Nyomtatás
2020. szeptember 25., péntek 13:48

Iskolafogászati rendelőt adtak át a debreceni Szent József köznevelési intézményben

A Debrecen 2030 városstratégiai program kiemelt elemeként került sor az új, korszerű eszközökkel felszerelt iskolafogászati rendelő kialakításában a Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Technikum és Kollégium épületében, amelyet szeptember 25-én adtak át.

A debreceniek életminőségének javításához hozzátartozik az egészségügyi alapellátás fejlesztése is – hangsúlyozta az eseményen Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, majd kifejtette, hogy a város számára is nagyon fontos az egyházakkal való hosszú távú együttműködés, együttgondolkodás. E téren tapasztalható, hogy Debrecenben egyre nagyobb szerepet kapnak az egyházi fenntartók.

A városstratégiai programban megvalósuló egészségügyi alapellátásban – felszámolva és korszerűsítve az eddigi rendszert – a jövőben Debrecen iskolafogászati ellátását helyben biztosítják mind az egyházi, mind az állami fenntartású iskolákban, vagy az intézményekhez közel eső épületekben.

A félévente elvégzendő fogászati szűrés, a rendelőkbe eljutás eddig nagy feladatot jelentett az intézményeknek. A gyermekek számára is fontos e változás, hiszen nem idegen környezetben, hanem barátságos légkörben, saját intézményükben vehetnek részt a szűréseken, feltárásokon és a megfelelő szakellátásban, ugyanakkor ismerik és naponta találkoznak az ellátásban dolgozó szakemberekkel.

Széles Diána arról is tájékoztatott, hogy a város és az egyházak 50-50 %-os finanszírozással, 4-4 millió Ft-ot vállalva alakították ki a minden gyermek számára barátságos rendelőt, ahol a Debrecenben működő két római katolikus (Svetits, Szent József) köznevelési intézmény diákjait, mintegy 1680 gyermeket fognak ellátni.

Papp Csaba, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetének igazgatója az átadáson elmondta, Debrecen városi szinten és ingyenesen biztosítja az iskolafogászatot, mind az alapellátást, mind a szakellátást, benne a fogszabályzást is, amely igen költséges beavatkozást jelent.

Az intézetvezető azt is hangsúlyozta, hogy a városban 38 000 iskoláskorú gyermek van, az évi kétszeri szűrés 76 000 orvos-beteg találkozót jelent. Ezt egyszerűsítve, hatékonyabbá téve jöttek létre e kezdeményezések, amelynek köszönhetően nemcsak állami iskolákban, hanem a református egyház intézményeinek részére, valamint a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartása alatt működő debreceni Szent József köznevelési intézményben is fogászati körzetként működik majd a rendelő, amelynek felszerelését a Debreceni Egyetem Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézete biztosította.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök örömét fejezte ki, hogy az iskola fogászati rendelőintézettel bővült. Fontos, hogy az intézményekben dolgozók és tanulók minden, még egy egészségügyi ellátás tekintetében is otthon érezzék magukat. A megyéspüspök hangsúlyozta, az Egyház azért tart fenn intézményeket, hogy hirdesse az Örömhírt, Isten gondoskodó jóságát, szeretetét, és minél teljesebb körű ellátásban nevelje-oktassa a reá bízott gyermekeket. A fogászati rendelő kialakítása is Isten szeretetének megnyilvánulására, jelenlétére utal – emelte ki a megyéspüspök.

Ferenc püspök további fejlesztésekről is beszámolt a sajtó jelenlévő képviselőinek. Elmondta, a Szent József köznevelési intézményhez 840 gyermek tartozik. Az iskola épületének bővítésével 1-12. osztályig, évfolyamonként 3 osztályt fognak indítani a későbbi években. A közelmúltban tették le a Debrecen-Józsa városrészen épülő katolikus óvoda alapkövét. Ennek a fejlesztésnek része lesz egy még csak tervezés alatt álló józsai általános iskola építése is.

Végül megköszönte Debrecen városának és az egészségfejlesztési intézetnek a közreműködését. Debrecen lelki központ is, az egység városa. Mindannyian, akik itt élünk együtt vagyunk Debrecen – fejezte be gondolatait Palánki Ferenc megyéspüspök, majd megáldotta az új fogorvosi rendelőt, és sor került az ünnepélyes szalagátvágásra is.

 

Kovács Ágnes

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

 

 • Galéria:
  • 1
  • 7M7A5027
  • 7M7A5031
  • 7M7A5044
  • 7M7A5052
  • 7M7A5055
  • 7M7A5070
  • 7M7A5078
  • 7M7A5085
  • 7M7A5098
  • 7M7A5111
  • 7M7A5122
  • 7M7A5179
  • 7M7A5190