Nyomtatás
2020. május 04., hétfő 09:00

Egyetlen hivatás van, az élet szolgálata – Palánki Ferenc megyéspüspök elmélkedése Jó Pásztor vasárnapján

Jézus azért jött el, hogy megváltsa a világot és minden embert megajándékozzon az isteni élettel, „hogy életük legyen és bőségben legyen” (Jn 10,10). Milyen ez a bőséges élet? – Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök Jó Pásztor vasárnapján, május 3-án a debreceni Szent Anna-székesegyházban mutatott be szentmisét.

A főpásztor homíliájában arra a kérdésre válaszolt, hogy Jézus milyen életet kínál nekünk. Az ember bűnével megrontotta ezt a világot, és Jézus a saját életét, az örök életet, Isten országát ajándékozza nekünk. Ez az igazi örömhír számunkra.
Szent Fülöp apostol – akinek ünnepét Szent Jakab apostollal együtt szintén május 3-án üljük –, az utolsó vacsorán kéri Jézust: „Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, s az elég lesz nekünk” (Jn 14,8). Isten létezéséről kér bizonyosságot, és arról, hogy érdemes-e szenvedni a mennyországért. Jézus erre azt válaszolja: „Aki engem látott, az Atyát is látta” (Jn 14,9).

Jézus tehát azért jött el, hogy emberhez méltó életet adjon nekünk, amely egyben Istenhez is méltó. Ha elkezdjük Jézus életét élni, ha teljesítjük azt a hivatást, amelyre meghívott, nem mi leszünk életünk középpontjában, hanem Jézus, a szeretet forrása, a Jó Pásztorunk, aki gondját viseli nyájának, meghív, küldetést, feladatot ad mindannyiunknak. Egyetlen hivatás van, az élet szolgálata. A földi élet és az örök élet szolgálata. Azt kell szolgálni, amely az embert igazi céljához, a feltámadáshoz vezeti.

A főpásztor Ferenc pápának a hivatások világnapjára írt üzenetére emlékeztetett, kiemelve négy kulcsszót, amellyel a Szentatya a papokhoz szólt: fájdalom, hála, bátorság és dicsőítés.

Hálásak vagyunk azért, mert Jézus eljött és megszólított bennünket. Ő kezdeményezi a velünk való kapcsolatot, nem kell csak saját magunkra hagyatkoznunk – ahogyan sokan teszik –, akkor leszünk igazán boldogok, ha Őt követjük.

Amikor papi, szerzetesi, szülői hivatásra hív valakit Isten, annak elfogadására, felvállalására bátorságra van szükség. A hivatás nem egy vállalkozás, hanem ajándék, titok, annak misztériuma, hogy miért pont engem választott Isten. A szülők is elgondolkodhatnak azon, milyen csodálatos ajándékot adott nekik az Úr a gyermekeiken keresztül, akiket nem ők választottak ki, hogy milyenek legyenek. Isten csodálatos módon meghív valamire, ad hozzá kegyelmet, erőt, bátorságot.

A hivatás teljesítése olykor szenvedéssel, fájdalommal, erőfeszítéssel, lemondással jár, de a teljes elköteleződéshez is megtapasztalhatjuk Isten jelenlétét, erejét, segítségét. Így lesz az élet Istendicsőítés, imádság, mások életének a szolgálata.

Ferenc püspök hivatásának felismerésében sokat köszönhet egykori lelkivezetőjének, Vigyázó Miklós atyának, kinek papi jelmondatát idézte: „Én azért vagyok, hogy másoknak jobb legyen”.
Mindannyian azért vagyunk, hogy másoknak élhetőbb legyen az élete. Ferenc pápa üzentét Szűz Máriára utalva fejezi be, aki hálás volt, hogy Isten rátekintett, megajándékozta hittel, bátorsággal, elfogadta a meghívást, az istenanyaságot, és így egész élete istendicsőítéssé vált. Ő az édesanyák példaképe is, akik igent mondanak gyermekeikre, és ezáltal szolgálják az életet, megdicsőítik Istent.

Amikor tehát a hivatásokért imádkozunk, láthatjuk, hogy a papi, szerzetesi, szülői hivatás nagyon is egy tőről fakad, az Istenről, aki Forrása az életnek. Vállaljuk el hivatásunkat, teljesítsük küldetésünket, és valóban, az élet szolgálatával az örök életet fogjuk elnyerni – fejezte be gondolatait Palánki Ferenc megyéspüspök.

A szentmise után a Debrecen Televízió Törő András püspöki titkár elmélkedését rögzítette, amely a Duna Televízió, Napi Áhítat című műsorában látható május 8-án, péntek reggel 7.30-tól.

A Duna Televízió a vasárnapi közvetítések mellett minden hétköznap reggelente, kb. fél nyolctól egy 10 perces napi áhítattal jelentkezik. Ebben, az adott naphoz kapcsolódó bibliai részlet felolvasását egy rövid bibliamagyarázat követ, amely esténként 19.50 perctől a Kossuth Rádióban is hallható.

 

Kovács Ágnes/Öröm-hír Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 2
    • 7M7A9424
    • 7M7A9460
    • 7M7A9473