Korszerű épületbe került a fehérgyarmati Járási Hivatal - Az ünenpélyes átadáson Palánki Ferenc megyéspüspök is részt vett
Alig egy év alatt, 365 millió forintos állami támogatással épült fel Fehérgyarmaton a járási hivatal...
Szentmisével és koszorúzással ünnepelték Szent István királyt a debreceni templomban
A debreceni Szent István-templomban búcsúi szentmisével és koszorúzással ünnepelték az államalapító ...
Maradjunk azon az úton, amelyre Szent István Szent Jobbja mutat
Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a Debr...
Korszerű épületbe került a fehérgyarmati Járási Hivatal - Az ünenpélyes átadáson Palánki Ferenc megyéspüspök is részt vett
Korszerű épületbe került a fehérgyarmati Járási Hivatal -...
Szentmisével és koszorúzással ünnepelték Szent István királyt a debreceni templomban
Szentmisével és koszorúzással ünnepelték Szent István királyt a...
Szent István ünneplése nemcsak a múltba tekintést jelenti, hanem útmutatást a mindennapi életünkre – Bosák Nándor püspök atya mutatott be ünnepi szentmisét Geszteréden
Szent István ünneplése nemcsak a múltba tekintést jelenti,...
Maradjunk azon az úton, amelyre Szent István Szent Jobbja mutat
Maradjunk azon az úton, amelyre Szent István Szent...
2019. január 10., csütörtök 16:19

A kongresszus végcélja a megtérés - Vendégünk volt Dr. Fábry Kornél atya, a NEK főtitkára

Félidőben tart az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való előkészületi időszak. 2020. szeptember 13-20-ig, Budapesten rendezik meg a világméretű rendezvénysorozatot, amelynek eredményességét három előkészítő év is segíti. A második év vége felé a kongresszus titkárságának főtitkárával dr. Fábry Kornél atyával beszélgetünk a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalában az események eddigi ajándékairól, a soron következő, valamint a központi rendezvényekről.

A NEK 2016-ban a Fülöp-szigeteki Cebu Cityt tárta a világ szeme elé, ahol az ünnepi záró szentmise végén Ferenc pápa videó üzenetben jelentette be a következő helyszínt, Budapestet. Ez Magyarország számra lehetőség a világ előtti kulturális és spirituális bemutatkozásra, és önnek is egy csapásra megváltoztatta az életét. Nem sokkal a bejelentés után Erdő Péter bíboros felkérte a NEK főtitkári tisztségére, amely Kaposfüredről, előző szolgálati helyéről Budapestre szólította. Miért esett önre a választás?

Ez számomra is nagy meglepetés volt, de megtisztelő a feladat, amit egy hosszas átimádkozás után, döntésemben megerősödve elvállaltam. Hozott változást az életembe, de a küldetésem ugyanaz. Vannak tapasztalataim ifjúsági találkozók szervezésében, a HungaRio programfelelőse is voltam, de – ha már az Eukarisztia ünnepléséről van szó –, elmondhatom, életem középpontjában az Oltáriszentség áll, az Emmánuel Közösség tagjaként is az első helyen szerepel számomra a napi szentmise és szentségimádás. Kaposfüreden másokra nézve is megtapasztaltam ennek jótékony hatását. Sikerült bevezetni az egész napos szentségimádást, amely felpezsdítette, megerősítette, és néhány év alatt megtízszerezte az ottani közösséget. Talán ezek fényében esett rám a választás.

Az Eukarisztiáról, mint életünk forrásáról van szó, ez nemcsak teendőket, megoldandó feladatokat, koordinálást jelent, hanem a már mögöttünk lévő, több mint két év szervezői munkával párhuzamosan lelki megújulást, belső utat is. Honnan gyűjt erőt?

A nehézségek erősítenek. Életem legmélyebben megélt szentmiséjét is egy ilyen nehéz időszakban éltem át. Jézus Krisztus világméretű ünneplésére készülünk, ez nem mindennapi esemény, ezért a gonosz folyamatosan próbálkozik, nehezíti a feladatokat. Az Oltáriszentség ad erőt a mindennapjaimban. Már most látom, mennyi nehézséget kell megoldanunk, de éppen ezért tudom, hogy sikeres lesz ez a rendezvény.

Kik segítenek? Hogyan zajlik a háttérmunka?

Megalakult a főszervező csapat, a NEK Tikárság. Ezen kívül a teológiai, lelkipásztori, művészeti bizottságok, a Nemzeti Eucharisztikus Bizottság egyházmegyei képviselői, a Társadalmi Bizottság tagjai, önkéntesek, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye erre a célra képzett missziós küldöttei segítenek, akiknek képzési módszerét bármelyik egyházmegyének szívesen átadjuk abból a célból, hogy miként lehet bevonni a világiakat a pasztorális munkába. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának titkára, Vittore Boccardi atya is gyakran segít, megosztja velünk tapasztalatait.
Az egy hetes budapesti rendezvény az előkészületek csúcspontja lesz, de remélem nem a végpontja. Nem szeretnénk kirakatot rendezni, vagy egy 38-as utóérzést újraéleszteni, hanem a lelki megújulás lehetőségét adni. Ezért is imádkozzuk a vasárnapi szentmisék végén, hogy a kongresszus „egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon.” A legfőbb cél, hogy aki már katolikus, az közelebb kerüljön az Eukarisztiához, szentmiséhez, szentségimádáshoz, aki pedig nem hívő, az ennek az előkészületnek a hatására a tanúságtévő hívőkön keresztül találkozzon Jézus Krisztussal. Az egész kongresszus végcélja tehát a megtérés és az evangélium továbbadása mindenkinek.

Érdekes momentum, hogy az 1938-as budapesti kongresszust megelőzően is a Fülöp-szigetek rendezte az eseményt. A visszatekintésekből, korabeli híradásokból olvashatjuk, hogy a 80 évvel ezelőtti budapesti világméretű rendezvény maradandó élményt jelentett a magyaroknak. Miben mutatkozott ez meg, és mik a mai idők kihívásai?

A NEK-et megelőzheti egy Nemzeti Eucharisztikus Kongresszus is, amit minden ország megrendezhet a maga számára. 2018-ban Liverpoolban volt, 2019-ben pedig Mexikóban lesz. 1928-ban Magyarországon is tartottak ilyen kongresszust 200 000 fő részvételével. Akkor döntött úgy az egyházi vezetőség, hogy Magyarország alkalmas a nemzetközi rendezvény lebonyolítására. Így történt, hogy a soron következő nemzetközi kongresszust 1938-ban, a Szent István halálának 900. évfordulójára meghirdetett Szent István évében tartották hazánkban. Mottója: Az Eukarisztia a szeretet köteléke. Mind állami, mind egyházi részről fontosnak számított a ’38-as esemény. Fővédnöke állami részről a római katolikus vallású Horthy Miklósné, Vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó felesége volt, a Szentatya küldötte, az ún. pápai legátus Eugenio Pacelli bíboros, a későbbi XII. Pius pápa volt. A záró szentmise helyszíneként akkor is a Hősök terét választották, amit a kongresszusra építettek át, ma is ez a formája. A Lánchíd erre az alkalomra kapott díszkivilágítást, amely azóta is látható esténként.

Említette a ’38-as Szent István évet, ennek kiemelt eseménye volt a Szent Jobbot szállító Aranyvonat országjárása. Információink szerint ezt megismétlik.

A két ünnep közös csúcspontja volt az Aranyvonat, amely bejárta az országot. Ennek emlékére újra elkészítik a vonatot, de nem a Szent Jobbot helyezik el benne, hanem várhatóan egy a kongresszusa fókuszáló kiállítást.

Történelmi kontextusba helyezve az 1938-as időszakot, tudjuk, hogy a II. világháború előtt vagyunk, a kongresszus egy békekiáltás volt, remélve, hátha elkerülhető a háború. Akkor 50 000 fő résztvevő érkezett külföldről. Utána a háború borzalmai, a kommunista rendszer uralma, az egyházüldözés, a szerzetesrendek feloszlatása mérhetetlen fájdalmat okozott hazánknak is. Azt gondolom, a ’38-as kongresszus erőt adott mindezen szenvedések, nehézségek elviseléséhez. Ki tudja, hogy e nélkül a spirituális töltöttség nélkül a magyarság és az egyház hogyan vészeli át a nehéz időszakot. A kongresszus himnuszának sorai – „Forrassz eggyé békességben minden népet, nemzetet” – nagyon kifejezi az akkori kor igényét.

A világ azóta megváltozott. Abban az időben népegyházról beszélünk, az emberek mindennapjaihoz hozzátartozott a hit és a hagyományos vallásosság. Ennek köszönhető, hogy 150 000 férfival tartottak szentségimádást, és külön mutattak be szentmisét csak a rendőröknek. Viszont nem volt televízió és internet sem, ami ma nagy hatással van a mindennapi életünkre.

Ma már nem beszélhetünk népegyházról, ha azt vesszük, hogy mennyien vesznek részt vasárnaponként szentmisén, és az ifjúságnak is csak kis részét érjük el. Bízom abban, hogy a kongresszus olyan lehetőség lesz, ami által meg tudjuk szólítani az embereket. Püspökeinktől, papjainktól és egyre többször a hívektől függ, hogy eljut-e az örömhír másokhoz, a hároméves készület alatt megszületik-e a hívekben az a krisztusi küldetéstudat, amit Jézus kért tőlünk: „Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket!” (Mt 28,19)

Az eucharisztikus kongresszuson Jézus Krisztust ünnepeljük, ez egyben egy hatalmas lehetőség arra, hogy az Egyház tanúságot tegyen a Krisztustól kapott örömhírről, amire egy világeseményen nagyon sokan odafigyelnek.

Ezt a 2020-as kongresszus kilenc pontos küldetésnyilatkozatában is megfogalmazták. Többek között olvasható: „eucharisztikus" kovász kívánunk lenni az emberek és a felekezetek között.

Jézus mondta: legyünk olyanok, mint a kovász, a világ világossága, a föld sója. Nekünk keresztényeknek különböznünk kell a többi embertől, de ne emeljük ki magunkat közülük, hanem olyanok legyünk, mint ők. Mindazt tegyük meg, amit a nem hívők, kivéve a bűnt. Akkor fognak ránk hallgatni, ha velük együtt dolgozunk, szervezünk, stb, de emellett úgy éljünk, hogy kérdezzenek rá, miért vagyunk mások, mint a többi ember. Miért nem mondunk rosszat embertársainkról, nem vagyunk partnerek a pletykálkodásban, és hogyan tudunk kedvesek lenni azokhoz is, akikhez mások nem. A válasz: azért, mert Jézust szeretem, és ezt Ő kérte tőlem, valamint a másik emberben is Őt látom. Jézus azt mondta: „amit a legkisebbek valamelyikével nem tettetek, velem nem tettétek” (Mt 25,45).

Piarista diák voltam, és emlékszem, az egyik kirándulás előtt az osztályfőnökünk azt mondta, fiúk, úgy viselkedjetek, hogy egyikőtök magatartása alapján az egész iskolát megítélik. Ez a fajta gondosság kell, hogy legyen minden hívő emberben, mert az ő élete alapján az egész egyházat megítélik. Úgy kell élnünk, hogy mások is szeressenek úgy élni, mint mi. Vágyjanak a hitre, Jézusra. Mi az életünkkel evangelizálunk, mint ahogy Szent Ferenc is mondja: evangelizáljatok, és ha kell, beszéljetek is. Erre szeretnék mindenkit buzdítani, amihez az Eukarisztia erőforrás.

A kongresszust megelőző három, pünkösdtől pünkösdig tartó előkészületi év is ebben segít.

Az első év mottója volt: NEKed! – Veled! Az Eukarisztia keresztény életünk forrása. Ebben a személyes krisztuskapcsolat megerősítésére fókuszáltunk. A kiadott ötletfüzetben 170 ötletet gyűjtöttünk össze, amik megvalósíthatók az egyházközségben, iskolában, közösségekben és a családban. Most vagyunk a második évben a NEKtek! – Veletek! mottóval, amikor az Egyház közösségeinek megerősítése a cél. Jézus azt mondja: „Arról tudják majd meg rólatok, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt” (Jn 13,35). Ott tudunk szeretettel lenni egymás iránt, ahol együtt vagyunk. Egy ilyen közösség tud befogadó lenni. Az idei év célja, hogy ebben segítse a plébániákat, közösségeket. Tapasztaljuk, hogy a híveknek csak 10 %-a kapcsolódik be aktívan a plébániák életébe, de 40 % is megtenné ezt, ha felkérnék rá. Tehát ez az év erre nyit lehetőséget, hogy szervezésbe, imádságba, közösségépítésbe bekapcsoljuk a világiakat. Az első év során hangsúlyt kapott a szentségimádás a „Szentségimádás Iskolájával”, a második évben pedig a szentmise kerül a fókuszba. A tematikus évek ötletfüzetei nagyon hasznosak, letölthetőek a www.iec2020.hu oldalon. Továbbá készül egy telefonos applikáció is, aminek az a célja, hogy a www.miserend.hu és a www.szentsegimadas.hu  oldalakat egyesítse.

A harmadik év a misszió éve lesz. Ha már megerősödtünk egyénileg és közösségileg is, akkor van hova hívni az embereket, de ezt elsősorban a tanúságtevő, hiteles keresztény életünkkel tehetjük meg. A következő füzetet ez év pünkösdjén adjuk ki. Szeretettel ajánlom a nemrég megjelent Michael White Tom Corcoran: Újraépítve című könyvét is, amely erről szól: hogyan lehet egy élettelen plébániából egy missziós plébániát építeni. Sok múlik a lelkipásztoron, de a híveken is. Jézus arra tanít, hogy aktívan éljünk és tegyünk tanúságot a hitünkről. Sokakat így tudunk Jézushoz közelebb vinni.

Az előkészületekhez tartozik az országjáró körútján haladó, a NEK szimbólumaként talán már mindenki előtt ismert Missziós kereszt, amely a magyar és magyar vonatkozású szentek és a Szent Kereszt ereklyéjét hordozó ereklyetartó is.

Már eddig is sok egyházmegyében örömmel fogadták a missziós keresztet, különböző csoportok, karitatív szervezetek minden nap lelkiségi programokat szerveztek, egyházmegyei fenntartású iskoláknak tartottak katekéziseket a szentekről a jelenlétében, szentmiséket mutattak be, szomszéd települések közösségei imádkoztak előtte. Még hátra van bő másfél év, határainkon túli területekre is eljut a kereszt, reméljük, további bőséges termést hoz a lelkekben.
„Átlényegülés – az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén” címmel rendeztünkk kiállítás a Pesti Vigadó épületében az elmúlt év augusztusában, ahol néhány képzőművészeti alkotás eukarisztikus csodákat mutat be. A kiállítás meghívható.
Mindezeken túl az Eukarisztia jegyében tudományos konferenciát rendeztünk Esztergomban több mint 300 résztvevővel, amiről jó visszajelzéseket kaptunk, valamint tavaly Eucharisztikus Papi Rekollekciót is tartottunk. Mindkettő anyagai megnézhetők, meghallgathatók és olvashatók a honlapunkon.
Novemberben, Rómában 90 ország képviselőjének mutattuk be a várható programot és a helyszíneket. Sokan azt sem tudják, hol van az országunk. Ezért is mutattunk be kisfilmet Magyarországról, a helyszínekről, hogy még vonzóbbá tegyük Budapestet és a rendezvényt.

Milyen programok várhatóak még a nagy rendezvényig?

Ez év májusában a 90 ország delegációját fogjuk három napig vendégül látni, akik a kongresszusra készülve, a saját hazájukban szervezik eseményeiket. Bejárjuk velük a helyszíneket, és bemutatjuk a végleges programokat.
Elkészült a kongresszus alapdokumentuma is olasz és angol nyelven. Ezt a teológiai bizottság állította össze, és kora tavasszal már remélhetően mindenki hozzájuthat magyar nyelven, majd folyamatosan jelenik meg más nyelveken is.
Pünkösdhétfőn megnyílik a harmadik előkészítő év, utána ismét meghívjuk a világot egy közös imára Úr napja szombatjára, június 22-én. Idén is lesz tematikus kiállítás, várhatóan folytatjuk a nyári katolikus zenei tábort (KAZETTA), majd szeptember 21-én, a 15-30 év közöttieket várjuk a Forráspontra a 6000 főt befogadó BOK Csarnokba. Krisztus király főünnepének előestéjén ismét lesz világméretű szentségimádás, novemberben pedig egy eucharisztikus konferencia Esztergomban.
Szeretnénk élővé tenni a liturgiát, ezért az idei év középpontjában a szentmise van, ez év februárjában elindítunk egy 12 részes 6-8 perces misét magyarázó mise-vlog sorozatot, egy videó magyarázatot misékről, amely jól használható lesz a hittanórákon is. Sokan vannak, akik nem tudják, mi miért történik a szentmisén, ez számukra egy katekézist is jelenthet.

Hol tart a szervezés? Van már olyan eleme, ami késznek mondható?

Igen, minden a terv szerint halad, a helyszíneket lefoglaltuk, sőt a világméretű szentségimádással már többet is tettünk. Elértük azt, hogy két és fél évvel az esemény előtt más földrészeken is tudnak a budapesti rendezvényről. 2017-ben 18 országból 840 helyszínen, 2018-ban Úr napjára már nyolcnyelvű honlapon hívtuk a világot és ennek hatására 45 országban 907 helyszínen, Krisztus király vasárnapja előtti szombaton pedig már 1070 helyszínen kapcsolódtak be kezdeményezésünkbe. Japánból jött egy visszajelzés, hogy ennek köszönhetően hetente fognak tartani szentségimádást. Már most hatással van a budapesti kongresszus Japánra. Magyarországon 640 helyszínen kapcsolódtak be. A kongresszusig az előkészítő években összesen hat alkalommal szerveztük, szervezzük a világméretű szentségimádást.

Az előkészítő éveknek már eredményei is vannak.

Nagy eredmény, hogy megnyílnak a templomok, ahol valóságosan jelen van Jézus Krisztus. Ne tartsuk zárva a templomokat! Ha meg van szervezve, hogy minden órában imádkozzon ott valaki, akkor az a templom őrzését is megoldja. Az Isten háza kegyelmi erőtér. Hiszem azt, hogy a valóságos jelenlétnek van hatása. Sopron, Vác, Sülysáp, Veszprém, Kaposvár, Budapest, Nagymaros, Piliscsaba, ezeken a helyeken reggeltől késő estig van lehetőség szentségimádásra, vagy akár 0-24 órában. Bízom abban, hogy folyamatosan kapjuk majd a híreket a további templomok megnyitásáról.

Hogyan jutnak el az információk az egyházmegyékhez, egyházközségekhez?

Minden egyházmegyében szeretnénk eljutni papi rekollekcióra, hogy az atyáknak személyesen elmondhassuk, miről van szó, mert akkor egészen más a hozzáállásuk a rendezvényhez, az előkészületi évekhez. Sokkal aktívabbakká válnak. Igaz, hogy a központi rendezvény Budapesten lesz, de ettől függetlenül érinti az egész országot. Ennek ad lehetőséget a közös elsőáldozás is. A három évig tartó előkészületek helyi szinten történnek, most vagyunk a közepén, a csúcsa pedig az egyhetes rendezvény lesz. A hírlevelünkre eddig több, mint 15000 ember iratkozott fel. Ebből is folyamatosan tájékozódhatnak a szervezés menetéről, programokról.
2016-ban Cebu Cityben rendezett kongresszuson 5000 gyermek vett részt az elsőáldozáson. A budapesti nyitó rendezvényre szintén meghívják az elsőáldozókat. Milyen a fogadtatása ennek a lehetőségnek az egyházmegyékben?

2020. szeptember 10-12. között Eukarisztikus szimpóziumot tatunk teológusok részvételével Esztergomban, a Szent Adalbert Központban. Szeptember 13-án délután 4 órakor lesz a nyitó szentmise a 65 000 főt befogadó Puskás Stadionban. Ezt egybekötjük azzal az elsőáldozási ünneppel, amelyre az országból és a határainkon túli magyar egyházközségekből várjuk azokat a gyermekeket, felnőtteket, akik ebben az évben járulnak először az Oltáriszentséghez.
Erre az elsőáldozásra is a plébániákon kell jelentkezni. A várható létszámot pedig május 20-ig kell a püspökségekre beküldeni. Kétféle reakciót tapasztalunk. Vannak, akik már most nagyon lelkesen várják a nagy eseményt, másrészt sokan családias ünnepként szeretnék ezt megélni. Az elsőáldozók egységes szép fehér ruhába öltöznek majd, ezt központilag készítjük el, emlékérmet kapnak, és a szülők a gyermekük közelében vehetnek részt a szertartáson. Arra buzdítjuk a plébániákat, hogy a kongresszus utáni vasárnap tartsanak otthon is egy ünnepséget azok számára, akik elsőáldozók voltak a budapesti eseményen, így egyházközségi ünnepként is megélhetik. Fontosnak tartom, hogy minden elsőáldozó gyermek válassza a közös elsőáldozást, hiszen a mi életünkben nem lesz még egy ilyen alkalom. Ugyanakkor kiemelkedő tanúságtételi lehetőség lesz a több ezer gyermek jelenléte az egész világ számára, hiszen ezzel irányítjuk a figyelmet Krisztusra. A nagyszámú elsőáldozó már a jelenlétükkel is evangelizál.
Az ünnep hetében délelőttönként kora délutánig a Hungexpo A pavilonjában, illetve több épületben lelki programok várják az érdeklődőket, ez is a kongresszus része. Reggelente közös imával kezdünk, majd a világ különböző tájairól érkező előadók katekézist tartanak, ezután tanúságtételek és szentmise lesz, majd ebéd, valamint különböző fakultatív programokat kínálunk. 2019 szeptemberétől, tehát egy évvel az esemény előtt már lehet regisztrálni az egész hétre, vagy akár egy napra is. Már jó ideje van lehetőség a honlapon elő-regisztrációra  ( www.iec2020.hu ).
Délutánonként a különböző városrészeken kulturális, vallási és evangelizációs programokon lehet részt venni. Ez a hét lesz – a hazai hagyomány szerint – az Ars Sacra, a keresztény művészetek Hete is egyben. Csak hogy néhányat említsek, várjuk a Csík Zenekart a Müpába, fellép majd a Szent Efrém Férfikar, a Zeneakadémián a Moszkvai Patriarchátus Kórus koncertezik, a Magyar Állami Operaház egész keresztény évadot tart, sok intézmény már most becsatlakozott programunkba.

A "Forráspont" ifjúsági eucharisztikus napon a fiatalok is készülnek a kongresszusra.

A fiatalokra is gondoltunk. Amellett, hogy az egész hét nyitott számukra, csütörtök estétől vasárnapig tartó időszakban külön nekik szóló programokkal készülünk. 17-én, Csütörtökön közösségek szentségimádása lesz a Szent István Bazilika előtt, majd pénteken külön ifjúsági estet szervezünk számukra a Papp László Sportarénában.
19-én, Szombaton a családok napja lesz, 17 órától pedig a Parlament előtt mutatunk be ünnepi szentmisét, s ezután innen indul a gyertyás eucharisztikus körmenet a Hősök teréig. A szentmiséken lehetőséget adunk a ministránsok bekapcsolódására is. Szeptember 20-án délelőtt 11 órakor pedig a Statio Orbis-szal, a záró szentmisével végződik az 52. budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a Hősök terén. Ferenc pápa ekkor fogja bejelenteni a következő helyszínt vagy személyesen, vagy video üzenetben. Természetesen a Szentatya mind állami és egyházi részről megkapta a meghívásunkat.
A www.iec2020.hu oldalon folyamatosan követhetjük a programokat, sőt hírlevélre is fel lehet iratkozni. Itt minden információ, felkészülési anyagok, eseménynaptár, konferenciák anyagai megtalálhatóak.

Szeressük az Egyházat, mert az Egyház mi vagyunk, Jézus ránk bízta az örömhír továbbadását. Legyünk hiteles, tanúságtévő keresztények embertársasaink között, hiszen Krisztus reklámjaiként egyikünkről az egészet megítélik.
Segítsük az előkészítő éveknek és a kongresszusnak a sikerét imáinkkal, mások buzdításával, részvételünkkel. Legyünk folytonos kapcsolatban Jézus Krisztussal, imádkozzunk az emberek lelki megújulásáért a szentmiséken, szentségimádásokon.
Egy amerikai nővér, amikor Magyarországra látogatott azt mondta: „Amióta megérkeztem, olyan érzésem van, hogy a 2020-as eucharisztikus kongresszus nagy hatással lesz a világ összes katolikusára.” Hiszem, hogy a kongresszus megújulást hoz az egész világon.
Jézus valóságosan jelen van az Oltáriszentségben, nyissuk meg templomainkat, hogy az emberek találkozhassanak vele.

„Töltsetek annyi időt az áldott Oltáriszentség előtt, amennyit csak lehet és Ő be fog tölteni erejével és hatalmával.” (Szent Kalkuttai Teréz anya)

Kovács Ágnes
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 7M7A0747
    • 7M7A0754-
    • 7M7A0756
    • 7M7A0758

NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« Augusztus 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31