2020. október 20., kedd 08:58

"Szeretettel szolgáljatok egymásnak” (Gal 5,13) – Beszámoló az egyházmegyénk fiataljainak önkéntes munkáiról

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Ifjúsági Irodájának kiemelt feladata, hogy a fiatalokat érzékenyítse a társadalmi szerepvállalás területén. Éppen ezért minden évben, így idén is október 8. és 11. között bekapcsolódtunk a „72 óra kompromisszum nélkül” ökumenikus kezdeményezésbe.

Az idei évben a járványügyi helyzet alaposabb átgondolást igényelt, melynek eredményeként különleges módon szólítottuk meg fiataljainkat. Kihívást hirdettünk számukra, amelyben arra bátorítottuk őket, hogy ebben a 72 órában válasszanak saját környezetükben, családjukban, közösségükben, iskolájukban olyan feladatot, amelynek célja az önkéntes, feltétel nélküli segítség. Arra kértünk munkálkodó fiatalokat, hogy miközben végzik a kitűzött feladatot, örökítsék meg, és küldjenek erről képet számunka. Célunk az volt, hogy ezeket a jócselekedetekről készült képeket az Ifjúsági Iroda Facebook oldalán folyamatosan közzé tesszük, és így telik meg a 72 óra tartalommal, kompromisszum nélküli segítséggel. A nyilvános közösségi oldalon mindenki követni tudta ezeket a mozzanatokat, amely által egyházmegyénk tanúságot tesz a feltétel nélküli segítség fontosságáról, az összefogás öröméről, még úgy is, hogy mindenki a saját környezetében teszi ezt.      

Számos helyről érkeztek be képek egyházmegyénk területéről: Debrecenben, Nyíregyházán, Nyírtelken, Kisvárdán, Ajakon, Mátészalkán, Geszteréden, Kállósemjénben és Fülöpön is csatlakoztak a kihíváshoz fiatalok, iskolai osztályok, közösségek, családok. Sőt egyházmegyénk Rómában tanuló papjához, Németh István atyához is „ellátogattunk” egy képnek köszönhetően, aki szintén bekapcsolódott azzal, hogy a közössége számára főzött. A jócselekedetek egészen színes palettája vonult fel ebben a 72 órában:

Markovics Balázs atya a debreceni fiatalokat a szőlőszüret munkáiba vonta be, hogy megtapasztalják a kétkezi munka ajándékát, a természet és az ember együttrezdülését, valamint Isten áldását a bő termésen. A nyíregyházi „szentimrés” diákok a Nyíregyháza-Jósavárosi Szent Imre Plébánia beregi körutazásának és zarándoklatának szervezésében vettek részt. Nagy Csaba atya vezetésével a fiatalok gondoskodtak a hatvanfős, különböző korosztályból álló csoport folyamatos ellátásáról, kézfertőtlenítéséről, kényelméről. Emellett az összefogásnak, a fiatalok bevonásának céljai között szerepelt, hogy a diákok tapasztalatokat szerezzenek a közösségi program előkészítő és háttér munkálatairól, bepillantást nyerjenek a szervezési feladatokba, együtt fejlesszék a problémamegoldó készségüket és leleményességüket, miközben erősödik a hívekkel való kapcsolatuk és saját osztályközösségük is.

A nyírtelki intézményünk diákjai az iskola sportudvarának rendjén, környezetük szépítésén munkálkodtak, illetve jó néhányan iskolai szekrényeiket is takarították, vagy otthonukban tevékenykedtek, míg Fülöp községben a fiatalok bekapcsolódtak a településen folyó lomtalanításba, az iskolai és utcai hulladék összegyűjtésébe. Mindeközben Kállósemjénben környezetvédelmi akciót szerveztek, melynek során Péterhalom városrészben hulladékot gyűjtöttek, rendbetettek több buszmegállót és a közösségi ház környékét, illetve egy út menti kereszt környezetét is megszépítették, virággal díszítették.

Kisvárdai intézményünk mintegy 130 tanulója csatlakozott az iskola udvarának téliesítéséhez, lefestették az udvari padokat, a fából készült szemeteseket. A szorgos kezek egy nárcisz mező ültetésével létrehozták a Méltóság Mezejét, melyhez az osztályok napokon át gyűjtötték a virághagymákat. Szent Ferenc tiszteletére a tulipán kertben elhelyeztek egy sárga rózsabokrot, illetve Szent Erzsébet rózsautat létesítettek az iskola főépülete és az általános iskola épülete között.

Az ajaki iskola udvartakarítással, avargyűjtéssel tette szebbé a környezetet és a sportpályát, közben Mátészalkán templom- és udvartakarítással, virágültetéssel kapcsolódtak be a diákok. A geszterédi lakosok és tanulók is igazán kitettek magukért, az iskola minden osztályától érkezett hozzánk kép a település és a családok nagy örömére. Akadtak, akik a templom környékén szorgoskodtak, vagy élelmiszer beszerzésre indultak nélkülözők számára, de a fiatalok jócskán tevékenykedtek otthon, családi házuk táján is: őszi kerti munkák, fahordás, jószágetetés, virágültetés, diószedés, szőlőszüret, autómosás, kerékpár karbantartás, számos házimunka, gondoskodás kisgyermekekről, sütés és főzés, házi tészta készítés, de még a disznóperzselés is felkerült a feltétel nélküli segítségek listájára.

Ebben a 72 órában hálás szívvel tapasztaltuk meg az együttmozdulás erejét, illetve azt, hogy ezeknek a jó tevékenységeknek embert formáló erejük van. A fiatalok azáltal, hogy egyénileg vagy közösségben, osztály- vagy iskolaszinten kompromisszum nélkül csatlakoztak a kihíváshoz, tanúságot tettek Egyházhoz való tartozásukról, a krisztusi magatartásról, a tevékeny testvéri szeretetről és nem utolsó sorban a keresztény „életstílus” örömteliségről. Köszönjük nektek a bátorságot és a példamutatást! Számítunk rátok és számíthattok ránk életetek nem csak hetvenkét, hanem minden órájában! Isten áldjon benneteket!

A beérkezett képek teljes egészében megtekinthetőek a https://www.facebook.com/ifjusagi.iroda oldalon.

Szilágyi Eszter koordinátor

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Ifjúsági Iroda

  • Galéria:
    • 121323900_3633122526724356_8452458027580879541_n