Menekültválság az első sorból „… senki sem teszi gyermekét hajóra, hacsak nem a víz biztosabb, mint a föld.” - Warsan Shire, szomáli-angol költő
Az ENSZ 2000-ben június 20-át nevezte ki a Menekültek Világnapjának. A Földkelte Kulturális és Körny...
Az ajaki Kovács család udvarára több mint negyven éve érkezik az Eucharisztia Úrnapján
Az Úrnapi szentmisét az ajaki Nagyboldogasszony-templom nyári oltáránál mutatták be június 23-án, ah...
Úrnapi szentmisén ünnepelték Palánki Ferenc megyéspüspök pappá szentelésének 25. évfordulóját Nyíregyházán
Palánki Ferenc megyéspüspök szülőfaluja és a püspöki székhely után Nyíregyházán is megünnepelte ezüs...
„Régi nagy királyunk, dicsőséges László, kérünk, légy Istennél értünk közbenjáró” - Szent László búcsúra várják a híveket Debrecenben
Szent László búcsút tartanak június 30-án, vasárnap 9.30-tól a debreceni Szent László Domonkos templ...
Menekültválság az első sorból  „… senki sem teszi gyermekét hajóra, hacsak nem a víz biztosabb, mint a föld.” - Warsan Shire, szomáli-angol költő
Menekültválság az első sorból „… senki sem...
Az ajaki Kovács család udvarára több mint negyven éve érkezik az Eucharisztia Úrnapján
Az ajaki Kovács család udvarára több mint negyven...
Úrnapi szentmisén ünnepelték Palánki Ferenc megyéspüspök pappá szentelésének 25. évfordulóját Nyíregyházán
Úrnapi szentmisén ünnepelték Palánki Ferenc megyéspüspök pappá szentelésének...
„Régi nagy királyunk, dicsőséges László, kérünk, légy Istennél értünk közbenjáró” - Szent László búcsúra várják a híveket Debrecenben
„Régi nagy királyunk, dicsőséges László, kérünk, légy Istennél...
2018. október 11., csütörtök 08:28

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatta be a szentmisét a Szent Péter bazilika katedra oltáránál

A csíksomlyói Szűzanya római zarándokútra küldte székely fiait és lányait – ünnepi szentmise a Szent Péter bazilikában Magyarok Nagyasszonya ünnepén Mintegy tíz felcsíki székely település plébániai kórusaiból állt össze az a hatalmas, 405 főből álló vegyes-kórus, mely október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén, a hétfőn délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén dicsőítette az Istent és énekelt Szűz Mária tiszteletére, akinek római búcsúnapját tartották.

P. Vértesaljai László SJ - Vatikán
Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatta be a szentmisét a Szent Péter bazilika katedra oltáránál, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és a frissen kinevezett Mohos Gábor Esztergom-budapesti segédpüspök, valamint székelyföldi és a római magyar papok koncelebrációjával. Jelen volt a szentmisén Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki és Kovács Ádám Zoltán római magyar nagykövet. A fekete-piros színű székely népviseletbe öltözött lányok és asszonyok, valamint a székely-harisnyát viselő fiúk és férfiak látványa a Szent Péter bazilikában nemcsak kíváncsiságot keltett a zarándokok és turisták körében, hanem amikor felcsendült a szentmise során az énekük, akkor e nem is maroknyi székelység szívből fakadó hitét is megtapasztalhatták.

Ahogy Jézus a tanítványát Anyjára bízta, úgy István király az országát a Szűzanyára hagyta

Palánki Ferenc püspök homíliájában Szűz Mária és a magyar nép évszázados kapcsolatáról beszélt. „Hol Szent Péter sírba téve és Rómának dobog szíve” – énekeljük most, és ebben az énekben felhangzik a magyarok hitének a hangja. 980 évvel ezelőtt Szent István királyunk fölajánlotta az országot a Boldogságos Szűz Máriának. Honnan vette a példát a szent Királyunk? – kérdezte Palánki püspök. Ahogy a haldokló Isten Fia a tanítványát az Édesanyjára bízta, úgy István király a halála előtt a tanítványságát tanuló országát Szűz Máriára hagyta, aki így lett a Magyarok Nagyasszonya.

Ezer éven át vigyázott ránk a Szűzanya és ezért mi nem szégyelljük őt megvallani

Ezer éven át vigyázott ránk a Szűzanya és ezért mi nem szégyelljük őt megvallani. Így tudjuk – sokszor árral szemben is úszva – megőrizni keresztény értékeinket, melyeket ősinktől kaptunk és amiket nekünk kell most tovább adnunk. Ez az örökség egy személyes értékrend, mely a mi Urunkhoz, Jézus Krisztushoz kötődik. Mint minden embernek, úgy nekünk is szükségünk van egymás segítségére, de főként arra a természetfeletti segítségre, amit attól a Szűz Máriától kérünk, aki mindig az Isten akaratát kereste és cselekedte. Feladatunk, hogy a mostani helyzetben, a jelen körülmények között keressük azt a megoldást, amit az Isten vár el tőlünk.

A magyarok Európa közepén állva védik a krisztusi keresztény értékeket

Palánki püspök utalt a Magyarok Nagyasszonya kápolna céljára, melyet a fölszentelést kérő Lékai László bíboros egykor így fogalmazott meg: Azért van szükség erre a kápolnára, hogy Szent István királyunk örökségét ápoljuk, közel Rómához, közelebb Szent Péterhez, hogy itt ebben a kápolnában találkozzunk testvérként egymással mi magyarok. Feladatunk továbbá – a Bíboros úr szerint –Európa békéjének a munkálása. A magyarok jószándékúak, jószándékúan állnak Európa közepén és védik a krisztusi keresztény értékeket - fejezte be homíliáját Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!

A szentmise végén a pápai és a magyar nemzeti himnusz után felcsendült a bazilikában a székelység himnusza és hirtelen sűrű lett az ősi templom levegője az égig szálló fohásszal: Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!

Forrás: Vatican News

  • Galéria:

    Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

    Debug: specified directory - http://www.dnyem.hu/images/SitePics/Hirek/2018/255


NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« Június 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30