Papnövendékek látogatták meg egykori szeminarista társukat a rakamazi plébánián
Biztosan sokan emlékeznek még arra a felajánlásra, amelyet a 2019-ben pappá szentelt Sziklai Dávid, ...
Dicsőítsük együtt az Urat! – Az egy évvel ezelőtt rendezett Szentlélek szeminárium résztvevői találkoznak Debrecenben, a Szent László-templomban
Közel egy évvel ezelőtt 2019. április14-én kezdődött a Szentlélek szeminárium a debreceni Szent Lász...
Egyházmegyei óvodai szakmai tanácskozást tartottak Debrecenben, a Püspöki Hivatalban
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye 2020. február 17-én óvodai szakmai tanácskozást tartott a Püspöki...
Ismét nagyobb adományoz jutott az egyházmegyei karitász szervezet
80 millió Ft értékű pelenkát adományozott a DM az országos Katolikus Karitász számára, amelyből egyh...
Papnövendékek látogatták meg egykori szeminarista társukat a rakamazi plébánián
Papnövendékek látogatták meg egykori szeminarista társukat a rakamazi...
Dicsőítsük együtt az Urat! – Az egy évvel ezelőtt rendezett Szentlélek szeminárium résztvevői találkoznak Debrecenben, a Szent László-templomban
Dicsőítsük együtt az Urat! – Az egy évvel...
Egyházmegyei óvodai szakmai tanácskozást tartottak Debrecenben, a Püspöki Hivatalban
Egyházmegyei óvodai szakmai tanácskozást tartottak Debrecenben, a Püspöki...
Ismét nagyobb adományoz jutott az egyházmegyei karitász szervezet
Ismét nagyobb adományoz jutott az egyházmegyei karitász szervezet...
2019. július 23., kedd 08:18

Nyíregyházi kármelita csoport látogatott el Nyíribronyba

Kicsinek bizonyult a nyíribronyi Avilai Szent Teréz kápolna Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén. A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Főplébánián 1 éve alakult a „Világban Élő Karmeliták” (VÉK) egy csoportja, ők látogattak el a kis község római katolikus kápolnájába, ahol az oltárképen Kármel szentje, Avilai Nagy Szent Teréz egyháztanító látható. A sarutlan kármelita rend a kármelita apácát vallja új alapítójának, akit Szent Terézia Anyjuknak neveznek.

A baktalórántházi egyházközséghez tartozó Nyíribronyban Lázár István helyi plébános köszöntötte az érkező vendégeket.

Zsatkuné Szabó Mónika, a csoport vezetője elmondta, örömére szolgált, hogy felfedezték, és rátaláltak a nyíribronyi kápolnára, amely védőszentjében erősen kötődik a kármelitákhoz. Kármelhegyi Boldogasszony fő ünnepét és búcsúját főként az ország távolabbi, nyugati részein és a fővárosban ünneplik. Ez is azt tükrözi, hogy ebben a keleti térségben kevés harmadrendi, világban élő kármelita van jelen.

A Nagyboldogasszonyról elnevezett, Világban Élő Kármelita közösség, a”VÉK” egy évvel ezelőtt alakult Nyíregyházán, ahol minden hónap első péntekén közösen imádkoznak. A világban élő kármelitáknak több ága van, vannak a hagyományos úton járók, akik végleges ígéretet tesznek. A nyíregyházi csoporthoz jelenleg öten tartoznak, közülük hárman öltöztek be, és már több mint 40 keresztény ember vette fel a skapulárét. Másoknak is van lehetősége a skapuláré felvételére.

Vörös András provinciális atya így fogalmazta meg küldetésüket: „ A mi karizmánk az, hogy Isten és a lélek barátságát segítsük, tanítsuk. A lelkeket vezessük, imádkozunk, Istenre figyelünk, és jelenlétében segítjük az embereket.”
A skapuláré felvételével védelmet, erőt és szabadságot kapunk — folytatta Zsatkuné Mónika, a közösség vezetője. — Általa önmagunk lehetünk, olyanok, ami Isten szívének kedves. Aki felveszi a vállruhát, szövetséget köt a boldogságos Szűz Máriával, és ezentúl fontosabb lesz számára az imádság, az Istennel való kapcsolat, és az, hogy a lelki úton minél előrébb, minél közelebb jussunk az örök boldogság felé.

A kármelita egy szemlélődő, ám cselekvő rend is, ebben együtt élik meg apostoli tanítványságukat is. Keresik Isten akaratát és meg is akarják tenni azt. Kármelitának lenni azt jelenti, hogy Mária családtagjai lehetnek, ami egy csodálatos ajándék, hiszen ezáltal közelebb kerülhetnek az Ő fiához, Jézushoz.

A csoport vezetője imaszándék gyűjtőládát hozott ajándékba, amelybe a hívek belehelyezhetik kéréseiket. Egyházközségünkben egy imahálót szeretnének létrehozni. A közösség vezetője hangsúlyozta, fontos, hogy egymást hordozzuk imáinkban, és egyesüljünk lélekben is.

Az ünnepi alkalmat agapé követte, ahol kötetlen, baráti beszélgetés során még jobban megismerhették a kármelita csoportot.
Vitális Ferencné polgármester asszony is örömét fejezte ki, hogy az 1180 lelkes Nyíribrony település e ritka és különleges esemény színhelye lehetett. Ezzel egy olyan új, buzgó keresztényi kezdeményezéssel ismerkedhettek meg, amiről eddig nem tudtak.

Némethné Csubák Éva, sajtóapostol

 • Galéria:
  • IMG_20190716_190451
  • IMG_20190716_190810
  • IMG_20190716_192805
  • IMG_20190716_193941
  • IMG_20190716_193946
  • IMG_20190716_201132

Free Joomla templates by L.THEME