2020. augusztus 27., csütörtök 13:39

Szent Gellért-díjakat adományoznak, épületet, sportudvart adnak át az egyházmegye köznevelési intézményi tanévnyitó ünnepségein

Megkezdődnek a tanévnyitó ünnepségek a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye tíz köznevelési intézményeiben is. Idén, a kialakult járványügyi helyzet miatt az egyházmegyei tanévnyitó ünnepségen a szokásostól eltérően csak az intézményvezetők, intézményvezető helyettesek, tagintéz ményvezetők és a lelki vezetők vesznek részt. Ezen kívül Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök személyesen látogat el néhány intézménybe, ahol szentmisével egybekötött ünnepségen találkozik a helyi pedagógusokkal, diákokkal.

Felújított épület, sportudvar, új óvoda átadása is része lesz az eseményeknek, valamint Palánki Ferenc megyéspüspök az egyházmegye nevében Szent Gellért-díjakat adományoz a nyírtelki, geszterédi és a nyíregyházi köznevelési intézmény három munkatársának, elismerve magas szintű munkájukat.  A díjazottak nevét az események után ismertetjük.

A Szent Gellért-díjat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alapította azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen a katolikus közoktatásban végzett kiemelkedő munka elismerésére. A kitüntetésnek méltó rangja van, a dolgozók erkölcsi elismerését és megbecsülését jelenti, akik emberi tulajdonságaikkal, szakmai tudásukkal a testület előtt követendő példát tanúsítanak.

A kiemelt tanévnyitó ünnepségek:

Augusztus 28-án, pénteken, az egyházmegyei tanévnyitó ünnepségen Palánki Ferenc megyéspüspök 9.30 órakor mutat be szentmisét a Szent Anna-székesegyházban, majd 11-13.00 óráig a debreceni Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium épületének dísztermében Türk László EKIF (Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága) oktatásszervezési főigazgató és Molnár Katalin EKIF tanfelügyeleti főigazgató tartanak előadást.

Augusztus 30-án, vasárnap, a geszterédi Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola udvarán Palánki Ferenc megyéspüspök 10.30 órakor mutat be szentmisét és Szent Gellért-díjat ad át. Ezután következik a tanévnyitó ünnepség.

Augusztus 31-én, hétfőn, a nyírtelki Szent Anna Katolikus Általános Iskola ünnepsége 9.30-tól szintén főpásztori szentmisével kezdődik a Szent Anna-templomban (Petőfi Sándor u. 31.). Itt kerül átadásra a Szent Gellért-díj, majd folytatódik az esemény.

Szeptember 1-én, kedden, a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola kápolnájában Felföldi László általános püspöki helynök 10.00 órakor mutat be szentmisét, amelynek végén átadja a Szent Gellért-díjat.

Szeptember 1-én, kedden, a nyírbátori Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium intézménye óvodájának megáldással ünnepli az új tanév kezdetét. Az óvodaátadás 10.00 órakor kezdődik, az ünnepi műsort követően Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök megáldja az újonnan épült óvodát. Beszédet mond: Soltész Miklós, egyházi és nemzeti kapcsolatokért felelős államtitkár és Rácz Tiborné intézményvezető.

Szeptember 1-én, kedden, 13.30-tól. tartják a fülöpi Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolában a sportudvar és felújított iskola átadási ünnepségét.
Az alkalmon ünnepi beszédet mond: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Soltész Miklós egyházi és nemzeti kapcsolatokért felelős államtitkár, Tasó László országgyűlési képviselő, Pajna Zoltán a megyei közgyűlés elnöke, Hutóczki Péter polgármester és Popovics Ferencné, az iskola igazgatója.

A fotón a nyírbátori köznevelési intézmény új óvodaépülete látható.

Kovács Ágnes/Öröm-hír Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • DSC_0024-1