2020. október 25., vasárnap 17:06

Vernisszázs Avilai Szent Teréz napján, finisszázs Szent Orsolya ünnepén – keresztény értékekről szólt a kisvárdai kiállítás

A Rákóczi Szövetség Szent László Ifjúsági Szervezete a nemzeti és keresztény értékek iránti elköteleződéssel szervezte meg a Csíksomlyó és Kárpát-medencei keresztény értékek című fotókiállítást a kisvárdai Szent László katolikus köznevelési intézményben, amely egyben virtuális zarándoklat a Kárpát-medencében és nemzeti összetartozásunk kifejezése lelki értelemben.

A képek a KÁMME (A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért) Alapítvány által 2019-ben kiírt pályázatra készültek. A vándorkiállítás a Magyar Kormány, a KÁMME Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával valósult meg.

Az intézményünkben rendezett kiállítás fővédnöke Keresztes Dénes, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnökhelyettese, a KÁMME Alapítvány Szakmai Kuratóriumának tagja volt, akinek a kiállítást megnyitó gondolait Kaszásné Tóth Judit intézményvezető tolmácsolta.

Keresztes Dénes ajánlása szerint a kiállításon „láthatjuk, hogy ezer meg ezer ember dacolva az időjárással, az esővel, a köddel, hogyan járja zarándokútját Csíksomlyó felé, ami mára nem csak a keresztények búcsújáró helye, hanem a világ magyarsága számára a nemzeti összetartozás jelképét is jelenti. Ezzel a lelkülettel nézzük a képeket, amelyek segítenek bennünket hitünk és kereszténységünk megélésében azáltal, hogy emlékeztetnek bennünket azokra a helyekre és történésekre, amelyeken talán még nem is volt alkalmunk jelen lenni. Szolgáljon ez a kiállítás útmutatásként hitünk megőrzésére és megélésére, erősítse bennünk a nemzeti összetartozás érzését.”

A vernisszázsra, a kiállítás megnyitójára szűk körben, a Rákóczi Szövetség Ifjúsági Szervezetének diákjai és a 7. osztályos énekkarosok jelenlétében került sor október 15-én. A kiállítás megnyitóját online térben, az osztálytermekben hallgatták végig a középiskolások. A KÉSZ gondozásában megjelent Kárpát-medencei népének gyűjteményből hangzott el néhány 7. osztályos énekkarosunk előadásában az Itt van anyánk, Mária... kezdetű zarándokének, majd a hatósági karanténból küldött felvételen Fabók Zsófia adta elő a Nem vagyunk árvák… csíksomlyói zarándokéneket.

A kiállítást csoportfoglalkozás keretében a kollégisták is megtekintették. A szentlászlós diákok a képek között felfedezhették a székelyderzsi erődtemplom Szent László és a leányrabló kun küzdelmét megörökítő freskóját. Kárpátaljai diákjaink felismerhették a nagyszőlősi gótikus templomot a kiállított fotók között, így személyes élményekkel is gazdagíthatták a tárlat keresztény hitről adott tanúságtételeit.

A legmeghatóbb pillanatok között tartjuk számon, amikor a finisszázsra, a kiállítás ünnepélyes zárására gyűltek össze Szent Orsolya vértanú főünnepén az egészen fiatalok, az iskolába készülő óvodások. A kiállítást nyitott szemmel és szívvel látogatták a kicsik, akik az orsolyiták, Franciska és Ignácia nővér fotón megörökített rendtársára néztek csodálattal, és így képzeletben eljuthattak Csíksomlyóra, Babba Mária csodatévő kegyszobrához. Ferenc pápa pásztorbotját is nagy figyelemmel kísérték, és a termésáldásra készülődés lázában felfedezték, hogy az óvoda bejáratánál kialakított udvarban Józsi pásztor úgy őrzi a nyáját, mint Ferenc pápa a lelkek pásztoraként a híveket.

Köszönjük a kiállítás megrendezésében közreműködőknek, a kiállítást figyelemmel kísérő fiataloknak, hogy élményekkel és élettel töltötték meg aulánk megszépült, ünnepi hangulatok közvetítésére alkalmas környezetét.

A kiállítás megnyitó felvétele teljes egészében megtekinthető intézményünk honlapján:(http://szentlaszlokisvarda.hu/2020/10/17/fotokiallitas-iskolankban) és a KÉSZ honlapján: (http://kamme.keesz.hu/egyeb/kisvardan-a-fotokiallitas/) linkre kattintva.

 

Kaszásné Tóth Judit intézményvezető

Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda – Kisvárda

 

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 1
  • 2
  • kiállítás_kisvárda_szent lászló3
  • kiállítás_kisvárda_szent lászló6
  • kiállítás_kisvárda_szent lászló7
  • kiállítás_kisvárda_szent lászló9
  • kiállítás_ovisok1
  • kiállítás_ovisok2