2020. november 01., vasárnap 19:15

Isten bennünket is meghívott az örök életre, és várja a válaszunkat – Palánki Ferenc megyéspüspök gondolatai mindenszentek ünnepén

„Mindenható örök Isten, ki megadtad nekünk, hogy egy napon ünnepelhessük minden szented dicsőségét, arra kérünk, hogy sokszoros közbenjárásukra bőven áraszd reánk irgalmasságodat” – hangzott fel az ünnepi mise könyörgése mindenszentek főünnepén. E szavakkal a már mennybe jutott, üdvözült hívek közösségének, a diadalmas egyháznak a közbenjárását kéri a földön élő lelkeket egybefogó, küzdő egyház.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mindenszentek ünnepén, november 1-én, a debreceni Szent Anna-székesegyházban mutatott be szentmisét.

A főpásztor homíliájának bevezető gondolataiban a szentlecke szavait idézte: „…most Isten gyermekei vagyunk, de hogy mik leszünk, az még nem nyilvánvaló(1Jn 3,2).

Ferenc püspök e mondat kétféle értelmezését hangsúlyozta: egyrészt ez a mondat arra utal, hogy nem tudjuk felfogni, Isten mit szánt nekünk, nem tudjuk elképzelni, milyen a mennyország: „Szem nem látta, fül nem hallotta, emberi szív föl nem fogta, amit Isten azoknak készített, akik őt szeretik” (1Kor 2,9), de vágyakozunk rá, amely vágy hozzánk tartozik, a szívünkbe van ültetve, hiszen örökké szeretnénk élni, és nemet mondunk a halálra. De még nem nyilvánvaló az, hogy mindez hogyan lesz.

A másik értelmezés arra figyelmeztet, hogy az istengyermekséget el is lehet játszani, mert személyes döntésünkön múlik az, hogy merre tartunk.

A főpásztor a szentek példáját állította a hívek elé, akik életük válaszútjához érkezve minden nap Isten mellett döntöttek, az Ő útját, akaratát keresték, és nemcsak igent mondtak rá, hanem meg is tették azt. Mindez nem saját erőből sikerült nekik, mert: „Embernek ez lehetetlen, Istennek azonban minden lehetséges” (Mt 19,26).

Isten kegyelme mindenkinek a rendelkezésére áll. Ha együttműködünk a kegyelemmel, mi is üdvözülni fogunk. Erre példa a kegyelem teljességét hordozó Szűz Mária, aki igent mondott az Úr akaratára.

7M7A5727

Istennek tehát semmi sem lehetetlen, de ehhez nekünk a személyes döntésünket meg kell hozni, és a kegyelemre igent kell mondani. Bármilyen gyenge, bűnös, emberi gyarlóságokkal teli az életem, Istennek nem lehetetlen az, hogy engem üdvözítsen.

A püspök atya ezt követően a NEK (Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus) napi katekézisére utalt, amely a kongresszusra felkészítés jegyében minden nap a Katolikus Egyház Katekizmusa egy-egy gondolatát teszi közzé, hogy újra felfrissítse bennünk az Egyház tanítását. A legutóbbi üzenet szerint: Isten az embert saját képmására, férfinak és nőnek teremtette, hogy benne találkozzon az anyagi és a szellemi világ. A világ anyagából vagyunk, de bennünk van a végtelenre nyitottság lehetősége, mert Isten belénk lehelte az életet, nekünk ajándékozta Szentlelkét és barátaivá fogadott bennünket – hangsúlyozta a főpásztor, majd a Szentírás szavaival mindezt megerősítve hozzátette: „Nem nevezlek többé szolgának benneteket, mert a szolga nem tudja, mit tesz ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert amit hallottam Atyámtól, azt mind tudtul adtam nektek” (Jn 15,15).

tea lights 3612508 1920 1170x780

Mindenszentek ünnepén azokat ünnepeljük, akik elfogadták Isten barátságát. Mi is Isten szentjei közé szeretnénk majd tartozni. Szembenézünk az elmúlás szörnyű valóságával, amikor a temetőben emlékezünk szeretteinkre. Bár földi életünk véget ér, de az örök életünk nem. Erre az életre vágyakozunk mindannyian, amire meghívást, kegyelmet kaptunk, és amire Isten várja a válaszunkat.

Richelieu bíborosról (Párizs, 1585-1642) így írtak életrajzában: ismerte a teológiát, gyakran olvasta a Szentírást és a szentek életét, de valahogy az országa mégis csak ebből a világból való volt. A mi országunk honnan való? - tette fel a kérdést a főpásztor.

Jézus arra tanít, hogy a mi világunk az Ő országából való legyen. Hozzá tartozunk, keresztségünk óta lefoglalt bennünket, meghívott, hogy a barátai legyünk.

Válaszoljunk e meghívásra, és törekedjünk arra, hogy életünk minden napján együtt tudjunk működni Isten boldogító kegyelmével, hogy együtt lehessünk majd a szeretteinkkel a mennyországban is – fejezte be gondolatait Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

 

Kovács Ágnes

sajtóreferens

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • 7M7A5713
    • 7M7A5727
    • tea-lights-3612508_1920-1170x780