A Máltai Szeretetszolgálat „mustármagja” Debrecenben – Fodor András atya visszaemlékezése a kezdetekre
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Debrecenben és az Észak-alföldi régióban idén ünnepli 30...
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 évvel ezelőtt tűzben született Budapesten és Debrecenben is – Debrecenben is ünnepeltek az évfordulón
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület idén ünnepli 30. születésnapját. Mivel Debrecen városába...
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási Osztályának adventi koszorúján
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási Osztályának adventi koszorúján
9-én, ...
A titok tanúi - Nyomozás Krisztus ereklyéi ügyében – Könyvbemutató a debreceni Szent László Plébánián
Grzegorz Górny-Janusz Rosikoń: A titok tanúi – Nyomozás Krisztus ereklyéinek ügyében című könyvének ...
A Máltai Szeretetszolgálat „mustármagja” Debrecenben – Fodor András atya visszaemlékezése a kezdetekre
A Máltai Szeretetszolgálat „mustármagja” Debrecenben – Fodor András...
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 évvel ezelőtt tűzben született Budapesten és Debrecenben is – Debrecenben is ünnepeltek az évfordulón
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 évvel ezelőtt tűzben...
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási Osztályának adventi koszorúján
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási...
A titok tanúi - Nyomozás Krisztus ereklyéi ügyében – Könyvbemutató a debreceni Szent László Plébánián
A titok tanúi - Nyomozás Krisztus ereklyéi ügyében...
2018. október 18., csütörtök 11:28

Lehetséges a tiszta szerelem?

Lehetséges e a tiszta szerelem? Erre a kérdésre válaszolva az országos imaestekhez csatlakozva tettek tanúságot fiatalok kortársaik előtt a tiszta szerelem, az „értelmes élet” mellett 2018. október 17-én, Debrecenben a Szent László Domonkos-templomban.
Az esti programon Tokodi László OP atya mutatott be szentmisét, majd a domonkos szerzetes előadásában erősítette a jelenlévőket az értékek iránti elköteleződésre, amely mellett néhány résztvevő tanúságot is tett. Végül a fiatalok a gondolataikat, kérésüket Szentségimádáson foglalták imáikba. Az alkalmon részt vettek a Pócspetriből érkező Vianney Testvérek Közösségének, valamint a tiszta szerelem mellett döntő fiatalokból álló Fília Közösség tagjai is.

Tokodi László atya a szentmise homíliájában elsősorban arra a kérdésre kereste a választ, hogy Isten, az Egyház, valóban elviselhetetlen terhet rak-e az emberre, amikor a tiszta szerelemről a természetes családtervezésről beszél. László atya hangsúlyozta, Krisztus csak egy dolgot követel tőlünk, azt, hogy szeretettel legyünk egymás iránt. Ő is szeret bennünket, nem is akárhogyan, hiszen az életét adta értünk, hogy megajándékozzon bennünket Önmagával a Szentlélek által, így mi is az Ő szeretetében élve megkapjuk a lélek gyümölcseit: „szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.” (vö.: Gal 5,18-25) László atya e felsorolásra utalva kiemelte, nem véletlen kezdőik a sorrend a szeretettel és végződik az önmegtartóztatással. Ez arra mutat, hogy az alap a szeretet, az öröm, amely nélkül az ember nem képes az önmegtartóztatásra. Isten a szeretetben szabadságot ad nekünk, hogy ne az ösztöneink, hamis társadalmi elvárások, mai divat vagy más hamis értékek irányítsanak bennünket.

Az ember értelmes lény ezért értelmes életet akar élni. Mindaz, aminek nem látja értelmét, azzal nem törődik. Tokodi László atya a szentmisét követő előadásában továbbfolytatta gondolatmenetét a tisztaságról. Bevezető gondolataiban azt hangsúlyozta, annak van gondja a tisztasággal, aki nem látja értelmét. Majd kiindulópontként visszament egészen a kezdetekig, a világ teremtéséig, idézve a Szentírást: „Kezdetben volt az Ige” (Jn 1,1), vagyis a Logosz, amely értelmet jelent. Tehát Isten maga az Értelem. Mi, keresztények tehát azt is elmondhatjuk, hogy van értelmes életünk. Mivel Isten nemcsak Értelem, hanem Szeretet is, ezért, ha az értelmes élet mellett döntünk —Istenben akarunk élni —, akkor szeretni fogunk.
Aquinói Szent Tamás szerint a szeretet nem más, mint: „Jót akarni a másiknak.” Az egyháztanító azt is hangsúlyozza, hogy kétféle szeretet létezik: a barátság szeretet (a másiknak akarok jót) és a kívánság szeretet (magamnak akarom a jót), majd hozzáteszi, az igaz szeretet kölcsönös, mindkettő a másiknak akarja a jót.

Ezután Tokodi atya a „jót akarni a másiknak” mondatot boncolgatta.
A jó, maga Isten, mondja Szent Tamás, Őt nem kell nekünk kitalálni, csak fel kell fedezni, meg kell ismerni. Ebből következik, hogy a szeretetben az ember Istent (a Jót, az Értelmet) akarja a másiknak.
A szeretet által akarom a másiknak a jót — amely akarat szintén az ember tulajdonsága —, és mert szeretet cselekedet, ezért szabad. Szabadon akarom mindenféle más hatások ellenére a másiknak a jót, mert ember vagyok.
Jót akarok a másiknak. László atya hangsúlyozta, szeretni nem lehet egyedül, mindig kell egy másik ember, aki nem én vagyok. Ott van a Te, az az irányultság, ami segíti az önmagamból való kilépést, az extázist.

Isten jót és értelmes életet akar nekünk. Azon áll vagy bukik minden, hogy ezt elhisszük-e vagy sem. Ha nem találjuk az életünk értelmét, akkor fel kell tennünk a kérdést, szeretünk-e. Ilyenkor uralkodik el rajtunk a félelem. De ha elkezdünk szeretni — mert képesek vagyunk rá —, akkor eltűnik a félelem.
„S az Ige testté lett” (Jn 1,14). Végül Tokodi László atya Krisztusra, a testté lett Logoszra irányította a figyelmet, amely által láthatjuk, hogy mindezen okfejtés nem teória, hanem Személy, maga a Kezdet, és Aki a legjobb Barátunk. „Barátaimnak mondalak benneteket” (Jn, 15,15).

Az előadás után tanúságtételeket hallhattak a résztevők, majd csöndes szentségimádáson vettek részt.

Kovács Ágnes
öröm-Hír Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 7M7A0184-1
  • 7M7A0189-1
  • 7M7A0191-1
  • 7M7A0193-1
  • 7M7A0195-1
  • 7M7A0196-1
  • 7M7A0199-1
  • 7M7A0200-1
  • 7M7A0201-1
  • 7M7A0202-1
  • 7M7A0205-1
  • 7M7A0212-1
  • 7M7A0213-1
  • 7M7A0221-1
  • 7M7A0223-1
  • 7M7A0226-1
  • 7M7A0232-1
  • 7M7A0238-1
  • 7M7A0245-1

Free Joomla templates by L.THEME