Szentmisével és koszorúzással ünnepelték Szent István királyt a debreceni templomban
A debreceni Szent István-templomban búcsúi szentmisével és koszorúzással ünnepelték az államalapító ...
Maradjunk azon az úton, amelyre Szent István Szent Jobbja mutat
Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a Debr...
Szent István király, Magyarország fővédőszentje
Első, államalapító, szent királyunk, hazánk fővédőszentje életét és művét idézzük fel liturgikus ünn...
Szentmisével és koszorúzással ünnepelték Szent István királyt a debreceni templomban
Szentmisével és koszorúzással ünnepelték Szent István királyt a...
Szent István ünneplése nemcsak a múltba tekintést jelenti, hanem útmutatást a mindennapi életünkre – Bosák Nándor püspök atya mutatott be ünnepi szentmisét Geszteréden
Szent István ünneplése nemcsak a múltba tekintést jelenti,...
Maradjunk azon az úton, amelyre Szent István Szent Jobbja mutat
Maradjunk azon az úton, amelyre Szent István Szent...
Szent István király, Magyarország fővédőszentje
Szent István király, Magyarország fővédőszentje
2019. március 27., szerda 11:32

Tudunk-e kommunikálni a gyermekeinkkel? – Dr. Zacher Gábor toxikológus tartott előadást Újfehértón

Juhász Imre plébános atya szervezésében háromszázhúsz diák és felnőtt hallgatta dr. Zacher Gábor toxikológus, főorvos „Mindennapi függőségeink” című előadását március 20-án, az újfehértói Zajti Ferenc Művelődési Házban, 3. EFOP program keretében.

Dr. Zacher Gábor azzal nyitotta előadását, hogy születésünktől fogva mindnyájan a hátunkon viselünk egy puttonyt, amibe különböző dolgok kerülnek életünk során, például: értékrend, példaképek, jövőképek. Ezek lesznek azok a dolgok, amik alapján az életünkben meghozzuk döntéseinket. Ennek fő töltekezési forrása a család, de gyűjtünk az iskolából és a kortárscsoportból is.

Vannak azonban olyan témák, amelyekről nem beszélnek a szülők, tanárok, de a diákok sem. Ennek a gátja egy mély szakadék, amelyet a korkülönbségre lehet visszavezetni és az őslakosok, betelepülők analógiájával lehet értelmezni. A két csoport közötti kommunikáció pedig vérrel, verejtékkel és könnyekkel van kibélelve.

Az őslakosok csoportjába mindig az aktuális generációk kerülnek, míg a betelepülőket mindig az idősebb generációk képviselik. Erre példának a mobil és számítógép használatot hozta fel, de az az analógia minden másra, tehát az alkohol és drog fogyasztásra is igaz. Ezekről a témákról pedig elengedhetetlen lenne a megfelelő, gördülékeny kommunikáció a két csoport között, hiszen csak így kerülhetnek be a megfelelő dolgok mindenki puttonyába, hogy majd bizonyos helyzetekben a jó döntéseket hozzuk meg. Meghatározó a szociális minta, amit gyerekként látunk és az, hogy milyen külső kontrollal szembesülünk. Így érthetővé válik, hogy az alkohol- és drogfogyasztás legnagyobb mértékben azt a rossz anyagi és szociális helyzetű társadalmi réteget sújtja, amelyhez ma Magyarországon mintegy hárommillió ember tartozik.

Kiemelte, hogy a szülőknek segíteniük kell a gyermekeiknek megtanítani azt, hogy bátran mondjanak nemet, ezzel segítve őket a saját kontrollmechanizmusok kialakítására. Példaképként kell előttük állniuk, hiszen a gyermekeik majd azokból az emlékekből fognak merítkezni, amit a szüleik a puttonyukba helyeztek. A közösségi portáloktól való függés például negatívan befolyásolja a fiatalok alvását, rontja a kommunikációjukat és eltorzítja az egészséges énképüket, ha nem működik jól a külső kontrollmechanizmus. Az elalvás előtti órákban már nem volna szabad a technikai eszközöket használni. A helyzeten nagyban javít, ha a családok együtt vacsoráznak, társasjátékoznak, beszélgetnek.

Mobiltelefon-, koffein-, szerencsejáték-, alkoholfüggőség, közösségi portáloktól való függőség. Mitől számít valakinek függőnek? Hol van a határ? A főorvos úr szerint a kábítószerek esetében csakis a zéró tolerancia elfogadható, míg az alkoholnál legalább „a harmadikat már ne!” elvhez ragaszkodjunk.

Zsiros Zita

  • Galéria:
    • Dr. Zacher Gábor

NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« Augusztus 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31