Nyomtatás
2020. március 11., szerda 19:24

A rendkívüli vészhelyzet hirdetésekor hozott korlátozások a templomi liturgikus eseményekre (pl. szentmise) nem vonatkoznak

Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ország teljes területére a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter március 11-én, szerdán Budapesten.

Többek között intézménylátogatási tilalmat rendelnek el a magyarországi egyetemeken csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől. Az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg, az egyetemi épületeket bezárják, de az óvodák és bölcsődék, illetve az általános és üzleti iskolákat még nem.

Továbbá megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Ezen rendezvények esetében a rendezők és szervezők felelőssége, hogy ne tartsák meg azokat.
A döntések visszavonásig érvényesek - rögzítette a miniszter, aki jelezte: a következő napokban és órákban kormányrendeletek jelennek meg, amelyek egyértelműen tisztázzák a részleteket.
(Forrás: https://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/veszelyhelyzetet-hirdet-a-kormany )

A Miniszterelnökség telefonon arról tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát, hogy a korlátozás a templomi liturgikus eseményekre (pl. szentmise) nem vonatkozik. Egyrészt nem kívánnak beleszólni az Egyház életébe, másrészt jelen nehéz helyzetben a templomok szerepe különösen fontos – tájékoztatta az egyházmegyéket dr. Tóth Tamás, az MKPK titkára.

Bizonyos figyelem, észszerű elővigyázatosság ezzel együtt szükséges. Ajánlják az atyák figyelmébe a Lengyel Püspöki Konferencia elnökének nyilatkozatát, aki a lengyelek sajátos helyzetében a misék számának eseti növelését is egy lehetséges megoldásnak tartja:
https://hirado.hu/kulfold/cikk/2020/03/10/gadecki-ersek-modositast-ker-a-vasarnapi-szentmisek-rendjeben.

Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • 36300044_867425943446033_6928977202839027712_o