Újabb „ékszeres doboz” újult meg – Palánki Ferenc megyéspüspök megáldotta a fülöpi templomot
Szeptember elején Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg a teljes belső festés...
A szenvedésen mindenkinek át kell mennie, de ami átvisz ezen a folyón, az a szeretet – Fájdalmas Anya búcsút tartottak a polgári Kálváriadombon
A polgári egyházközség a város szívében található Kálváriadomb Szűz Mária tiszteletére felszentelt k...
A fogadalmi kápolna búcsújára ma is fekete ruhában érkeznek kicsik és nagyok – A polgári Kálváriadomb története
Polgár város történelméhez szorosan hozzátartozik a központtól néhány száz méterre, a dombon álló ba...
Megjelent az ÖRÖM-HÍR, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye lapjának Veni Sancte száma
Ajánló a tartalomból:
„A tanítványság útján járva” című vezérgondolatában Palánki Ferenc megyé...
Újabb „ékszeres doboz” újult meg – Palánki Ferenc megyéspüspök megáldotta a fülöpi templomot
Újabb „ékszeres doboz” újult meg – Palánki Ferenc...
A szenvedésen mindenkinek át kell mennie, de ami átvisz ezen a folyón, az a szeretet – Fájdalmas Anya búcsút tartottak a polgári Kálváriadombon
A szenvedésen mindenkinek át kell mennie, de ami...
A fogadalmi kápolna búcsújára ma is fekete ruhában érkeznek kicsik és nagyok – A polgári Kálváriadomb története
A fogadalmi kápolna búcsújára ma is fekete...
Megjelent az ÖRÖM-HÍR, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye lapjának Veni Sancte száma
Megjelent az ÖRÖM-HÍR, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye lapjának Veni...
2019. május 14., kedd 13:47

„Krisztus katonái…” – Sziklai Dávid diakónus gondolatai az Egyházmegyei Ministránstalálkozóról

Április 27-én szombaton a ministránstalálkozóra érkezett fiatalok fiúk az imádság, a játék és a közösségi együttlét légkörében tölthettek egy nagyszerű napot a nyíregyházi Szent Imre Gimnáziumban. A találkozót Kálmán József egyházmegyei ministránsreferens atya szervezte.

A napot Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök atya ünnepi szentmisével nyitotta meg. Beszédében felhívta a figyelmünket arra, hogy mindannyian ministránsok vagyunk, még a püspök is, hiszen Istent szolgáljuk. A szentmise után a ministránsok kiscsoportokat alkottak, és a kispapok vezetésével, különféle vetélkedőkön, sorversenyeken, interaktív kápolnai és sekrestyei programokon vettek részt. Ezek a programok, nemcsak a ministránsoknak, hanem a szervező kispapoknak is nagy élményt jelentettek. Engedjék meg, hogy ezzel kapcsolatban egy-két kispapi kommentet had idézzek. Az alábbiakban az egyházmegyénk kispapjainak a találkozón megtapasztalt benyomásait igyekszem bemutatni.

Nyeste Tamás: A találkozó legfontosabb mozzanata számomra a közös csapatjáték volt, melyet a Kahoot nevű applikáció segítségével valósítottunk meg. Öröm volt látni, hogy a ministránsok milyen felszabadultak és mennyire élvezik a játékot a kispapokkal együtt.

Szidor János: Az előző évekhez képest most voltak új dolgok is, például a Kahoot! nevű alkalmazás, amelynek segítségével több kvízt is képesek voltak megoldani a ministránsok, persze csoportra osztva. Ez a játék a délutáni programnak is a része volt. Ahogy a gyerekeken is látszott, nagyon tetszett nekik az egész nap, hiszen érdekesek, viccesek voltak a kvízek, volt tánc és sok egyéb program. Az eddigi évekkel összevetve a mostani volt számomra a leginkább élvezetes és a legizgalmasabb, jó volt látni a rengeteg vidám arcot.

Máté Péter: Jó volt megismerkedni az egyházmegyénk ministránsaival, és remek volt régi ismerősökkel is találkozni. Hála Istennek, ebben az esőzés sem jelentett akadályt a számunkra.

A délelőttöt tovább színesítette a Shalom közösség koncertje és tanúságtétele. Az ebéd után a program játékos vetélkedővel és eredményhirdetéssel folytatódott. A ministránsnapot a zsolozsma ünnepélyes elimádkozásával zártuk.
Az idei ministránstalálkozóról szóló beszámolót Szabó Gábor gondolataival zárom: Isten szolgálatában élni kegyelem, szabadság és öröm. Ez mutatkozott meg az idei ministránstalálkozó résztvevőin. Valóban kegyelem, hiszen nem mindenkinek adatik meg olyan közelségben szemlélni és szolgálni a jelenlévő Jézus Krisztust, mint a ministránsoknak. Valóban szabadság, hiszen egy olyan szolgálatról, hivatásról beszélünk, mely csakis egyedül az ember szabadságát követeli meg, ezáltal téve őt egészen szabaddá. Végül valóban öröm, hiszen amikor összegyűlnek találkozásra Isten kiválasztott szolgálattevői, akkor mint testvérek tudnak egymással örülni, nevetni. Szükségünk van olyan szolgálattevőkre, akik ezt a kegyelmet képesek szabadon és örömmel végezni. Szükségünk van Krisztus katonáira!

Sziklai Dávid

Fotó: Papp Ágoston
diakónus

 • Galéria:
  • IMG_7403-1
  • IMG_7409-1
  • IMG_7428-1
  • IMG_7851-1
  • IMG_7853-1
  • IMG_7854-1

NEKtek! – Veletek!
Készüljünk együtt
az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi programja 2018-2019
Debrecenben a Megtestesülés Templomban
(4032 Debrecen Borbíró tér 9.)

PROGRAM

Naptár

« Szeptember 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30