Nyomtatás
2020. szeptember 24., csütörtök 13:44

Befejeződött az Eucharisztia jegyében szervezett online előtalálkozó

„A világ bezárult, a szívünk kitárult” - címmel különleges, online előtalálkozót rendeztek a jövő szeptemberre elhalasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői. Eredetileg, 2020. szeptember 13-20. között Budapesten találkoztak volna a katolikus világtalálkozóra érkező hívők. A világjárvány miatt az eseményt 2021 szeptemberében tartják meg.

Az óriási érdeklődésre tekintettel - márciusig 60 ezren regisztráltak résztvevőként - a kongresszus eredeti időpontjában, a világesemény YouTube-csatornáján Erdő Péter bíboros felkérésére a meghívott előadók és tanúságtevők videóüzenetben osztották meg gondolataikat a járvány hitéletre gyakorolt hatásairól, valamint az Eucharisztiáról: https://www.youtube.com/results?search_query=Nemzetkozi+Eucharisztikus+KOngresszusEK

Öt kontinensről érkeztek a kisfilmek, amelyek révén, ha online térben is, de létrejöhetett egy különleges előtalálkozó. Az egy hét során hallhattak a nézők szívhez szóló üzeneteket az éhínségtől és a vallásüldözéstől is szenvedő Nigériából, a háború utáni sokkból ébredező Irakból. A karantén idején tapasztalt hitben való elményülés élményéről számolt be több megszólaló is. A rövid videóüzeneteket Erdő Péter bíboros személyes hangvételű bevezetői előzték meg.

Rómából továbbította Budapestre gondolatait Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnöke. Arról beszélt, hogy a koronavírus rávilágít az igazán lényegesre: az istentisztelet a járvány alatt sem szűnt meg, hanem az Eucharisztiából merítve a szolidaritás tetteiben nyilvánult meg. Marini ökológiai megtérésre is hívott, hiszen felelősséggel tartozunk egy jobb jövő reményében a Földért és embertársainkért. Timothy Dolan bíboros, New York érseke arra hívta fel a figyelmet pápai útmutatások által, hogy nincs megújulás az Egyházban, ha nincs megújulás mélyen a hitünkben. Szabó Konstantin görögkatolikus pap átélt istenfélelemről, elmélyülő hitről beszélt, amelyet megtapasztalhatott a kényszerű bezártság idején. Üzenetében kiemelte, hogy ami a legfontosabb, hogy szeretettel tudtuk átélni ezt a próbatételt.

A kongresszusok 1881 óta íródó történetében olyan még nem fordult elő, hogy egy világjárvány akadályozta volna a katolikusok egyik legnagyobb rendezvényének megtartását. Az sem, hogy magát a világeseményt egy a világhálón zajló előtalálkozó előzze meg.

Elküldte üdvözletét Ferenc pápa is, aki a tervek szerint részt vett volna Budapesten a kongresszus záró szentmiséjén. A Szentatya az Úrangyala imádság után köszöntötte Magyarországot, a főpásztorokat, a híveket és mindenkit, aki hittel és örömmel várta a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust Budapesten. Ferenc pápa azt kérte: "Lélekben egyesülve haladjunk tovább az előkészületekkel, az Eucharisztiában találva meg az Egyház életének és küldetésének forrását.”

Az előtalálkozót Erdő Péter bíboros üzenete zárta le. A magyar főpásztor Budapesten a Hősök terén beszélt. Ott, ahol a Statio Orbis-sal zárult volna szeptember 20-án az előzetes tervek szerint Ferenc pápa részvételével az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Ott, ahol a szintén a magyar fővárosban tartott 1938-as katolikus világtalálkozó kezdődött és zárult. Arról a térről üzent a világnak Erdő Péter, ahol a kommunista diktatúra alól éppen felszabaduló Magyarország 1991-ben fogadta II. János Pál pápát. Ahol, akkor több mint félmillió hívővel közösen imádkozott a Szentatya. Erdő Péter bíboros szerint a járvány időszaka komoly tanulságokat hozott számunkra. Úgy fogalmazott: “Az Eucharisztia iránti vágy dominálta ezt az esztendőt. Adja Isten, hogy jövő ilyenkor valóban együtt ünnepelhessünk a világ minden tájáról érkező hívőkkel együtt.”

 

Forrás: www.iec2020

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

  • Galéria:
    • Screenshot_2020-09-24 Valerian Okeke érsek Az Eucharisztia minden szentség központja - YouTube