2020. november 26., csütörtök 10:57

A veronai bazilika beléptető fülkéje adta a mintát a debreceni katolikus gimnázium portásfülkéjének elkészítéséhez

Ki gondolná, hogy a debreceni Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Technikum és Kollégium portásfülkéjének formájában a veronai San Zeno Maggiore bazilika beléptető fülkéje köszön vissza? A közelmúltban elkészült, és már működő új portásfülke ünnepélyes megáldására került sor november 26-án a debreceni intézményben.

Dr. Bódis Zoltán intézményvezető az iskola varázsdobozáért Somodi Attila karbantartó, asztalos mesternek mondott köszönetet, aki – miután nem találtak elképzelésükhöz megfelelő és minden igényt kielégítő tervezőt – a megvalósításig reprezentálta az olasz építmény másolatát.

Attila különleges, igényes munkája fellelhető az iskola más helyiségeiben is: a tornaterem berendezései, kerti padok, beltéri ajtók is láttatják mesteri alkotásait. Megtudtuk, hogy a városban több üzlet polcai, pultjai is az ő munkáját dicsérik, az egyik közeli cipős bolt belső design-ja a helyi napilap címoldalára is került.

Az intézményvezető elmondta, az egyre nagyobb létszámmal működő iskola tanulóinak biztonságát is szolgálja a megfelelő helyen kialakított, beléptető rendszerrel ellátott új portásfülke, ahol iskolaidőben folyamatos portaszolgálat működik. Korábban nehezen lehetett követni, hogy ki mikor érkezik, illetve távozik az épületből.

Bódis Zoltán egyben megköszönte minden technikai dolgozónak is a munkáját, akik elismerésére ritkán adódik alkalom. Az iskola a technikai dolgozók vállán nyugszik – fogalmazott az intézményvezető, áldozatos munkájuknak is köszönhető, hogy tiszta, rendes, esztétikus körülmények között tanulhatnak a diákok.

A portásfülkét Bancsi Zoltán plébános, iskolalelkész áldotta meg.

Kovács Ágnes/Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 1
  • 7M7A6211-1
  • 7M7A6222-1
  • 7M7A6227-1
  • 7M7A6240-1
  • 7M7A6248-1