Megjelent az ÖRÖM-HÍR, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye lapjának Veni Sancte száma
Ajánló a tartalomból:
„A tanítványság útján járva” című vezérgondolatban Palánki Ferenc megyés...
Máriapócson is elindul a keresztény értékrendű vezetőképzés
2019 októberében a Kaposvári Egyetem második alkalommal indít keresztény értékrendű vezetés szakirán...
LEGO KALAND - Szakmai napot tartottak a kisvárdai római katolikus iskolában
A kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda kö...
Megjelent az ÖRÖM-HÍR, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye lapjának Veni Sancte száma
Megjelent az ÖRÖM-HÍR, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye lapjának Veni...
Máriapócson is elindul a keresztény értékrendű vezetőképzés
Máriapócson is elindul a keresztény értékrendű vezetőképzés
LEGO KALAND - Szakmai napot tartottak a kisvárdai római katolikus iskolában
LEGO KALAND - Szakmai napot tartottak a kisvárdai...
„Gyermekekkel foglalkozni minden bizonnyal a leghálásabb munka, …, de saját tökéletességünket is ez mozdítja előre.” - Szakmai tanácskozást tartottak a mátészalkai óvodában
„Gyermekekkel foglalkozni minden bizonnyal a leghálásabb munka, …,...
2019. január 23., szerda 14:30

„Kegyelmes és irgalmas az Úr, türelme hosszú, szeretete nagy” (Zsolt 145,8) – Palánki Ferenc megyéspüspök református templomban hirdetett igét Debrecenben

Debrecenben az ökumenikus imahét harmadik napján, január 22-én a Nagyerdei Református Gyülekezet fogadta az egységre törekvő híveket, ahol Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök hirdetett igét. Köszöntőt mondott Püski Lajos református lelkész, az imaközösséget Oláh István református lelkész vezette.

Kegyelmes az Úr és irgalmas, türelme hosszú, szeretete nagy. Palánki Ferenc megyéspüspök a nap üzenetéről fejtette ki gondolatait, bevezetésként azt hangsúlyozva, hogy a türelmet, egymás iránti szeretetet Istentől tanuljuk meg, és azt gyakorolnunk kell. Az irgalmas Isten bennünket végtelenül szeret, nem azért, mert jók vagyunk, hanem hogy jók legyünk. Nem azért jött a világra, mert megérdemeltük a megváltást, hanem mert rászorulunk irgalmára.

Erre irányítja a figyelmünket Dávid személye is, akinek neve elhangzott Jézus Krisztus nemzetségtáblájának felolvasásakor. Dávidban megcsodálhatjuk az Isten irgalmára rászoruló és az azt elfogadó embert. A megyéspüspök arról beszélt, mi volt a gyökere, forrása Dávid bűnének, akinek az volt a küldetése, hogy vezesse katonáit a csatában és megvédje népét az ellenségtől. Ennek ellenére, nem ezt tette, hanem maga helyett mást küldött a harctérre, otthon maradt, nem teljesítette a hivatását, azt, amire őt Isten kiválasztotta. Ebből a semmittevésből, emberi gyengeségből indult el a bűn láncolata, visszaélt királyi hatalmával és egy férjes asszony életével. Ezen elmélkedve a mi életünket is átgondolhatjuk, mik azok a döntések, amelyek a bűn útjára sodornak bennünket.

Ilyen körülmények közé születik Isten Igéje és jön erre a világra, hogy meghirdesse az Országát, amely bennünk, közöttünk van. Amikor Keresztelő János előkészítette Jézus útját, kemény szavakkal szólította fel bűnbánatra az embereket. Ez nála azt jelentette, hogy a fejsze már a fák gyökerén van, és jön Valaki, aki olthatatlan tűzre szórja a bűnösöket. Ehhez képest megszületett egy gyermek, akitől senki nem fél, és amikor 30 év csendesség után szelíden, türelmesen, jóságosan megjelenik, azzal kezdi tanítását, hogy hirdeti az evangéliumot. Jézus Istenről beszél, aki úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte. Palánki Ferenc püspök atya kifejtette, nem azért jött, hogy megítélje, elítélje az embert, hanem, hogy életet ajándékozzon. Az igazi örömhír tehát, hogy megtérhetünk, van lehetőségünk életünket megjobbítani, újrakezdeni és Isten családjába tartozni.

A megyéspüspök befejező gondolatában ismét Jézus Krisztus családfájára irányította a figyelmet, mondván, nem tudjuk, hogy Isten terve, akarata szempontjából egy-egy élet mennyire volt sikeres, de azt igen, hogy Isten akarata megvalósult és folytatódik az idők végezetéig. Ezt mindenki a saját családfájában továbbviheti, átadva a hitet, és Isten terveként az örökélet boldog részese lehet, hiszen erre mindannyian meghívást kaptunk. Ha teljesítjük hivatásunkat, Isten akarata szerint élünk, megtapasztalhatjuk, micsoda nagy dolog beleállni Isten tervébe, amelyben találunk testvéreket, s velük együtt megtapasztalhatjuk Isten irgalmas szeretetét — fejezte be gondolatait Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

Az ökumenikus alkalmon közreműködött a Nagyerdei Református Kamarakórus, a Szigethy Gyula Református Vegyeskar, hegedűn játszott Versánszky Ildikó, vezényelt Nagy Csaba Zoltán.

Kovács Ágnes
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 7M7A0496-1
  • 7M7A0500-1
  • 7M7A0502-1
  • 7M7A0507-1
  • 7M7A0513-1
  • 7M7A0515-1
  • 7M7A0516-1
  • 7M7A0525-1
  • 7M7A0533-1
  • 7M7A0539-1
  • 7M7A0541-1
  • 7M7A0544-1
  • 7M7A0553-1
  • 7M7A0562-1

NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« Szeptember 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30