2020. szeptember 25., péntek 13:55

Megjelent az Öröm-hír, egyházmegyei újság őszi száma

„Ha lassan baktatsz,

A többiek megállnak!

Ha te leülsz,

Ők lefekszenek!

Ha te elfáradsz,

Ők álomba merülnek!

Ha te kételkedsz,

Ők kétségbeesnek!

 

De: Ha te felébredsz,

Ők is kinyitják szemük!

Ha te előttük haladsz,

Ők eléd fognak futni!

Ha te kezedet nyújtod,

Ők életüket adják!

S ha te imádkozol,

Ők szentek lesznek!”

Charles de Foucauld gondolataival köszöntöm Önöket, Kedves Olvasók, amely üzenet nemcsak a pedagógusoknak, hanem mindannyiunknak jelenthet életprogramot.

Sokak bakancslistás filmje az „Életrevalók” című, valóságos történeten alapuló francia dráma. E filmet Palánki Ferenc megyéspüspök Legyünk örök életre valók is!” című üzenete juttatta az eszembe, amely szintén életprogramot kínál, többek között arra bátorít, hogy legyünk tökéletesek, ne fogadjunk el félmegoldásokat, hanem mindig a legtöbbet hozzuk ki magunkból. Így készülünk az örök életre. (2-3. oldal)

Molnár Katalin tanfelügyeleti főigazgató (EKIF) a siker kulcsáról ír, amely az egyházmegyei fenntartású tíz köznevelési intézményben tanulók és tanárok számára felellhető. Türk László oktatásszervezési főigazgató (EKIF) bemutatkozó gondolataiban jövőbeni munkájának irányáról, Krisztus-központúságáról ír. (4-5. oldal)

Jelen lapszámunkból azt is megtudhatjuk, hogy kik részsültek idén Szent Gellért-díjban, valamint új óvoda épüléséről, felépült óvoda megáldásáról, sportudvar átadásáról is szólnak híreink. (6-11. oldal)

Szent István király ma is vezeti népét a kereszténység ösvényén. „Hol vagy István király?” – énekeljük néphimnuszunkban, amire István király joggal visszakérdezhetne: „Hol vagytok most magyarok?”. Palánki Ferenc főpásztornak a debreceni orgonaszenteléskor elmondott mély gondolatai felszínre hozzák azon alapértékeket, amelyek nélkülözhetetlenek igaz emberségünkhöz. (14-15. oldal)

Közelkép rovatunkban a komolyzene (Géczy István kántor) és a könnyűzene (Dalárda Családos Közösség) képviselőit szólaltattuk meg, boncolgatva a vitatott kérdést, hogy van-e létjogosultsága a könnyűzenei műfajnak a liturgiában. Mindenesetre Ferenc pápa – egy fotón kezében a Dalárda CD-felvételével – kimondatlanul, de megerősít abban, hogy „Szent az a zene, amely az embert Istenhez emeli”. (16-23. oldal)

Megismerkedhetünk Csordás Gábor atyával, mint az egyházmegye új karitász igazgatójával. Gábor atya kifejti gondolatait a szeretetszolgálat mikéntjéről, a keresztények ez irányú kötelességéről, amely az élethez való szigorúbb, konkrétabb hozzáállást kíván tőlünk. Hangsúlyozza, hogy „Az Egyház tagjai számára a jótékonyság nem egy lehetőség, hanem kötelesség” (26-29. oldal)

„Sacra via, avagy szekérrel a pócsi Máriához”. Munkatársunk könyvbemutatón járt, ahol Buczkó József néprajzkutató, múzeumigazgató mint szerző a megélt tapasztalatairól és a gyűjtőmunkája során fellelt értékekről ír.

„A kedvesség boldoggá teszi az embert” — erről szóló tanulmányában Szokolai Katus önkéntes beteglátogató, mentálhigiénés szakember szól hozzánk.

A Krónika rovatban még több érdekes hírrel, tudósítással találkozunk.

Végül mintegy zárszóként maga Jézus Krisztus teszi fel nekünk a kérdést: „Szeretsz engem?” – olvassuk Duncan McVicar atya írásában.

Ugyanitt találhatjuk Górski Jacek OP atya ajánlására Dolindo Ruotolo nápolyi ferences szerzetesnek a Jézusra való ráhagyatkozásról szóló írását. Ebből idézünk: A rám hagyatkozás azt jelenti: nyugodtan csukd be a szemed, és add át magad, hogy felvegyelek a karomba és átvigyelek a túlsó partra, mint egy anya az alvó kisgyermekét.

 

Kedves Olvasók!

Szeretettel ajánljuk tehát figyelmükbe az Öröm-hír egyházmegyei újság jelen lapszámát lelkünk épülésére, üdvösségünk szolgálatára.

Az Öröm-hír kapható az egyházmegye római katolikus templomaiban és plébániáin. Az egyházmegyén kívüli megrendeléseket az Öröm-hír Szerkesztőség postai úton teljesíti.

Kovács Ágnes

főszerkesztő

Öröm-hír Szerkesztőség
4024 Debrecen, Varga u. 4.
+36-304454002/312

+36-30/240-1482
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.dnyem.hu

  • Galéria:
    • Örömhír 2020 ősz címlap-1(1)