Az ember igazán az emberi szóra tud hallgatni - Rózsafüzér-társulatok találkozóját tartották Debrecenben
A debreceni Szent László Domonkos Plébánia Rózsafüzér Társulata városi találkozóra hívott minden érd...
Terméskiállítást, termésáldást és nagyszülős napot tartottak a Szent László óvodában, Kisvárdán
„Itt van az ősz, itt van újra, szép mint mindig énnekem...” – méltatja Petőfi ezt a csodaszép évszak...
A legkisebb dolognak is, amit szeretetből teszünk, nagy értéke van - Az egyeki iskolások is csatlakoztak a világméretű kezdeményezéshez
Október a rózsafüzér hónapja. Ekkor figyelmünk még inkább Szűz Máriára szegeződik és hozzá fohászkod...
A forrás előttünk folyik, ha szomjan maradunk, az a mi hibánk - Plébániai munkatársak lelkinapját tartották a Forrásnál
A Tiszacsegei Templomért Alapítvány és a Szent József Plébánia 2019. október 12-én, a templom búcsún...
Az ember igazán az emberi szóra tud hallgatni - Rózsafüzér-társulatok találkozóját tartották Debrecenben
Az ember igazán az emberi szóra tud hallgatni...
Terméskiállítást, termésáldást és nagyszülős napot tartottak a Szent László óvodában, Kisvárdán
Terméskiállítást, termésáldást és nagyszülős napot tartottak a Szent...
A legkisebb dolognak is, amit szeretetből teszünk, nagy értéke van - Az egyeki iskolások is csatlakoztak a világméretű kezdeményezéshez
A legkisebb dolognak is, amit szeretetből teszünk, nagy...
A forrás előttünk folyik, ha szomjan maradunk, az a mi hibánk - Plébániai munkatársak lelkinapját tartották a Forrásnál
A forrás előttünk folyik, ha szomjan maradunk, az...
2019. július 01., hétfő 11:42

A váci kórházlelkészség születésnapján jártunk

„Ő szerette a szegényt, a beteget, a kitaszítottat és a bűnöst, nem ment el részvét nélkül semmiféle ínség mellett.” /VII. C. Eukarisztikus ima/
15 éve, 2004. június 28-án dr. Beer Miklós megalapította a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatát. A 15. születésnapját ünneplő szolgálat tagjaitól meghívást kapott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye idén májusában megalakult Kórházlelkészi Szolgálata is. A kórházi lelkigondozók és beteglátogatók az egyházmegyénk nyolc kórházában látnak el szolgálatot, a betegek és az ott dolgozók mindennapjait megkönnyítve.

Külön öröm volt számunkra, hogy Jézus Szíve ünnepén – amikor Jézus felénk nyújtja önmagát –, dr. Faragó Artúr atya köszöntötte a szentmisén vendégként résztvevő, az országban újonnan megalakult szolgálatok képviselőit. Szavaiban biztatott minket: Jézus, ahogy elindult újra és újra az elveszett bárányok után, úgy próbáljunk meg mi is hol fáradtabban, hol nagyobb örömmel és lendülettel folytatni az utunkat. Kapjunk erőt és lendületet ahhoz, hogy figyeljünk másokra. Azokra, akiket ránk bíztak – mondta dr. Faragó Artúr egyházmegyei kórházlelkész.

„Adj, Uram, száz kezet, hogy segíthessek” (Anton Gots OSC)

Programjaikon bemutatkozott a Kilátó Ferences Mentálhigiénés és Lelkigondozói Szolgálat.
Dr. Török Gábortól /PhD, SE EKK Mentálhigiénés Intézet/ megtanultunk egy gyakorlati módszert, amely a spirituális reflexió nevet kapta. A módszer segítségünkre lehet a beteg és látogatója közötti hatékony jelenlétekben és találkozásokban.
Bajnóczy Szilvia Sára nővér és Arapovicsné dr. Kiss Krisztina a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosa, különleges címet választottak az előadásuknak: Egy kávé? – Párbeszéd az együttműködő gondoskodás asztalánál. A gyakorló orvos és a lelkigondozó számtalan példával mutatta be az együttműködésük „kincseit”.

„Tedd, ami csak telik a szívedből” (Gyökössy Endre)

Az egészséges ember, aki a világban magabiztos, erős és céltudatos, betegen, kórházi környezetben szorongónak és kiszolgáltatottnak érezheti magát. Szemlélődve firtatja a körülötte folyó és érte zajló eseményeket. Többen megtapasztalják, hogy ebben a helyzetben szeretnének hallani egy megnyugtató szót, lelki bátorítást, s érezni azt, hogy a bajban nincsenek egyedül.
A kórházi lelkész, a beteglátogató és lelkigondozó meleg szívvel és türelemmel, mérhetetlen nyugalmat árasztva, segítő beszélgetéssel, imádsággal, jelenléttel fordul a rászoruló emberekhez. Ilyen lelkiséget szeretnénk mi is teremteni kórházainkban, melyet a Váci Egyházmegyében a Kórházlelkészi Szolgálat munkatársai részéről már 15 éve tapasztalják a helyi orvosok, ápolók és a betegek.
Számos megélés és beszámoló szerint a lelki segítséget nyújtók úgy érzik, hogy a szolgálatuk számukra jellemépítő, a szeretetben való elmélyülést egy életen át tanulják. Megajándékozva érzik magukat: egy hálás pillantással, örömkönnyekkel, egy köszönettel, melybe minden benne van, amit az Isten jelenlétében ember embernek adhat. Mert kívánhatunk-e ennél többet?

Geréné Sárga Monika
sajtóapostol
klinikai beteglátogató

 • Galéria:
  • VÁCI képek1-1
  • VÁCI képek2-1
  • VÁCI képek3-1
  • VÁCI képek4-1
  • VÁCI képek5-1

Free Joomla templates by L.THEME