Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség ahol az idő nemcsak eltelik, hanem megtelik
„Minden életszakasznak van sajátossága, és minden korszak új kihívásokat, addig ismeretlen élethelyz...
A debreceni Szent Anna-székesegyház elé is kihelyezték az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust hírdető molinót
Finisben vannak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületi feladatai. Már csak néhány...
Farsangi mulatságot tartottak a Seregély István Papi Szociális Otthonban
Télbúcsúztató, tavaszváró farsangi mulatságot rendeztünk a Seregély István Papi Szociális Otthonban....
Mi magyarok úgy várjuk az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, mint a karácsonyt – Dr. Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora, a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagja tartott előadást a kongresszusról Debrecenben
Mi magyarok úgy várjuk az 52. Nemzetközi Eucharisztikus...
Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség ahol az idő nemcsak eltelik, hanem megtelik
Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség ahol az idő...
A debreceni Szent Anna-székesegyház elé is kihelyezték az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust hírdető molinót
A debreceni Szent Anna-székesegyház elé is kihelyezték az...
Farsangi mulatságot tartottak a Seregély István Papi Szociális Otthonban
Farsangi mulatságot tartottak a Seregély István Papi Szociális...
2020. február 13., csütörtök 08:16

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Kórházlelkészség munkatársai a betegekért imádkoztak a betegek világnapján

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának munkatársai február 11-én, a betegek világnapján és a hozzá közel eső napokon apró ajándékokkal kedveskednek a meglátogatott betegeknek, és egy-egy gyertyával, szentképpel emlékeztetik a világnap fontosságára a kórházi osztályok dolgozóit.

1992-ben II. János Pál pápa rendelte el, hogy február 11-e a Betegek Világnapja legyen. 1858-ban ezen a napon jelent meg a Szűzanya Soubirous Bernadett 14 éves francia lánynak Lourdes-ban, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. A szegény sorsú francia lányt Szűz Mária közvetítőnek választotta és arra kérte, továbbítsa üzeneteit. Mária a betegek és a szenvedők iránti különleges szeretetét akarta megmutatni. E helyen 1864-ben templomot építettek, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott. Lourdes-ban a zarándokok száma évente több mint félmillió és a természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma is több ezerre tehető. A világnap célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését.”

 

Debrecenben a debreceni Szent Anna-székesegyházban dr. Krakomperger Zoltán plébános atya mutatott be szentmisét a betegekért és az értük tevékenykedőkért. Homíliájában dr. Alexis Carrel életét hozta elénk példaként.

A csodák iránti szkeptikus Alexis Carrel, kényszerhelyzetbe került Lourdes-ban. Egy orvostársát kellett helyettesítenie, aki nem tudott a súlyos betegeket szállító vonat kísérőjeként Lourdes-ba utazni. Ekkor a Nobel-díjas, kiváló sebész szemtanúja volt két csodálatos lourdes-i gyógyulásnak. Egész életén át dolgozott lelkében ez az élmény, harcolt egymással a tudományos és a vallásos világnézet. Megelőzően Carrel is azt vallotta, ami akkor is és ma is divatos, hogy egyedül a tudományos magyarázat ad megbízható ismeretet. Ezzel szemben, amit Lourdes-ban látott, alapjaiban húzta át addigi nézeteit.
Élete végén eldöntötte a csatát.

"Drága Szent Szűz, Te könyörületes vagy azokhoz, akik alázattal fohászkodnak Hozzád, oltalmazz meg engem. Hiszek Benned. Fényes csodával válaszoltál kételyeimre. Még nem látok tisztán, még kételkedem. De leghőbb vágyam és minden igyekezetem legfőbb célja, hogy higgyek."
1942-ben már ezt írta naplójába: „Hiszek az Isten létezésében, a lélek halhatatlanságában, a kinyilatkoztatásban és mindabban, amit a Katolikus Egyház tanít az áldozatról szóló csodálatos tanában, ami annak lényege”.

"Mennyire vakok az értelmiségiek. Eddig én magam sem láttam tisztán... Jelenkori civilizációnk végtelen nagy tévedése, hogy az értelmi és a társadalmi fejlődésnek adtuk meg az elsőbbséget... Szeretnénk tudni az élet értelmét. Képtelenek vagyunk az életünket irányítani, ha nem tudjuk, mit jelent az élet és mit jelent a halál." (Napló, 1940.12.16.)

"A hit válasza... Összehasonlíthatatlanul kielégítőbb, mint a tudományé." (Gondolatok az életmódról)

Az embert egységes egészként kezelve fontos, hogy amikor gyógyulásról beszélünk, ne csak a test, hanem a lélek gyógyítására is hangsúlyt helyezzünk. Ebben tudnak a kórházban fekvő betegek számára segítséget nyújtani a Kórházlelkészi Szolgálat munkatársai.

Tóth László atya, a debreceni Megtestesülés-templom plébánosa, a Kórházlelkészi Szolgálat munkatársa az esti szentmisében imádkozott a betegekért és a szolgálat munkatársaiért.
Geréné Sárga Monika, sajtóapostol, aki a beteglátogatóként a debreceni Klinikákon tevékenykedik Kapturné Bíró Beátával készített interjút a Betegek világnapja alkalmából.

http://www.dnyem.hu/index.php/item/2756-most-mar-ne-szeress-annyira-istenem-mert-mar-nagyon-megprobaltal-beszelgetes-kapturne-biro-beataval-a-betegek-vilagnapja-alkalmabol?fbclid=IwAR3Xyi-5azpbo4tNJAd98a8ehATC_tlg6BzIDv1qPtdo4VOmcFKgu31wVAY

A Debrecen Megyei Jogú Város Terápiás Háza lakói számára Kálmán József atya, a debreceni Szent Család-templom plébánosa mutatott be szentmisét az intézményben. A lakóknak lehetőségük volt elvégezni a szentgyónást, áldozást, és mindnyájan személyes áldásban részesültek. Mindnyájuk számára nagy öröm volt a szentmisén való részvétel, melynek végén közösen elénekeltük a „Boldogasszony Anyánk" kezdetű éneket, majd a jelenlevők igés lapot kaptak.

Kisvárda, Felső-Szabolcsi Kórház

A Felső-Szabolcsi Kórházban Katona István atya - aki kórházlelkészként pasztorálja a betegeket a mindennapokban -, ünnepi énekes Mária-misét mutatott be a lourdes-i jelenések emléknapja alkalmából. A szentmisének, melyen az osztály betegei - Dolhainé Szűcs Rita beteglátogató - hívogatására vettek részt, a Rehabilitációs Osztály kis szobája adott otthont. A szentmise végén a betegek személyes áldásban részesültek.

Vásárosnamény, Szatmár-Beregi Kórház

Jónás Julianna beteglátogató személyre szóló örömhírrel – igés lappal - ajándékozta meg a betegeket, a kórházi dolgozók gyertyát kaptak ajándékba. Másnap az Ápolási Osztály aulájában imaóra keretében emlékeztünk meg betegeinkről, és imádkoztunk az őket ellátó egészségügyi dolgozókért. A különleges nap tiszteletére Marossy József plébános atya, a Kórházlelkészi Szolgálat munkatársa, szentmisét mutatott be a vásárosnaményi templomban a betegekért és egészségügyi dolgozókért.

Nagykálló, Sántha Kálmán Szakkórház

A betegek világnapja alkalmából a keddi szentmisét imádság előzte meg, István Judit beteglátogató kezdeményezésére. A betegekkel közösen imádkozták a rózsafüzért, kérve a Szűzanya közbenjárását a betegek gyógyulásáért. Ezután Ruszki Gábor atya, kórházlelkész a betegekért mutatta be a szentmisét. A pislákoló gyertya fénye világította be a kis kápolnát. Gábor atya az evangélium szavaival bíztatta a betegeket, hogy legyenek olyanok a hitben, mint az oltáron levő gyertya lángja, amelynek bár gyengének tűnő a lángja, viszont a sötét szobát ez az apró láng is gyönyörűen be tudja világítani. Ezután elmesélte a lourdes-i jelenés történetét, és buzdított mindenkit a rózsafüzér imádkozására. A mise végén mindenki kapott egy lourdes-i szentképet, aminek a betegek nagyon örültek.

Fehérgyarmat, Fehérgyarmati Kórház

Szabó Róbertné Tóth Anikó beteglátogató hitoktatóként is segíti az egyházközséget. Kezdeményezésére a római katolikus hittanra járó gyerekek apró ajándékokat készítettek a kórházban fekvő betegeknek, melyeket Anikó adott át a látogatásai során.
Az elkövetkező napokban Debrecenben a Kenézy Kórházban, Nyíregyházán, Mátészalkán és Berettyóújfaluban is megemlékezünk a betegek világnapjáról.

Berényiné dr. Felszeghy Márta
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Kórházlelkészi Szolgálat

 

 

 

 • Galéria:
  • Fehérgyarmat - ajándék a betegeknek
  • Szentmise KISVÁRDA Mária-mise
  • Szentmise a Terápiás Házban
  • Szentmise a betegekért és gondozóikért a Szent Anna Székesegyházban
  • ajándékok a nővéreknek

Free Joomla templates by L.THEME