2020. szeptember 16., szerda 15:04

Szociális ellátások bővüléséről és annak finanszírozásáról tartottak sajtótájékoztatót Debrecenben

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára és Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök bejelentést tettek a szociális ellátás bővüléséről és finanszírozásáról szeptember 16-án, Debrecenben, a Szent Erzsébet Otthon épülete előtt megtartott sajtótájékoztatón.

Palánki Ferenc megyéspüspök új szociális intézmények építéséről, illetve a meglévő férőhelyek bővítéséről tájékoztatta a sajtó képviselőit. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartása alatt jelenleg három szociális intézmény működik. A debreceni Szent Erzsébet Otthonban 89 idős gondozott él, ott 10 férőhellyel, valamint a nyíregyházi Seregély István Papi Szociális Otthonban, ahol 74 idős emberről gondoskodnak, az intézmény 25 férőhellyel bővül. Balkányban a Szent Antal Idősek Otthona 50 férőhellyel működik, itt az épület adottsága nem teszi lehetővé a további fejlesztést.

Ferenc püspök azt is elmondta, hogy az egyházmegye újabb két intézményt építtet a szociális ágazatban végzett közfeladat ellátására: Hajdúszoboszlón egy 99, Hajdúböszörményben pedig egy 50 férőhelyes idősek otthonát építenek, amelyek fenntartásához a magyar államtól kapnak segítséget.

A megyéspüspök hangsúlyozta, az egyház feladatának és egyben lehetőségének tartja az idősek gondozását, mert e szolgálaton keresztül Isten szeretetének megmutatkozása nyilvánul meg. Sokan úgy vélik, hogy az ember élete, amely fényes ünnepléssel, a születéssel kezdődik, majd a fiatalkor után a hivatásban, a családalapításban teljesedik ki, végül az élete végéhez közeledve már leszálló ágban van. Mi, keresztények az ember életének utolsó szakaszát az igazi felszálló pályának tartjuk, amely – miután megéltük az életet, hivatást, kapcsolatokat, teljesítve az Istentől kapott feladatunkat – , az örökéletben teljesedik ki. Mi így tekintünk az idősek otthonában élő gondozottakra is – fogalmazott a megyéspüspök, majd megköszönte a magyar kormánynak mind az új férőhelyek, mind az új intézmények fenntartásához nyújtott támogatását, amelynek köszönhetően fejlődhet, bővülhet az egyházmegye szociális hálózata.

Fülöp Attila államtitkár arról tájékoztatott, hogy új szociális szolgáltatások finanszírozásáról született döntés, amely szerint bővülni fog e szolgáltatás palettája Magyarországon. Ez közel 100 települést érint. 42 egyházi fenntartó kérelme alapján lehetőség nyílik a már meglévő szolgáltatások bővítésére, illetve újak létrehozására. Ez összesen a hazai költségvetésből két milliárd Ft támogatást jelent.

Fülöp Attila azt is elmondta, hogy a szociális területen alapszolgáltatások és szakellátás van. Az alapszolgáltatásban az a cél, hogy a rászorulók helyben, a családban kapjanak kiegészítő támogatást. Az idősek otthonában szakellátás történik, ahol a gondozott a családon kívül, másik környezetben él.

A jelenlegi finanszírozás, bővítés egyik sarkalatos pontja volt, hogy segítsék az alapszolgáltatásokat, ahol a gondozott családban él, és így a nappali intézmények szolgáltatásait veszi igénybe. Ezen kívül céljuk, hogy támogassák a házi segítségnyújtást, valamint a fogyatékos személyek fizikai szállítását végző szolgálatot. A szakellátásban pedig a legjelentősebb támogatást az idősotthoni beruházásokra fordítják. Ez a döntés országosan 724 idősotthoni férőhelyet érint. Ezek nagy része új férőhelyek kialakítását, vagy már meglévő otthon fejlesztését jelenti.

A kormány stratégiai partnerként tekint az egyházakra a szociális területen is – utalt az államtitkár a támogatásban részesülő 42 egyházi fenntartóra. Ennek két oka van: egyrészt a szociális terület nemcsak fizikai állapotról, hanem a lélek rendbetételéről is szól, másrészt az egyházaknak évezredes tapasztalata van e területen, mert akkor is segítettek, amikor még nem volt szociális ellátórendszer. Ez a fajta misszió természetes működésükből ered, nem pedig újkori jogszabályi kötelezettségeken alapul. A magyar kormány éppen ezért támogatja az ilyen típusú missziót és tevékenységet – zárta szavait Fülöp Attila államtitkár.

Kovács Ágnes
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

 • Galéria:
  • 1
  • 2
  • 7M7A4833
  • 7M7A4848
  • 7M7A4858
  • 7M7A4872
  • 7M7A4879
  • 7M7A4883
  • 7M7A4902