Nyomtatás
2019. május 09., csütörtök 16:19

Hétvégére Debrecenbe érkezik a Szent László-virágkocsi – Sajtótájékoztatón mutatták be a május 11-12-ei programokat

Ferenc pápa látogatására Csíksomlyóra tartó Szent László-virágkocsi hétvégi debreceni programját, valamint az ehhez társuló "Emeljünk magasba minél több gyereket" rendezvényt május 9-én Debrecenben, a Kölcsey Központban mutatták be. Részt vettek: Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, dr. Engler Ágnes egyetemi docens, a Három Királyfi Három Királylány Alapítvány alelnöke, Dénes Zoltán egyetemi tanár, plébános, Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője és Pikó Sándor képzőművész.
A sajtótájékoztató színfoltja volt a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola első B. osztályos tanulóinak jelenléte, akik a bevezető — gólyalábas utcaszínház közreműködésében Szent László lovagkirály egyik legendáját megelevenítő— elődadás aktív részesei voltak.

Széles Diána elmondta, a Három Királyfi Három Királylány Alapítvány által kezdeményezett „Emeljünk magasba minél több gyereket” hétvégi program — a tavalyi évhez hasonlóan — Debrecenben elő-gyermeknapnak számít. Az országos program — amelynek fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes —, a gyermekekről szól, és legfontosabb üzenete a gyermekvállalási kedv népszerűsítése. Az alpolgármester kiemelte, Debrecen családbarát város, hiszen a gyermekintézmények: óvodák, bölcsődék rendszere, valamint az egyéb támogatások köre is folyamatosan bővül. A város minden intézkedésének az a célja, hogy Debrecenben minél több gyermek szülessen.

Majd Széles Diána az 50. születésnapját ünneplő virágkarneválra irányította a figyelmet, amely, mint mondta, a Szent László-virágkocsi zarándokútjával már elkezdődött. Debrecen olyan hely, ahol a város nemcsak önmagáért él, hanem a régióért is. Példaértékűnek nevezte továbbá, hogy a legnagyobb esemény, a világhírű virágkarnevál ebben az évben a szeretet és az összefogás jegyében zajlik.

Dr. Engler Ágnes visszatekintett az elmúlt év sikeres családbarát rendezvényre, és bízik abban, hogy idén is világrekordot dönt a város, hiszen tavaly itt emeltek a legtöbb gyermeket a magasba. A hétvégi május 11-i rendezvényt számukra az is különlegessé teszi, hogy az alapítvány ebben az évben ünnepli 10. születésnapját.

Pikó Sándor képzőművész nagy megtiszteltetésnek vette, hogy részt vehetett a virágkocsi elkészítésében. Elmondta, az alkotás Szent László legendáját ( a lovagkirály és a kun vitéz csatáját) ábrázolja. A virágkompozíciót alkotótársaival alig egy hónap alatt készítették el.

Debrecen városa, a Debreceni Egyetem, valamint a debreceni keresztény felekezetek összefogásával és a Sapientia Erdélyi magyar Tudományegyetem támogatásával indították útjára a Szent László-virágkocsit. Dénes Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta, Ferenc pápa csíksomlyói látogatására érkező virágkocsinak a határon átívelő, a nemzetek összetartozását erősítő üzenete is van. A Nagyváradi Egyházmegye ünnepi eseménnyel várja Szent László ereklyéjét és a virágkocsit a város legrégebbi és legnagyobb, a Festum Varadium rendezvénysorozatán, ahol többek között május 19-én, a nagyváradi Szent László-székesegyházban Böcskei László megyéspüspök celebrál ünnepi szentmisét.

A hagyomány szerint 1905-ben Szent László testét Somogyvárról Debrecenen keresztül vitték végső nyughelyére, az általa alapított váradi Szűz Mária-székesegyházba. Ezt az útvonalat követi a Szent László-virágkocsi is.
Bódor Edit ügyvezető is üdvözölte a rendezvényeket, és elmondta, nagy örömére szolgál, hogy a két program üzenetében is összefonódik, hiszen Böjte Csaba fővédnöksége alatt szerveződő családbarát program az alapjait adja meg a határon túl ívelő kezdeményezésnek. Majd elmondta, a vallási hagyományok ápolása, a határon átnyúló közösségi összetartozás erősítése és küldetése a virágkocsinak, amely Ferenc pápa csíksomylói látigatása előtt érkezik meg és egészen Pünkösdig marad az anyaország kulturális ajándékaként.

A Szent László-virágkocsi Debrecenbe, a Baltazár Dezső térre május 11-én érkezik, a virágkompozíciót Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Fekete Károly református püspök és Kapin István görögkatolikus parókus részvételével fogja megáldani és útjára bocsátani.
Május 19-én érkezik Nagyváradra, a város legrégebbi és legnagyobb a Festum Varadium rendezvénysorozatára, ezen belül a Nagyváradi Egyházmegye ünnepi eseményére a Szent László Egyházmegyei Zarándoklatra.
Június 1-én Csíkszeredára érkező kocsit a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekeinek képviselői kísérik majd egészen a pápai szentmise helyszínéig. Így a Szent László virágkocsi a több mint 900 évvel ezelőtti eseményt felidézve több mint 900 kilométert tesz meg Csíksomlyóig, hirdetve a kereszténység üzenetét és felmutatva Európa keresztény gyökereit.

Az „Emeljünk magasra minél több gyereket” elnevezésű rendezvényt a Kölcsey Központban tartják,  programjai:
• 9.00 Köszöntő
• 9.30 Ringató az "Emeljük magasba gyermekeinket" rendezvényen Horváth Zsuzsival (Bálterem)
• 9.30 Táncház - Debreceni Népi Együttes (körfolyosó)
• 10.00 Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar (Nagyterem)
• 11.00 Magasba emelés (Nagyterem)
• 11.15 Szent László-zarándokút debreceni állomása a Baltazár téren. Áldás és köszöntők a Szent László és a kun vitéz csatáját ábrázoló virágkocsi mellett
• 11.30-12.10 Langaléta Garabonciások játékos műsora
• 12.15 Pötyi és Pille inkluzív zenés mesejáték (Immánuel Otthon és Iskola és a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola tanulóinak produkciója)

Mindemellett kísérő programként 9 órától: arcfestés, kézműves foglalkozások, társasjátékok is lesznek.
A rendezvényen a részvétel ingyenes, de a szervezők kérik az érdeklődők regisztrációját, hogy tudják, hány főre számíthatnak. Regisztrálni lehet: www.haromkiralyfi.hu/emeldmagasba

Kovács Ágnes
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 7M7A5194-1
  • 7M7A5211-1
  • 7M7A5247-1
  • 7M7A5259-1
  • 7M7A5260-1
  • 7M7A5261-1
  • 7M7A5271-1
  • 7M7A5274-1
  • 7M7A5284-1
  • 7M7A5289-1
  • 7M7A5291-1
  • 7M7A5296-1
  • 7M7A5301-1
  • 7M7A5307-1
  • LANG4070