A Máltai Szeretetszolgálat „mustármagja” Debrecenben – Fodor András atya visszaemlékezése a kezdetekre
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Debrecenben és az Észak-alföldi régióban idén ünnepli 30...
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 évvel ezelőtt tűzben született Budapesten és Debrecenben is – Debrecenben is ünnepeltek az évfordulón
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület idén ünnepli 30. születésnapját. Mivel Debrecen városába...
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási Osztályának adventi koszorúján
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási Osztályának adventi koszorúján
9-én, ...
A titok tanúi - Nyomozás Krisztus ereklyéi ügyében – Könyvbemutató a debreceni Szent László Plébánián
Grzegorz Górny-Janusz Rosikoń: A titok tanúi – Nyomozás Krisztus ereklyéinek ügyében című könyvének ...
A Máltai Szeretetszolgálat „mustármagja” Debrecenben – Fodor András atya visszaemlékezése a kezdetekre
A Máltai Szeretetszolgálat „mustármagja” Debrecenben – Fodor András...
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 évvel ezelőtt tűzben született Budapesten és Debrecenben is – Debrecenben is ünnepeltek az évfordulón
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 évvel ezelőtt tűzben...
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási Osztályának adventi koszorúján
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási...
A titok tanúi - Nyomozás Krisztus ereklyéi ügyében – Könyvbemutató a debreceni Szent László Plébánián
A titok tanúi - Nyomozás Krisztus ereklyéi ügyében...
2019. november 14., csütörtök 22:21

„Egészségfejlesztés és az életvédelem kapcsolata a fiatalok körében” – Dr. Fodor Ákos belgyógyász-szakorvos előadása az Életek az életért – III. Életvédő Konferencián Pócspetriben

Az Életek az életért – III. Életvédő Konferencián november 9-én Pócspetriben Bosák Nándor nyugalmazott püspök atya és Szenes István plébános előadása után szekcióülések következtek, majd a jelenlévők érdeklődve hallgatták dr. Fodor Ákos belgyógyász-szakorvos „Egészségfejlesztés és az életvédelem kapcsolata a fiatalok körében” című értekezését, valamint a Fília Közösség ifjú tagjainak tanuságtételét.

Az 50-es években úgy definiálták az egészséget, mint a teljes biológiai, pszichológiai, szociális jólét állapotát. Idővel azonban az egészséggel foglalkozó szakemberek rájöttek arra, hogy az egészségünkhöz hozzátartozik a társadalomban, a családban betöltött szerepünk, a céljaink elérése és a nehézségeinkkel, kudarcainkkal való megküzdés folyamata. Az egészség olyan állapot, amikor a személy teljesnek, egésznek érzi magát. Dr. Fodor Ákos felhívta a figyelmet a XXI. század egyik új fogalmának, a digitális életnek a valóságra és a fiatalokra leselkedő veszélyeire, káros hatásaira. Ma bárki jelen lehet azon fórumokon, ahol digitálisan szórakozhat, kapcsolatokat köthet és információkhoz juthat. Azonban ennek nemcsak előnyei, de hátrányai is vannak.

Könnyen vezethet szabadossághoz, elidegenedéshez, függőséghez, depresszióhoz, az élmények és kapcsolatok pedig felületessé válhatnak, mi több, azáltal, hogy a fiatalok, rálátás hiányában, meggondolatlanul adják ki magukat, veszélybe sodorhatják önmagukat. Ez elvezet egy másik jelentős fogalomhoz, a társas magányhoz. Fontos feladat, hogy egy olyan hozzáállás alakuljon ki, amelyben az emberi méltóságunkat meg akarjuk őrizni, adatainkat biztonságban akarjuk tudni. Az egészségfejlesztés célja e téren az, hogy a fiatalokat ért digitális hatások ne billentsék ki őket a saját érzelmi világukból, helyén tudják kezelni az őket ért ingereket. Ezért lényeges, hogy mindig legyen valaki, aki meghallgatja őket, és akivel őszintén tudnak beszélni az érzéseikről, tapasztalataikról, csalódásaikról. A személyes példamutatás, a felelősségteljes kíséret, a fiatalok védelme mindannyiunk feladata.

Fodor Ákos informatív előadását a Fília Közösség ifjú tagjainak megható, olykor humoros, de mindenképpen megszívlelendő tanúságtétele követte, majd az első Fíliás generáció (Papp Tamás atya, dr. Récsei Márta és a Szűrös házaspár) beszámolóit hallgathatták meg a résztvevők arról, hogyan segíti útjukat a mai napig az az ajándék, hogy egykor a Fíliához tartoztak. A közösség egykori és jelenlegi tagjai bátran, őszinte nyíltsággal és szeretettel osztották meg gondolataikat és élményeiket a konferencia résztvevőivel. Sokak tekintetében megcsillant a felismerés, hogy a bátor, sokszor bölcs és erős fiatalok valóban egy olyan közösség tagjai, ahol szeretik, elfogadják őket, ahol kibontakozhat saját egyéniségük és ahol tanulhatnak egymástól. A rövid kávészünetek lehetőséget adtak arra, hogy a jelenlévők megbeszéljék érzéseiket az elhangzottak kapcsán és megismerjék egymás gondolatait, reagáljanak a fiatalok javaslataira, szavaira.

A konferencia az „Életre szóló Szeretet” (ÉSZ) program részletes bemutatásával folytatódott, amelyet Wachalné Tóth Angéla védőnő, és Hollósy Tibor pedagógus ismertetett. A program fiatalokkal foglalkozó szakemberek és a szülők számára kíván segítséget nyújtani „nevelési feladataik teljesítéséhez, különös tekintettel a rájuk bízottak élethivatásának felismerésére, elfogadására és megélésére vonatkozóan. A program elsősorban a középiskolás korosztályt célozza meg, de hasznos tudást nyújt egyetemista fiatalok számára is.

A rendezvényt szentmise zárta. Szenes István atya az elhangzott evangéliumi szakaszra (Lk 20,27-38) vonatkozóan felhívta figyelmünket arra, hogy ez az evangélium valójában az életvédelemről szól, hiszen az örök életről tanít. „Ha nem hiszünk a feltámadásban, egészen bezárjuk magunkat ebbe a földi életbe, s megromlanak az emberi kapcsolataink. Ha nem hisszük, hogy van feltámadás, az anyagi dolgokhoz való viszonyunk is torzul, változik. S persze, ha nincs feltámadás, akkor nincs erkölcsi rend. De ha van feltámadás, akkor minden elkezd élni. Akkor van emberi méltóság, hűség, tiszta szerelem, s úgy tudok dönteni az életem fölött, hogy azt nézem, Isten mihez adott képességet, mire hív, mire vágyom. Ezért mindent érdemes feladni és megragadni, mert ez a boldogság. Ha van feltámadás, akkor érdemes elhasználódni ezen a földön a szeretetben, s akkor nem kell elhasználódnunk a szeretetlenségben.”

Nadrai-Gergely Klaudia
sajtóapostol, nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház

 • Galéria:
  • DSC_0148-1
  • DSC_0151-1
  • DSC_0152-1
  • DSC_0155-1
  • DSC_0157-1
  • DSC_0160-1
  • DSC_0169-1
  • DSC_0172-1
  • DSC_0176-1
  • DSC_0178-1
  • DSC_0190-1
  • DSC_0195-1
  • DSC_0199-1
  • DSC_0203-1
  • DSC_0212-1
  • DSC_0216-1
  • DSC_0230-1
  • DSC_0239-1
  • DSC_0244-1
  • DSC_0246-1

Free Joomla templates by L.THEME