Országos sikert ért el a nyírbátori diákunk
A 2018/2019. tanévben ismét meghirdetette országos Bölcs- Ész Tanulmányi Versenyét a Pázmány Péter K...
„Jöjjetek, mert már minden készen van!” (Lk 14,17) - A Nők Ökumenikus Világimanapja idei házigazdája a Szent Anna Egyházközség lesz
A Tiszántúli Református Egyházkerületi Nőszövetség 27. alkalommal szervezi meg a Nők Ökumenikus Vilá...
Az igazi arcunkat keressük, hogy örömünk teljes legyen - Megkezdődött a Szentlélek szeminárium Debrecenben
A debreceni Szent László Domonkos Plébánián várakozáson felüli az érdeklődés a február 14-én elindul...
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is részt vesz Pócspetriben a megemlékezésen
Nagy eseményre készülnek Pócspetri hívei, hiszen először köszönthetnek bíborost a templomukban. Dr. ...
Országos sikert ért el a nyírbátori diákunk
Országos sikert ért el a nyírbátori diákunk
„Jöjjetek, mert már minden készen van!” (Lk 14,17) - A Nők Ökumenikus Világimanapja idei házigazdája a Szent Anna Egyházközség lesz
„Jöjjetek, mert már minden készen van!” (Lk 14,17)...
Az igazi arcunkat keressük, hogy örömünk teljes legyen - Megkezdődött a Szentlélek szeminárium Debrecenben
Az igazi arcunkat keressük, hogy örömünk teljes legyen...
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is részt vesz Pócspetriben a megemlékezésen
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is részt vesz...
2018. október 11., csütörtök 08:28

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatta be a szentmisét a Szent Péter bazilika katedra oltáránál

A csíksomlyói Szűzanya római zarándokútra küldte székely fiait és lányait – ünnepi szentmise a Szent Péter bazilikában Magyarok Nagyasszonya ünnepén Mintegy tíz felcsíki székely település plébániai kórusaiból állt össze az a hatalmas, 405 főből álló vegyes-kórus, mely október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén, a hétfőn délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén dicsőítette az Istent és énekelt Szűz Mária tiszteletére, akinek római búcsúnapját tartották.

P. Vértesaljai László SJ - Vatikán
Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatta be a szentmisét a Szent Péter bazilika katedra oltáránál, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és a frissen kinevezett Mohos Gábor Esztergom-budapesti segédpüspök, valamint székelyföldi és a római magyar papok koncelebrációjával. Jelen volt a szentmisén Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki és Kovács Ádám Zoltán római magyar nagykövet. A fekete-piros színű székely népviseletbe öltözött lányok és asszonyok, valamint a székely-harisnyát viselő fiúk és férfiak látványa a Szent Péter bazilikában nemcsak kíváncsiságot keltett a zarándokok és turisták körében, hanem amikor felcsendült a szentmise során az énekük, akkor e nem is maroknyi székelység szívből fakadó hitét is megtapasztalhatták.

Ahogy Jézus a tanítványát Anyjára bízta, úgy István király az országát a Szűzanyára hagyta

Palánki Ferenc püspök homíliájában Szűz Mária és a magyar nép évszázados kapcsolatáról beszélt. „Hol Szent Péter sírba téve és Rómának dobog szíve” – énekeljük most, és ebben az énekben felhangzik a magyarok hitének a hangja. 980 évvel ezelőtt Szent István királyunk fölajánlotta az országot a Boldogságos Szűz Máriának. Honnan vette a példát a szent Királyunk? – kérdezte Palánki püspök. Ahogy a haldokló Isten Fia a tanítványát az Édesanyjára bízta, úgy István király a halála előtt a tanítványságát tanuló országát Szűz Máriára hagyta, aki így lett a Magyarok Nagyasszonya.

Ezer éven át vigyázott ránk a Szűzanya és ezért mi nem szégyelljük őt megvallani

Ezer éven át vigyázott ránk a Szűzanya és ezért mi nem szégyelljük őt megvallani. Így tudjuk – sokszor árral szemben is úszva – megőrizni keresztény értékeinket, melyeket ősinktől kaptunk és amiket nekünk kell most tovább adnunk. Ez az örökség egy személyes értékrend, mely a mi Urunkhoz, Jézus Krisztushoz kötődik. Mint minden embernek, úgy nekünk is szükségünk van egymás segítségére, de főként arra a természetfeletti segítségre, amit attól a Szűz Máriától kérünk, aki mindig az Isten akaratát kereste és cselekedte. Feladatunk, hogy a mostani helyzetben, a jelen körülmények között keressük azt a megoldást, amit az Isten vár el tőlünk.

A magyarok Európa közepén állva védik a krisztusi keresztény értékeket

Palánki püspök utalt a Magyarok Nagyasszonya kápolna céljára, melyet a fölszentelést kérő Lékai László bíboros egykor így fogalmazott meg: Azért van szükség erre a kápolnára, hogy Szent István királyunk örökségét ápoljuk, közel Rómához, közelebb Szent Péterhez, hogy itt ebben a kápolnában találkozzunk testvérként egymással mi magyarok. Feladatunk továbbá – a Bíboros úr szerint –Európa békéjének a munkálása. A magyarok jószándékúak, jószándékúan állnak Európa közepén és védik a krisztusi keresztény értékeket - fejezte be homíliáját Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!

A szentmise végén a pápai és a magyar nemzeti himnusz után felcsendült a bazilikában a székelység himnusza és hirtelen sűrű lett az ősi templom levegője az égig szálló fohásszal: Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!

Forrás: Vatican News

  • Galéria:

    Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

    Debug: specified directory - http://www.dnyem.hu/images/SitePics/Hirek/2018/255


NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« Február 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28