Egy óra szentségimádás, amely minden nemzetet összeköt 2019. 11. 23. Krisztus Király ünnepének előestéjén
"Amikor Jézus Krisztus feltámadása után búcsúzott tanítványaitól, elküldte őket az egész világra, ho...
Második alkalommal tartottak tehetségkutató versenyt a nyírtelki általános iskolában
II. "Ismerd meg a Szentírást!" tehetségkutató versenyt tartottak Nyírteleken, a Szent Anna Katolikus...
„Hálát adok, hogy az Úrnak eszköze lehettem ” – Bemutatták Berszán Lajos atya portrékötetét
Könyvbemutatóra és kerekasztal-beszélgetésre hívták az érdeklődőket 2019. november 5-én a debreceni ...
Egy óra szentségimádás, amely minden nemzetet összeköt 2019. 11. 23. Krisztus Király ünnepének előestéjén
Egy óra szentségimádás, amely minden nemzetet összeköt 2019....
Az ételosztás kezdetére a nap is kisütött, a szeretet hatása a természetben is megnyilvánult – Több száz önkéntes mond igent a hat hónapig tartó krízisidőben, Debrecenben
Az ételosztás kezdetére a nap is kisütött, a...
Második alkalommal tartottak tehetségkutató versenyt a nyírtelki általános iskolában
Második alkalommal tartottak tehetségkutató versenyt a nyírtelki általános...
„Hálát adok, hogy az Úrnak eszköze lehettem ” –   Bemutatták Berszán Lajos atya portrékötetét
„Hálát adok, hogy az Úrnak eszköze lehettem ”...
2018. október 11., csütörtök 08:20

A Kereszt-Tűzben kiállítás megnyitóján magyar ösztöndíjas üldözött keresztény diákok tanúságtétele

Október 9-én este a Szent Péter tőszomszédságában fekvő Cesi palotában nyílt meg a „Kereszt-Tűzben!” című kiállítás, mely Washington és New York után most Európában folytatja útját, emléket állítva a közel-keleti keresztényég elleni barbár támadásnak, illetve a megélt szenvedésnek.

P. Vértesaljai László SJ – Vatikán
A Szentszéki Magyar Nagykövetség szervezésében létrejött római kiállítás a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkársága támogatásával született meg. Az immár negyedik helyszínen bemutatkozó tárlat a Magyar Nemzeti Múzeum, a Migrációkutató Intézet és az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete együttműködésének eredménye. A kiállítás megnyitása után konferencia keretében emlékeztek napjaink súlyos keresztényüldözésére. Habsburg-Lotharingiai Eduard szentszéki nagykövet házigazda köszöntötte a vendégeket, köztük Louis Raphael Sako bíborost, káld pátriárkát és Yonan antióchiai szír katolikus pátriárkát, valamint a szinóduson résztvevő magyar püspököket. A konferencián megállapították, hogy a világ legüldözöttebb vallása a kereszténység, mely területileg elsősorban a Közel-Keletet, Dél-kelet Ázsiát és Közép-Afrikát érinti, főként Nigériát.

Megtört hangon, nem egyszer sírva számoltak be

A római konferencián részt vett húsz egyetemista fiatal, akik a „Hungary helps” program keretében magyar ösztöndíjjal tanulnak különféle magyar egyetemeken. A húsz magyar ösztöndíjas diák Szíria, Irak, Libanon, Pakisztán, Nigéria üldözött térségeiből származik és akik a római konferencia második részében tanúságot tettek mindazon borzalmak átéléséről, melyet ők illetve családjaik elszenvedtek. A tanúságtevők megtört hangon, nem egyszer sírva számoltak be többek között a pakisztáni és libanoni adminisztratív egyházüldözésről, az Isis gyilkosságairól és az afrikai Boko Haram mészárlásairól.

Találkoztak a Szentatyával

A keddi konferenciát követően a magyar ösztöndíjas diákok részt vettek a szerdai általános kihallgatáson, melynek végén Ferenc pápa személyesen köszöntötte a diákokat, akik a keresztényüldözés sújtotta térségekből származnak. A Szentatyával való találkozás során az üldözött keresztény diákok magyar zászlót bontottak ki maguk előtt, melybe Ferenc pápa is belekapaszkodott. A piros-fehér-zöld nemzeti lobogó így a Szent Péter téren az összefogás, a segítség és a köszönet jele lett: Így is lehet segíteni!

Forrás: Vatican News

  • Galéria:

    Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

    Debug: specified directory - http://www.dnyem.hu/images/SitePics/Hirek/2018/254

Free Joomla templates by L.THEME