2020. október 01., csütörtök 08:43

Biblia-kiállítást rendeztek a kisvárdai Szent László köznevelési intézményben Szentírás vasárnapján

"Boldog, aki olvassa" (Jel 1,3)

A Katolikus Egyházban szeptember utolsó vasárnapja sajátos ünnep, a Szentírás vasárnapja. A Biblia latin nyelvre fordítójának, Szent Jeromosnak az ünnepéhez legközelebb eső vasárnapon a katolikus egyház különös figyelmet fordít a Szentírásra. A hívek közössége fokozott figyelemmel és tisztelettel fordul a Biblia felé.

Ezen a napon a katolikus közösségek a templomokban kiemelt helyre teszik a Szentírást, és hálát adnak Istennek azért, hogy a Bibliát a kezükbe kapták, mert ebből megismerhetik a Teremtő elképzeléseit és akaratát, a helyes erkölcsi értékeket és alapelveket, eligazítást és erőt meríthetnek belőle életük egész folyamán, és bizonyosságot arról, hogy az ember boldog öröklétre kapott meghívást.

Szeptember 30-a Szent Jeromosnak (Hieronymus, 347–420), a fordítók, könyvtárosok, levéltárosok, régészek védőszentjének az ünnepe.

Ezen a napon a Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda kollégistái – a kollégium történetében először – egy különleges kiállítás megnyitójára jöttek össze az intézmény Szent József-kápolnájában. Béres Tamás kollégiumvezető kiállítást szervezett a Szent Könyv tiszteletére. Ünnepélyes keretek között nyitotta meg a tárlatot, és mindenkit a Biblia olvasására és mélyebb megismerésére biztatott.

Az orsolyita nővérek, Béres Tamás és Agárdi Sándor tanár urak gyűjteménye bemutatásának elsődleges célja, hogy a kiállított bibliai kéziratok és antik szentírástudománnyal foglalkozó könyvek, nyomtatott Bibliák, bibliafordítások segítségével szemléletes és igényes betekintést adjon a Biblia történetének néhány fejezetébe. A diákok a Verses Szentírás és a Vizsolyi Biblia reprint kiadásait forgatva közelebbről is megismerhetik elődeink igyekezetét a Biblia megismertetésére.

A kiállítást tanulóink október 7-ig, Rózsafüzér Királynője ünnepéig tekinthetik meg a kápolnában.

 

Pankotay Erika kollégiumi nevelő

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • Béres Tamás Biblia-kiállítás megnyitója
  • Gárdonyi verse a Bibliáról
  • Ignácia nővér angol nyelvű Bibliáját mutatja be
  • a Biblia-kiállítás megtekintése
  • kiállítás megnyitó
  • könyörgés a Szentrás olvasása kapcsán
  • közös ima a Bibliaolvasásról
  • vizsolyi Biblia és Verses Szentírás