2020. április 22., szerda 08:13

Csíksomlyó: még korai megmondani, milyen formában ünneplik az idei pünkösdi búcsút

Az erdélyi ferencesek április 20-án az alábbi közleményt juttatták el szerkesztőségünkhöz a csíksomlyói kegyhely programjairól.

A pünkösdszombati csíksomlyói fogadalmi nagybúcsú idén május 30-ra esik, melyet az Eucharisztia éve és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való lelki felkészülés jegyében szervezünk mi, ferencesek a kegyhely őreiként. Ennek fényében választottuk a 2020-as év jelmondatát, mely a nagybúcsú mottója is egyben: „A Szentlélek száll le rád” (Lk 1,36).

A búcsú szervezése az év elején a hagyományos módon kezdődött: a szentmise rendjének összeállítása, a szónok meghívása, a Csíksomlyó Üzenete című kegyhelylap előkészítése stb. A koronavírus-járvány terjedését lassító rendeletek, a kijárási tilalom és annak esetleges meghosszabbítása azonban bizonytalanná tette a búcsú hagyományos módon történő megszervezését. Korai még pontos információk közlése a búcsú folyamatát illetően, de minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a fogadalmi búcsú napján, ha zárt körben is, de szentmisét mutassunk be a kegyhelyen. Amint biztosabb lesz a világjárvánnyal kapcsolatos korlátozások részleges feloldása, közleményben fogjuk tájékoztatni a zarándokokat a búcsús szentmisébe való bekapcsolódás lehetőségéről.

Addig is a kegyhely honlapján: http://www.csiksomlyo.ro/ és Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/CsiksomlyoKegyhely/ élőben követhetők, illetve visszanézhetők a kegyhelyen bemutatott szentmisék. Ugyanitt a kegyhely programjaival és a búcsúval kapcsolatos információk is megtalálhatók.
A ferences testvérek

 

Forrás: OFM Ferences Sajtószolgálat, Magyar Kurír

Fotó: Csíksomlyói kegyhely Facebook-oldala

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • img1.php