Otthont a Kisdednek! – Betlehem-készítők kiállítását rendezték meg Egyeken
„Otthont a Kisdednek” című pályázat során született pályamunkák kiállítására került sor 2019. decemb...
Nem mindennapi feladatra vállalkoztak a debreceni Szent József Gimnázium diákjai – Egyedi színházi műfajban közösségi problémát dolgoztak fel
A debreceni Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium önkéntes diákjai in...
„Ferenc pápa – Egy hiteles ember” a debreceni adventi filmes délutánokon
A Debreceni Apolló Moziban – hasonlóan az év többi ünnepi alkalmaihoz – ingyenesen látogatható filmv...
A kórházlelkészség munkatársai a betegekkel együtt készülnek karácsonyra
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Kórházlelkészség munkatársai hagyományteremtő céllal gyújtották ...
Otthont a Kisdednek! – Betlehem-készítők kiállítását rendezték meg Egyeken
Otthont a Kisdednek! – Betlehem-készítők kiállítását rendezték meg...
Nem mindennapi feladatra vállalkoztak a debreceni Szent József Gimnázium diákjai – Egyedi színházi műfajban közösségi problémát dolgoztak fel
Nem mindennapi feladatra vállalkoztak a debreceni Szent József...
„Ferenc pápa – Egy hiteles ember” a debreceni adventi filmes délutánokon
„Ferenc pápa – Egy hiteles ember” a debreceni...
A kórházlelkészség munkatársai a betegekkel együtt készülnek karácsonyra
A kórházlelkészség munkatársai a betegekkel együtt készülnek karácsonyra...
2019. november 14., csütörtök 21:57

„A fiatalok nemcsak a jövőben akarnak élni, meg akarják élni a jelent is.” Bosák Nándor püspök atya az élethivatásról beszélt az Életek az életért – III. Életvédő Konferencián Pócspetriben

Életek az Életért címmel harmadik alkalommal tartottak életvédő konferenciát 2019. november 9-én, Pócspetriben, a KOSZISZ Királyfalvi Miklós Katolikus Általános Iskola épületében. A rendezvény a Vianney Testvérek a Tisztuló Lelkekért – Krisztushívők egyházmegyei jogú hivatalos társulása és a Magyarországi Billings Központ közös szervezésében valósult meg. A konferencián elhangzott előadások legfontosabb témája idén az Ifjúság és életvédelem volt.

Az eseményt a Fília Ifjúsági Közösség „Születés” című táncjátéka nyitotta meg. A tehetséges fiatalok játéka, az előadásmód, a fényjáték és a zene együtt csodálatosan visszaadta táncelőadásuk mondanivalóját. A jelenlévők arca híven tükrözte érzelmeiket, elismerő pillantásokkal és tapssal jutalmazták a látottakat.

A megnyitót Bosák Nándor, nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök „Az élethivatásokra való nevelés feladatai a családban, az iskolában és a lelkipásztori gyakorlatban” című előadása követte. A nyugalmazott megyéspüspök beszéde kezdetén feltette a kérdést, hogyan definiálható az élethivatás? „Ha nagyon egyszerűen szeretném megfogalmazni, azt mondhatom, hogy élethivatás az, hogy az ember megtalálja a helyét ebben a világban, mégpedig azt a helyet, amit Isten szánt neki és átadja magát annak a célnak, hogy ezt megvalósítsa.” Isten okkal teremtett bennünket, s azt szeretné, hogy megtaláljuk benne azt, amit Tőle kaptunk. S ne csak megtaláljuk, de adjuk is tovább. Senki sem képes egyedül megvalósítani önmagát abban a feladatban, amit Isten bízott rá. Életünkben épp ezért nagy szerepe van a környezetnek, valamint életünk közösségi és szociális tereinek. Az állatvilág kódolt ösztöneivel szemben az embernek aktív módon kell közreműködnie abban, hogy megtalálja a helyét, s életben maradjon.

A hívatásunk megvalósításánál három mozzanatra hívta fel a figyelmet a püspök atya. Mindenekelőtt fontos, hogy önmeghatározásunk során reálisan lássuk, milyen képességekkel, adottságokkal rendelkezünk. Ebben jelentős szerepe van az önismeretnek, ami folyamatos önvizsgálat eredményeként születik meg. Különösen meghatározó a környezet, a szociális háttér, ugyanis minden és mindenki, amivel és akivel találkozunk, hat ránk valamiképpen. A mi felelősségünk, hogy a környezet hatásaiból mit fogadunk be és mit viszünk magunkkal tovább. A felnőttek felelőssége, hogy mit adnak át, a gyermekeké pedig, hogy mit fogadnak el, s mit hasznosítanak mindabból, amit kapnak. „Az iskolának, a nevelésnek az a legalapvetőbb feladata, hogy a lehető legpozitívabb irányban fejlessze és alakítsa ki mindazt, ami egy emberben benne van.” Ez nagyon fontos minden emberi kapcsolatban, a hivatásunkban, s életünk minden területén. Ezek egyik összetevője a szeretet, a másik pedig a felelősségvállalás a másik emberért. Ha ez a felelősségtudat nem születik meg bennünk, könnyedén feladjuk és lemondunk a választott útról. A felelősségvállalásban rejlik tehát ennek mélysége és stabilitása egyaránt. „Nem eszméket tanulunk, hanem életmegoldási mintákat.” Ha őszinte embereket és hazugokat is látunk magunk körül, eldönthetjük, melyik mintát követjük. Az embernek tehát felelősséget kell vállalnia az őt körülvevő világért, a közösségéért, a családjáért, a híveiért, a hivatásáért. „Tanulja meg az ember azt, hogy nem úszunk együtt az árral.” Keresztény módon élni csak úgy lehet, ha a keresztény elveket az életünkben megvalósítjuk ott is, ahol senki sem lát. Fontos, hogy azok, akik ezt megértik, közösséget alkossanak, együtt küzdjenek a jóért és erősítsék egymást.

Bosák Nándor püspök atya tartalmas, tanulságos előadását követően Bakti János, az Apagyi Sütőüzem Kft. tulajdonosa felszelte a Fília Közösség előadásában is bemutatott 12 kg-os kenyeret, amelynek érdekességét az adta, hogy a magyarok kenyerének búzájából készült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felajánlásával.

Nadrai-Gergely Klaudia
sajtóapostol/Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház

  • Galéria:
    • DSC_0057-1
    • DSC_0058-1
    • DSC_0068-1

Free Joomla templates by L.THEME