Nyomtatás
2020. május 07., csütörtök 09:30

A 70-80 ezres nézettségű vasárnapi 11.30-as püspöki szentmisék továbbra is folytatódnak – Élő és online szentmisék az egyházmegyében

Karanténkegyelmi időszakot élünk meg – hallhattuk Krakomperger Zoltán plébánostól értékelve az elmúlt heteket –, amely az időbeni és térbeni korlátozások ellenére belső szárnyalást, növekedést is eredményezhet. Így elmondhatjuk, hogy az öröm, a boldogság nem ellentéte a járványos időszaknak. Minden a megélés módján múlik.

Külön örömünkre szolgálnak azok a mutatók is, amelyek az online szentmise-közvetítések nézettségére utalnak. Vasárnaponként a debreceni Szent Anna-székesegyházban 11.30-tól, Palánki Ferenc megyéspüspök által bemutatott szentmise-közvetítések – amelyek továbbra is folytatódnak a Debrecen Televízió, dehir.hu, az egyházmegye You-Tube, Facebook oldalán keresztül –, egy-egy alkalommal igen magas számú, 70-80 ezres nézettségi mutatót eredményeznek. A húsvéti liturgiák az egyházmegyei Facebook oldalon keresztüli nézettsége is 5-6 ezer látogatót jelzett. De elmondhatjuk ezt a hétköznapi reggeli szentmise-közvetítésekről is, amelyeknek, a nap folyamán több mint ezer online résztvevője volt.

A COVID-19. koronavírus járvány miatt megváltozott életritmusunk első szakasza az egyházi liturgiák látogatottsága tekintetében is új fejezetbe lépett. Míg március 19-tól az országos rendelkezések értelmében csak online vehettünk részt szentmiséken, május 4-től ez részben feloldásra került. Vannak egyházmegyék, ahol továbbra is szüneteltetik a nyilvános szentmiséket, nálunk, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében az online-szentmiseközvetítések további folytatása mellett személyesen is részt vehetünk a liturgiákon.

Mint azt már hírül adtuk Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök – összhangban az MKPK rendelkezésével – úgy határozott, hogy május 4-től korlátozottan, de ismét látogathatóvá teszi a liturgiákat az egyházmegyénkben. ( http://www.dnyem.hu/index.php/item/2940-majus-4-tol-ismet-nyilvanosak-lesznek-a-liturgiak-rendelkezesek-a-debrecen-nyiregyhazi-egyhazmegyeben-a-jarvanyugyi-korlatozasok-reszleges-feloldasarol )

A rendelkezés nem tiltja meg, hogy az idős, beteg testvéreink részt vegyenek szentmiséken, de a főpásztor körlevelében arra kéri őket, hogy önmaguk és mások védelmében belátásuk szerint még ne jöjjenek templomi közösségbe. Éppen ezért az online és televíziós szentmise-közvetítések továbbra is folytatódnak. Részvételük esetén kérjük, hogy a számukra kijelölt időpontokban, vagy adott esetben szabadtéri szentmiséken vegyenek részt.

Online szentmisék, amelyek egyben látogathatóak is:

Debrecen, Szent Anna-székesegyház: hétfőtől-szombatig reggel 7 órától az egyházmegye Facebook oldalán, vasárnaponként 11.30-tól püspöki szentmise a Debrecen Televízión, a dehir.hu-n, az egyházmegye You-Tube és Facebook oldalán keresztül követhető.
Egyéb rendelkezések, további hétköznapi és vasárnapi szentmiserend a székesegyházra vonatkozóan: http://www.dnyem.hu/index.php/item/2940-majus-4-tol-ismet-nyilvanosak-lesznek-a-liturgiak-rendelkezesek-a-debrecen-nyiregyhazi-egyhazmegyeben-a-jarvanyugyi-korlatozasok-reszleges-feloldasarol

Nyíregyháza, Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház: vasárnaponként 9 órától az egyházközség You-Tube oldalán keresztül.
Egyéb rendelkezések, további hétköznapi és vasárnapi szentmiserend a társszékesegyházra vonatkozóan: http://magyaroknagyasszonya.dnyem.hu/?p=6054

Továbbá a kisebb egyházközségekben is a szintén megszokott módon folytatódnak az online szentmise-közvetítések, amelyek természetesen látogathatóak is: Ajakon hétköznaponként 17.30-tól loretói litánia, 18.00-tól szentmise; Kisvárdán vasárnaponként 8.30-tól szentmise; a Nyíregyháza-Jósaváros vasárnap 11.00-tól szentmise; Nagykállóban, vasárnaponként 9.30-tól.

 

Kovács Ágnes/Öröm-hír Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 7M7A9439
    • 7M7A9479
    • 7M7A9482
    • 7M7A9491