2020. október 22., csütörtök 08:55

Elsőáldozás a Nyírbátorban

2020. szeptember 27-én 30 gyermek vehette először magához az Oltáriszentséget a nyírbátori római katolikus templomban.

A Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium elsőáldozásra készülő tanulóinak felkészítése a korábbi online oktatásban is folyamatosan zajlott. A nyáron sem hagytuk ki azokat a lehetőségeket, alkalmakat, melyek mindezt elősegítették. Babály András plébános vezetésével – a járványügyi előírásokat szem előtt tartva – vettünk részt az előkészítőkön. Ebben a sajátos helyzetben még izgatottabban vártuk az ünnepet. E jeles alkalmat még szebbé tette az, hogy Szentírás vasárnapja volt.

A templomban kiemelt helyen lévő Biblia emlékeztetett bennünket arra, hogy mi a Teremtő akarata. Hálát adhattunk Istennek azért, hogy a szent könyvnek köszönhetően megismerhetjük az Ő elképzeléseit, a helyes erkölcsi értékeket és alapelveket. Eligazítást és erőt meríthetünk belőle életük egész folyamán, és bizonyosságot arról, hogy az ember öröklétre kapott meghívást. Erre a meghívásra mondtak igent elsőáldozóink is.

Külön öröm számunkra, hogy az egyházmegyénk által fenntartott Báthory István Katolikus Óvoda, Két tanítási nyelvű Általános Iskola és Gimnázium intézményből az elsőáldozók osztálytársai is jelen voltak ezen a gyönyörű ünnepen. Lelki programunk részeként erre az időpontra hívtuk és vártuk a negyedikeseket évfolyammisére. Ezáltal az egész osztály részesévé válhatott ennek a csodálatos eseménynek.

Az elsőáldozókat is örömmel töltötte el, hogy szüleik, családtagjaik mellett jelen voltak az osztálytársak, barátaik.

Babály András atya a homíliában elmondta: „Jó barát az, aki mindent tud rólunk, mégis szeret bennünket. Legyünk mi is, egymás jó barátai. Ne feledkezzünk el a mai napról - arról, hogy Jézus Krisztus a legjobb barátunk! Minden barátság akkor válik Istennek tetszővé, ha jelen van Krisztus is közöttünk. Csakis az Ő jelenlétével válhatnak kapcsolataink értékessé. Ismerjük meg Őt minél jobban! Olvassuk a Szentírást és kérjünk útmutatást általa. A szentáldozásban valóságosan jelenlévő Krisztussal, mint jó baráttal találkozzunk ezután is rendszeresen.” A szentmise könyörgésében arra kértük a mennyei Atyát, hogy irgalmas szeretetével segítsen bennünket, felnőtteket abban, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt. Elsőáldozóink legyenek kitartóak a hitben, hogy az igazság útján járjunk. Együtt készüljünk a keresztény nagykorúság szentségének felvételére – a bérmálásra is.

Istennek hála ezekért a gyermekekért, szüleikért, nevelőikért, akik segítették őket a Krisztushoz vezető úton. Legyünk egymás barátai Jézussal közösségben!

 

Mocsárné Tündik Erzsébet

Hittan szakos pedagógus, Nyírbátor

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 1-2
  • _ND50118
  • _ND50255
  • _ND59970
  • _ND59981
  • _ND59988