A magyar kultúra napját ünnepelték Szatmárcsekén
Szatmárcseke község önkormányzata és a Kölcsey Társaság ökumenikus istentiszteletet és ünnepi közgyű...
Meleg ételt osztott rászoruló családok részére a Szent Ferenc Karitász Csoport Egyeken
Az egyeki Szent Ferenc Karitász csoport tagjai 135 adag meleg étellel ajándékozták meg az egyházközs...
Palánki Ferenc megyéspüspök is köszöntötte az 1010 éves Újszentmargita települést
2019. január 19-én ünneplőbe öltözött a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye területén fekvő Újszentmarg...
A magyar kultúra napját ünnepelték Szatmárcsekén
A magyar kultúra napját ünnepelték Szatmárcsekén
Meleg ételt osztott rászoruló családok részére a Szent Ferenc Karitász Csoport Egyeken
Meleg ételt osztott rászoruló családok részére a Szent...
Panama-napot tartanak Budapesten a világtalálkozó idején Budapesten – A rendezvény házigazdája Palánki Ferenc, egyházmegyénk püspöke, az MKPK Ifjúsági Bizottságának elnöke
Panama-napot tartanak Budapesten a világtalálkozó idején Budapesten –...
Palánki Ferenc megyéspüspök is köszöntötte az 1010 éves Újszentmargita települést
Palánki Ferenc megyéspüspök is köszöntötte az 1010 éves...
2018. október 19., péntek 09:51

„Azért van könnyű dolgunk, mert óriások vállán állunk” - Radics Dávid OFM tartott előadást Egyeken

Egyekről Egyekre című jubileumi előadás sorozatunk október 17-ei vendégeként Radics Dávid ferences atya érkezett az egyeki Szent József plébánia közösségi termébe.

Radics Dávid atya Egyek szülötte. Jó volt látni vele együtt érkező édesanyja boldog, büszke mosolyát, amint pap fiát, egyetlen gyermekét az előadásában figyelemmel és szeretettel követi. Dávid atya gyakran van itthon. Ez az a hely ahol nevelkedett, családtagjai és híres elődei, Egyek neves papjai itt adtak neki példát a szeretetről s plántálták belé a hit csiráit. Sokan összegyűltünk, hogy az ő személyes élményeit Egyekről meghallgassuk, s hozzátegyük a magunkét. Ő azonban igazi ferences lelkülettel, alázattal kitért előle, hogy magáról beszéljen.

Dávid atya előadásában tisztelettel és szeretettel emlékezett a Révész Béla atyával töltött gyermekéveire, akitől sokat beszélt Egyek legnagyobb plébánosáról, Tárkányi Béláról.
Viccesen emlékezett rá, hogy ő ezt akkori gyermekésszel úgy rakta össze, hogy ez nem lehet más, ez a nagy ember, csak Révész atya. Hiszen Mezőtárkányból érkezett, vagyis: Egyek legnagyobb plébánosa Tárkányi Béla, az ő gyermeki szíve szerint nem lehetett más, mint Révész Béla atya. Felnőttként is lát párhuzamot a két nagy Egyeki plébános életútjában.
Mindketten igen művelt, világot járt, nyelveket beszélő, nagy tudású, alázattal szolgáló, Egyeket és Egyeken is építő nagy elődök ők, akik a közösség életében, hitéletének alakításában meghatározó erővel bírtak. Ifjú emberként Máriazellbe utazhatott Dávid atya Révész Béla atya kísérőjeként, s innen tettek egy kitérőt Lilienfeldbe, hogy a ciszterci rendnél tiszteletüket tegyék. Bebocsátást nem kapván, a közeli temetőbe gyalogoltak ki. Megkérdezvén Révész atyát, hogy miért mennek oda, talán van ott halottja eltemetve? Révész atya válasza az volt, hogy igen, bizony van!

Ott nyugszik Pyrker János egri érsek teste, akinek Tárkányi Béla hű kísérője volt a betegágyánál és életének utolsó óráiban. Az ifjúnak egy újabb papi példaképe született, Pyrker érsek személyében. Lelkesen beszélt a két nagy előd munkásságáról, életútjáról, csodálatos lelki és irodalmi, művészeti, zenei talentumaikról. Mai napig szívesen merül el életútjuk, műveik tanulmányozásában, kutatásában. Nagyságuk előtt fejet hajtva, hiszi, hogy azért van nekünk már könnyű dolgunk, mert ilyen óriások vállán állunk, akiknek előttünk megjárt útjait nem kell végigjárnunk, csak a nyomdokaikon haladnunk. Majd Dávid atya Szent Ferenc egyik történetét is elmesélte, amikor hite megvallása miatt alaposan helybenhagyva őt a havas árokba rugdosták, de a szent életű Ferenc felkelt, lerázta magáról a havat és hangos énekkel dicsőítette Istent. Ezt tanácsolta nekünk is Dávid atya útravalóul.
„Nagy elődeink és Szent Ferenc példájára, legyen erőnk és bátorságunk az élet minden új helyzetében felállnunk és feladatunkat felismerve tenni, amire maximálisan képesek vagyunk. Mondhassuk mi is szent Ferenccel együtt, hogy a nagy Király hírnökei vagyunk” — fejezte be gondolatait Radics Dávid ferences szerzetes.

Farkas Éva tanító/egyházközségi képviselő
Fotó: Papp Ágoston

 • Galéria:
  • IMG_7896-1
  • IMG_7898-1
  • IMG_7902-1
  • IMG_7904-1
  • IMG_7908-1
  • IMG_7914-1
  • IMG_7917-1
  • IMG_7923-1
  • IMG_7936-1
  • IMG_7971-1
  • IMG_7979-1
  • IMG_7984-1

NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« Január 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31