítani, tömöríteni, és hálóként összetartani. Kérte, hívjuk a Szentlelket, mert tudjuk fiatalok és idősebbek egyaránt, hogy olyan helyzetekbe kerülhetünk, amely utat egyedül nem tudunk végigjárni. Szükségünk van arra, hogy valaki segítséget adjon. Egyedül nem boldogulunk, mert újra és újra találkozunk a korlátainkkal, nehézségeinkkel, és tehetetlenségeinkkel. Azért kérjük Isten segítségét, mert csak Ő adhat magyarázatot és útmutatást számunkra - mondta András atya, majd folytatta —, amikor az Isten segítségét kérjük, a legmagasztosabb emberi dolgot tesszük. Ne értékeljük le magunkat, hanem találjuk meg az utat az életünk országútján. Ezért kell az Isten megvilágosító kegyelme. Rátekintve az életünkre, tapasztaljuk, mennyi csodában van részünk. Kell, hogy növekedjünk tudásban, fizikumban, és a hitünkben is.

Ezután Törő András Beer Miklós váci megyéspüspök szavait idézte: „a tavalyi hitünkkel az idei évben már nem megyünk semmire.” Napi rendszerességgel kell tehát találkoznunk Krisztussal. Jézus a mai evangéliumban arra hívja fel a figyelmet, nyitottnak kell lennünk minden jó szándékú ember iránt, hogy azok is, akik nem tudnak Jézus Krisztusról, nem olvasnak bibliát, akarjanak közénk tartozni.
Majd Reményik Sándor: Vagy-vagy című versét olvasta fel.

Vagy egy nagy mű, – vagy egy nagy szenvedély.
Vagy égő nyár, – vagy gyémántfényű tél.
Vagy az Úristen, – vagy az emberek.
Vagy a kolostor, – vagy fészek-meleg.
Vagy a csúcsok nagy, edző hidege,
Vagy egy asszony simogató keze.
Vagy fent, vagy lent, élőn, halálra-váltan,
Jaj, csak ne felemásan, felemásan!

A felemás élettel nem halad az életünk. – folytatta András atya, és hozzátette, mi identitásunk az, hogy Krisztushoz tartozunk. Majd kérte a fiatalokat, imádkozzanak egymásért, és az azért, hogy egyetemi éveik tartalmasak legyenek tudásban, emberségben, fejlődjenek és növekedjenek hitükben. Tegyenek tanúságot az emberek között, legyenek próféták, és vigyék Krisztus örömhírét. Merjenek Krisztusra igent mondani, mert hozzá tartozik az életük. Így valóban sikeres emberek lehetnek, pályájuk, emberségük csúcsára juthatnak Krisztus által.

Az egyetemi lelkészség heti rendszeres programja a lelkészség központjában, a Szent László Szakkollégiumban /Debrecen, Simonyi út 38./
- kedd esténként, 19 órától találkoznak a kezdő egyetemista csoport tagjai szentmisén, majd közös beszélgetésen vehetnek részt.
- szerdánként 19 órától a Szent László-templomban a SZELFI csoportot Tokodi László OP atya várja. A csoport évek óta működik, korosztálya vegyes.
- szintén szerdánként a Megtestesülés plébánián (Debrecen Borbíró tér) Törő András atya 18 órától tart szentmisét, majd 19 órától a plébánián folytatják a beszélgetéseket. Ez a csoport is nagyobb múltra tekint vissza, így itt is vegyes korosztállyal találkozhatnak a fiatalok.
A fenti programokra szeretettel hívják és várják a fiatalokat! András atya kéri, hogy adják tovább e meghívást barátaiknak, és ismerőseiknek is!

Geréné Sárga Monika
egyházmegyei médiaképzős hallgató

 • Galéria:
  • 1
  • P1200426.
  • P1200427.
  • P1200428.
  • P1200429
  • P1200432
  • P1200434.
  • P1200437
  • P1200439
  • P1200440
  • P1200442
  • P1200443
  • P1200444
  • P1200446
  • P1200448

Free Joomla templates by L.THEME