A Máltai Szeretetszolgálat „mustármagja” Debrecenben – Fodor András atya visszaemlékezése a kezdetekre
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Debrecenben és az Észak-alföldi régióban idén ünnepli 30...
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 évvel ezelőtt tűzben született Budapesten és Debrecenben is – Debrecenben is ünnepeltek az évfordulón
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület idén ünnepli 30. születésnapját. Mivel Debrecen városába...
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási Osztályának adventi koszorúján
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási Osztályának adventi koszorúján
9-én, ...
A titok tanúi - Nyomozás Krisztus ereklyéi ügyében – Könyvbemutató a debreceni Szent László Plébánián
Grzegorz Górny-Janusz Rosikoń: A titok tanúi – Nyomozás Krisztus ereklyéinek ügyében című könyvének ...
A Máltai Szeretetszolgálat „mustármagja” Debrecenben – Fodor András atya visszaemlékezése a kezdetekre
A Máltai Szeretetszolgálat „mustármagja” Debrecenben – Fodor András...
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 évvel ezelőtt tűzben született Budapesten és Debrecenben is – Debrecenben is ünnepeltek az évfordulón
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 évvel ezelőtt tűzben...
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási Osztályának adventi koszorúján
Meggyújtották a második gyertyát a Kenézy Kórház Ápolási...
A titok tanúi - Nyomozás Krisztus ereklyéi ügyében – Könyvbemutató a debreceni Szent László Plébánián
A titok tanúi - Nyomozás Krisztus ereklyéi ügyében...
2019. november 14., csütörtök 22:28

Bemutatták az „Életre szóló Szeretet” programot a III. Életvédő Konferencián Pócspetriben

„Életek az Életért” címmel harmadik alkalommal tartottak életvédő konferenciát november 9-én, Pócspetriben, a KOSZISZ Királyfalvi Miklós Katolikus Általános Iskola épületében. A rendezvény a Vianney Testvérek a Tisztuló Lelkekért – Krisztushívők egyházmegyei jogú hivatalos társulása és a Magyarországi Billings Központ közös szervezésében valósult meg. A konferencián elhangzott előadások legfontosabb témája idén az Ifjúság és életvédelem volt. Ennek egyike az „Életre szóló Szeretet” (ÉSZ) program, amelynek jelenlegi formája egy nemzetközi szakmai munkacsoport – védőnők, orvosok, pedagógusok, lelkipásztorok és szülők- harminc évnyi kutatása és oktatási tapasztalata alapján jött létre.

A Pócspetriben harmadik alkalommal megrendezett konferencia keretében Wachalné Tóth Angéla védőnő és Hollósi Tibor pedagógus, a Szent Imre Katolikus Gimnázium dolgozói adtak részletes információt az „Életre szóló Szeretet” programról a résztvevők számára.
Nem túlzás azt állítani, hogy világunk erkölcsi, érzelmi és oktatási téren is válságban van. Számos olyan program érhető el az oktatási intézmények számára, amelyek távol esnek a keresztény elvektől. Ezek sokszor téves információkat hordoznak, s összezavarják a fiatalokat.

Az Életre szóló Szeretet program kidolgozását azért tartottuk szükségesnek, hogy a már meglévő és autentikus, de hosszabb időkeretet igénybe vevő programok mellett elérhetővé váljon egy rövidebb forma úgy, hogy a fiatalok keresztény értékek szerinti felnőtté válása ne sérüljön – fejtette ki dr. Wachalné Tóth Angéla az előadás kezdetén.

A program maga nem csupán egy iskolai szexuális felvilágosítás. Sokat merít a Billings Módszer tudományos alapjaiból, amely révén a nők megértik termékenységüket, megismerik testük működését. A férfiak számára ezáltal a női test nem alacsonyodik le szimpla szexuális szimbólummá, hanem értékké válik.

A program témaköreinek hatékony feldolgozása segítséget nyújt a serdülőknek abban, hogy elfogadják saját testüket, s tiszteljék, értékeljék saját maguk és mások termékenységét. A szülők számára nagy segítség, ha a fiatalokat iskolai program keretében is rávezetik erre az útra, s ott is hallanak az érintett témákról. Ennek a programnak ezáltal létjogosultsága van az iskolákban, megerősítve a család feladatát ezen a téren. Elsősorban a középiskolás fiatalok képezik a célkorosztályt, 13-16 éves korú diákokra lett kifejlesztve. Ugyanakkor a program kisebb kamaszok, valamit fiatal felnőttek számára is átadható. Arra azonban fontos ügyelni, hogy a fiataloknak minden esetben a korosztályuknak megfelelő információt adjuk át.

A fiatal kamaszok gyakran magukra öltik a környezetükből felvett szerepeket, stílusokat. Ami szimpatikus számukra, azt a személyiségük részeként magukba építik, amit viszont nem éreznek kellemesnek, ledobják. A felnőttek, az oktatók, a szülők és szakemberek rendkívül fontos feladata, egyszersmind felelőssége, hogy ebben az időszakban olyan példákat adjunk számukra, amelyek értéket képviselnek, s így lehetőségük legyen azt beépíteni saját személyiségükbe. Amit itt fontosnak tartottam még elmondani, hogy az agy érési folyamata körülbelül 14-15 éves korban fejeződik be. Az agynak a homloklebeny területén van egy olyan központja, amit úgy nevezünk, hogy az előrelátó gondolkodás központja. Tehát ez a terület felelős az előrelátás képességéért. Ha ma megteszek valamit, előre tudjam, hogy mi lesz annak a következménye a jövőben. Ezért is fontos, hogy fiataljaink ezen ismeretek birtokában képessé váljanak érett, felelősségteljes döntéseket hozni, s legyenek tisztában tetteik következményével.

A program nevelő jellegű, egyetemes és keresztény emberi értékekre, illetve az emberi méltóság tiszteletére épül. Tartalmaz minden lényeges, tudományosan megalapozott információt, s az értékek átadásán alapul. Interaktív, hiszen a foglalkozások kisebb csoportokban valósulnak meg. Nem csupán ismereteket ad, de ösztönzi a fiatalt arra, hogy kérdéseket tegyen fel, ezáltal a kívánt irányba vezeti a kommunikációt a program céljainak megfelelően. Integrált, mivel összekapcsolja a személyiség összes (testi, érzelmi, közösségi, értelmi és lelki) aspektusát. Az ÉSZ program életkorhoz és nemekhez igazított, és együttműködik a szülőkkel. Az oktatókkal szembeni legfontosabb elvárás a hitelesség, ami azt jelenti, hogy a képviselt elvek és értékrend szerint kell élniük.
Mi adja a program hatékonyságát? Leginkább az, hogy szilárd értékeken alapul. Az élet tiszteletére, családi, közösségi életre, a tisztaságra, a termékenységünk és szexualitásunk megértésére, sőt, élethivatásokra nevel. A témákat logikus sorrendben mutatja be és adja át, miközben biztonságos és elfogadó társas környezetet alakít ki a fiatalok számára. A foglalkozásvezetők pedig hitelességük révén tanúságot tesznek az általuk képviselt és átadott értékek mellett.

Információk és további részletek:
http://billings.hu/

Nadrai-Gergely Klaudia
sajtóreferens
Magyarországi Billings Központ

 • Galéria:
  • DSC_0006-1
  • DSC_0008-1
  • DSC_0014-1
  • DSC_0025-1
  • DSC_0028-1
  • DSC_0033-1
  • DSC_0041-1
  • DSC_0049-1
  • DSC_0051-1
  • DSC_0054-1
  • DSC_0169-1
  • DSC_0216-1
  • DSC_0246-1

Free Joomla templates by L.THEME